İnfo Yatırım: BİST100 endeksinde alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz

İstanbul, 3 Eylül (Hibya) – İnfo Yatırım, BİST100 endeksinde alıcılı başlangıç olmasını beklediklerini duyurdu.

İnfo Yatırım: BİST100 endeksinde alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz
Yayınlama: 03.09.2024
3
A+
A-

İnfo Yatırım'ın analizine göre Ağustos ayına ilişkin enflasyon verileri Ağustos ayında, gelen doğalgaz zammının etkisi ve gıda fiyatlarındaki artış ile aylık bazda enflasyonun yüzde 2,75, yıllık bazda ise yüzde 52,39 artacağı bekleniyor. 

İnfo Yatırım, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bugün TÜİK tarafından Ağustos ayına ilişkin enflasyon verileri yayımlanacak. Beklentimiz Ağustos ayında, gelen doğalgaz zammının etkisi ve gıda fiyatlarındaki artış ile aylık bazda enflasyonun %2,75, yıllık bazda ise %52,39 artacağı yönünde. (Temmuz: %61,78) Temmuz ayı ardından Ağustos ayında da baz etkisi kaynaklı enflasyonun hızlı geri gelmesini bekliyoruz.

TCMB tarafından yapılan yılın üçüncü Enflasyon Raporu Toplantısı'nda verilen mesajlarda, ''yılın üçüncü çeyreğinde geçen yıldan gelen olumlu baz etkisinin de katkısıyla enflasyonun belirgin şekilde gerilemesi, para politikasındaki kararlı duruşun, yurt içi talepte dengelenme, TL'de reel değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki düzelme ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürmeye devam edeceği'' mesajları verilmişti.

Bu kapsamda da yıl sonu enflasyon beklentisi %38 olarak sabit kalmıştı. Piyasanın enflasyon beklentisi ise TCMB'den çok az daha yüksek. Piyasa Katılımcıları Anketi'nde ise yıl sonu enflasyon beklentisi %43,31 olarak açıklanmıştı. Bu kapsamda da enflasyon beklentileri ile yılın son çeyreğinde politika faizinde indirim sinyallerini konuşabiliriz. Türkiye 2024 yılı 2. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %2,5 büyüdü.

Bir önceki çeyreğe göre ise büyüme %0,1 olarak gerçekleşti. 2024 yılının ikinci çeyreğinde büyümeye kamu harcamaları 0,1 puan, yatırımlar 0,1 puan, hanehalkı tüketimi 1,2 puan, net ihracat 1,3 puan pozitif katkı yaparken, büyümeye stoklar 0,2 negatif etki etti. 2024 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yıla göre hizmet faaliyetleri %7,4, inşaat %6,5, tarım sektörü ile gayrimenkul faaliyetleri %3,7, bilgi ve iletişim faaliyetleri ile finans ve sigorta faaliyetleri %3,4, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri %3,2, hizmetler %2,9, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri %0,6 arttı.

Sanayi sektörü ise %1,8 azaldı. Ekonomi yönetiminin verdiği mesajlar büyümenin iç talep değil ihracat odaklı strateji ile olması yönünde. Alınan tedbirlere bakıldığında kredi muslukları, sıkı para politikası etkisi ile sınırlı kalmaya devam edecek görünüyor.Para & maliyet politikalarının geç çalışması şu an içi talebi güçlü kılsa da yılın ikinci yarısından sonra talepte ciddi bir yavaşlama bekliyoruz.

Yapılan yurt dışı anlaşmalar ile birlikte Türkiye’nin ihracatında önemli yeri olan AB’deki faiz indirim döngüsüne girmeye başlaması, ihracat odaklı stratejiye ilişkin haber akışlarını daha da fazla görebileceğimizi düşünüyoruz. 2024 yılı Ağustos ayı İSO İmalat PMI verisi açıklandı.

Eşik değer olan 50,00’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği sonuçlara göre, Şubat'ta 50,2, Mart'ta 50,0, Nisan'da 49,3, Mayıs'ta 48,4, Haziran'da 47,9, Temmuz'da 47,2 olarak açıklanan İmalat PMI, 2024 yılının Ağustos ayında 47,8 seviyesine yükseldi.

Talepteki zorluklar üçüncü çeyrekte de devam etti. Yeni siparişlerde Temmuz ayına göre toparlanma olsa da belirgin yavaşlama olduğu gözlemlendi. Girdi maliyetlerindeki yükseliş ile enflasyonist baskılar Ağustos ayında da sürdü. Ağustos PMI verilerine, ihracat siparişlerinin Haziran 2023'ten beri ilk kez büyümeye geçmesi olumlu yansıdı.”


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.