İstanbul, 17 Ekim (Hibya) – İnfo Yatırım, BİST100 endeksinde hafif alıcılı başlangıç gerçekleşmesini beklediklerini duyurdu.
İnfo Yatırım'ın raporuna göre, BİST100 endeksinde hafif alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekleniyor.
Raporda BİST100 endeksinin geçtiğimiz işlem gününü 96 puan yükselişle 8.956 seviyesinden tamamladığı belirtilirken şu bilgilere yer verildi:
“Son iki günde endeks 257 puan yükseldi. Kısa vadeli bu yükselişte trend değişimi algısının erken olduğunu düşünüyoruz.
“Eylül ayı enflasyonun beklentilerin üstünde gelmesiyle gözler bugünkü TCMB faiz kararına çevrildi. Politika faizinde Ekim ayında değişiklik olacağını düşünmüyoruz. (yüzde 50) Daha önce ekonomi yönetiminin vurguladığı 'aylık bazda enflasyonun düşmesi' durumunun Eylül ayında eğitim harcamaları öncülüğünde gerçekleşememesinden kaynaklı olarak faiz indirim beklentileri de ay bazında ötelendi. Konsensüs beklentiler faiz indirimlerine 2025 yılında başlanacağı yönünde. Bizim beklentimiz ise Ekim ayı enflasyon verileri ardından neredeyse kesinleşecek olsa da hala Aralık ayında ufak da olsa faiz indiriminin olabileceği yönünde.
“Özetle; Bu süreç içerisinde makroekonomik verilerle birlikte Ekim ayı enflasyonu da daha da merak uyandırıcı hale geldi. Aylık bazda yüzde 1,5'un üstünde gelebilecek Ekim ayı enflasyon verisi olursa Aralık ayındaki beklentimiz 2025'e de sarkabilir. Yabancı kurumlarda benzer görüşlere hakim. Morgan Stanley, UBS, Barclays, JP Morgan ve BBVA gibi kurumlar, Eylül enflasyonu sonrasında TCMB'nin faiz indirimi beklentilerini ay bazında öteledi.
“Morgan Stanley raporda Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektörü ile ilgili çeşitli konuların ele alındığı rapor yayımladı. Rapordaki ana başlıklar ise; Faiz İndirim Beklentisi: Raporda, Türkiye’de faiz indirimlerinin Ocak 2025’te başlaması ve 2025 yılı ilk yarısında toplamda 1500 baz puanlık faiz indirimi bekleniyor. (Haziran yüzde 35) Bu süreçte enflasyonun daha yavaş düşmesi ve sıkı para politikalarının devam etmesi öngörülüyor.
“Bankacılık Sektörü: Türk bankalarının 2025 yılında karlılığının artacağı belirtiliyor, ancak bu toparlanmanın daha önce öngörülenden daha geç gerçekleşeceği ifade ediliyor. Bankaların marjlarındaki iyileşmenin 2024’ün son çeyreğinde başlaması beklenirken, 2025 yılında ise daha güçlü bir toparlanma öngörülüyor.
“Enflasyon: Enflasyonun 2024 yılı sonunda yüzde 43,5 ve 2025 yılı sonunda yüzde 25,2 olacağı tahmin ediliyor. Özellikle Ekim ve Kasım aylarında enflasyonun düşmesi beklenirken, Ocak ayında maaş ve fiyat ayarlamaları nedeniyle geçici bir artış olacağı vurgulanıyor.
“Döviz Kuru: Türk lirasının tahmin edilenden daha güçlü bir performans sergileyebileceği ve 2025 yıl sonu için USD/TRY kurunun 45 seviyelerinde olabileceği belirtiliyor.
“Mali Konsolidasyon: 2025 yılı itibarıyla mali konsolidasyonun hızlanması ve deprem harcamalarının azalması bekleniyor. Bu durum, mali disiplini olumlu etkileyebilir ve Türkiye’nin kredi notu açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor.”
SANAYİ HABER AJANSI