İnfo Yatırım: Merkez Bankalarının karar haftası

İstanbul, 13 Eylül (Hibya) – İnfo Yatırım’ın analizine göre Merkez Bankası, 19 Ağustos’ta Eylül ayına ilişkin faiz kararını açıklayacak ve beklentimiz Eylül ayında politika faizinin %50’de sabit kalacağı yönünde.

İnfo Yatırım: Merkez Bankalarının karar haftası
Yayınlama: 13.09.2024
4
A+
A-

İnfo Yatırım, Merkez Bankası kararları hakkında şunları söyledi:

“TCMB, 19 Ağustos'ta Eylül ayına ilişkin faiz kararını açıklayacak. Beklentimiz Eylül ayında politika faizinin %50'de sabit kalacağı yönünde. Geçtiğimiz hafta Fitch, Türkiye'nin kredi notunu bir kademe yükselirken, not görünümünü durağana çekti. Yani politikalara bağlı olarak bekle gör yapacağının önden sinyallerini vermiş oldu. Fitch, ‘’Türkiye'nin yakın tarihi, en üst siyasi seviyelerde düşük faiz oranlarına olan güçlü inanç ve çıkar grupları ile lobi gruplarının potansiyel direnci göz önüne alındığında, politika geri dönüşleri riski hala mevcuttur’’ dedi. Böylelikle erken gevşemenin risk unsuru olduğunun da sinyallerini verdi.

Bu kapsamda Fitch, 2025 yılında TCMB'den faiz indirimi bekliyor. Fakat likitide bolluğu kaynaklı mevduat faizlerinde geri çekilme olasılığı ve enflasyon beklentileri kapsamında yılın son çeyreğinde (Kasım – Aralık) politika faizinde indirim sinyallerini konuşabiliriz. Bugün Eylül ayına ilişkin Piyasa Katılımcıları Anketi de yayımlandı. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi Ağustos ayı anket döneminde olduğu gibi Eylül ayı anket döneminde de %50,00 olarak gerçekleşti. Katılımcılar 3, 12 ve 24 ay sonrası için düşüş tahminlerini sürdürü.

Piyasaların merakla beklediği sorunun cevabı Çarşamba günü alınacak. ABD’de TÜFE aylık bazda %0,2, yıllık bazda %2,5 arttı. Beklentiler yıllık bazda %2,6 artış yönündeydi. Enflasyon tarafı %2,9’dan %2,5’e gerileyerek hedef olan %2’ye yaklaşmış oldu. Çekirdek enflasyon ise piyasa tarafından olumlu karşılanmadı. Çünkü konut ve kira fiyatlarındaki artış çekirdek enflasyon aylık bazda yüksek kaldı.

Ülkede değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE Ağustos’ta beklentilerin üstünde kalarak, aylık %0,3 yıllık %3,2 artış gösterdi. Açıklanan TÜFE verisi sonrası önümüzdeki hafta açıklanacak Fed faiz kararı öncesinde 25 baz puanlık faiz indirim ihtimali 50 baz puanın önüne geçti. Piyasalar, faiz kararı sonrasında mikrofonların başına geçecek Powell'dan Eylül ayından ziyade Kasım ve Aralık toplantılarına ilişkin mesajlar arayacakken, Fed’in faiz kararı gelen veriler ile çok bilinmeyenli denkleme dönüştü.”


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.