İnfo Yatırım: Ekonomilerde artırılan faizlerin ekonomik durağanlığı artırması beklenir

İstanbul, 14 Ağustos (Hibya) – İnfo Yatırım’ın raporuna göre, ekonomilerde artırılan faizlerin ekonomik durağanlığı artırmasının beklendiği bildirildi.

İnfo Yatırım: Ekonomilerde artırılan faizlerin ekonomik durağanlığı artırması beklenir
Yayınlama: 14.08.2024
3
A+
A-

İnfo Yatırım’ın raporunda  BİST100 endeksinde alıcılı başlangıç gerçeklemesinin beklendiği aktırılarak şu ifadelere yer verildi:

“Geçtiğimiz haftalarda BoJ (Japonya Merkez Bankası) sürpriz bir kararla, Japon yeninin ABD doları karşısında düşüşünü durdurmak amacıyla faiz artırımına gitti. BOJ ayrıca aylık tahvil alımlarının hızını azaltacağını duyurmuştu. Ekonomilerde artırılan faizlerin ekonomik durağanlığı artırması beklenir. Artırılan faiz neticesinde Asya piyasaları geçtiğimiz hafta keskin düşüşlerle karşı karşıya kaldı.

“Diğer yandan ABD'den gelen makroekonomik verilerin resesyon endişelerini artırması ile ABD piyasalarında da geri çekilmeler gördük. Geçtiğimiz haftanın son günlerinde ABD işsizlik maaşı başvurularının resesyon endişelerini azaltmasıyla hisse senetleri endeksleri yükseliş kaydetse de global piyasalardaki karmaşık seyir ile jeopolitik gerginliklerin artarak devam etmesi BİST100 endeksinin haftalık bazda %6'ya yakın geri çekilmesine neden oldu.

“2024 yılı ikinci çeyrek bilançolarının da enflasyon muhasebesi ve sıkı para politikası etkisi ile istenen düzeylerde olmaması risk iştahını düşürdü. BİST100 endeksinde sağlıklı teknik görünüm adına 10.190 – 10.400 arasında oluşan gap'in dolması gerektiğini düşünmekteyiz. VİOP akşam seansının normal seans kapanışının üstünde tamamlaması ve globaldeki risk iştahının kısmi düzelmesi ile BİST100 endeksinin güne alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

“Türkiye'de Cari İşlemler Dengesi, Haziran ayında 407 milyon dolarla tahminlerin üzerinde fazla verdi. Cari denge böylece 9 ay sonra fazla vermiş oldu. Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 447 milyon dolar, portföy yatırımları kaynaklı net girişler 591 milyon dolar oldu.

“ABD’de dün Temmuz ayına ilişkin ÜFE verileri açıklandı. ÜFE, Temmuz’da bir önceki aya kıyasla %0,1 arttı. Piyasa beklentisi üretici fiyatlarının aylık bazda %0,2 artması yönündeydi. ÜFE, Haziran’da yüzde 0,2 artmıştı.

“ABD'de geçen hafta resesyon endişelerinin artarak devam etmesi, görüş ayrılıklarını da artırdı. Eylül ayında faiz indirimine kesin gözüyle bakılırken, Fed eyalet üyelerinden bazıları acele edilmemesini, bazıları ise 50 baz puanlık faiz indiriminin yapılması gerektiği görüşünde. ABD'de bugün enflasyon verileri açıklanacak. İstihdam piyasalarındaki azalma eğilimi kaynaklı olarak iç talepteki geri çekilme ile yıllık bazda enflasyonun %3'ten %2,9'a gerilemesi bekleniyor.

“Resesyon endişelerinden uzaklaşılması adına anketlerde 25 baz puan faiz indirimi daha yüksek oranda olsa da 50 baz puanlık faiz indirimi de fiyatlamalar arasına yavaş yavaş girmeye başlamış durumda. Büyüme odaklı strateji ile faiz indirimlerinin başlaması durumu global piyasalardaki risk iştahını yükseltebilir. Ağustos'ta Fed'in toplantısı olmamasından dolayı Temmuz enflasyon verisi bu kapsamda kritik olacak gözüküyor.”


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.