İsveç hükümetinin ”dilencilik yasağı” planları eleştiriliyor

Stockholm, 2 Ekim (Hibya) – İsveç hükümeti, ulusal bir dilencilik yasağı planları sunmasının ardından “yoksulluğu yasaklamaya” çalışmakla suçlandı.

İsveç hükümetinin ”dilencilik yasağı” planları eleştiriliyor
Yayınlama: 02.10.2024
1
A+
A-

Aşırı sağ İsveç Demokratları tarafından desteklenen merkez sağ koalisyon, ulusal bir dilencilik yasağının uygulanmasına ilişkin dokuz aylık bir soruşturma duyurdu ve böyle bir yasağın uygulanabilir görülmesi halinde yasa haline gelebileceğini söyledi.

Pazartesi günü düzenlediği bir basın toplantısında, yabancı düşmanı İsveç Demokratları grup lideri Linda Lindberg, diğer AB ülkelerinden “dükkanlarımızın dışında dilenmek” için geldiklerini iddia ettiği insanlara saldırdı. İsveç'in “Avrupa'nın vicdanı” gibi davranamayacağını söyledi.

Ancak başkentteki savunmasız insanlarla çalışan bir Hristiyan sosyal örgütü olan Stockholms Stadsmission, bu hareketi kınadı. Sözcü Fanny Siltberg, “Dilenciliği yasaklamak veya dilenmek için izin istemek, yoksulluğu kanun dışı ilan etme yolundaki boşuna bir girişimin sadece sorununu başka yere kaydırmaktır” dedi.

İnsan hakları örgütü Civil Rights Defenders'ın yardımcı hukuk direktörü Aida Samani, hükümetin teklifi kabul etmesi halinde yasal işlemle karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

“Hükümetin, kendilerinin organize ve şiddet içeren suç krizi olarak tanımladığı bir durumda buna öncelik vermesi dikkat çekicidir,” dedi. “Sonra bir yasağın yasallığı sorunu var. Gördüğüm kadarıyla dilenciliğe ulusal bir yasak büyük ihtimalle yasal olmayacaktır.”

Dilenciliği yasaklamanın, İsveç Anayasası'nda yer alan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde ifade edildiği gibi özel yaşam hakkını ve ifade özgürlüğünü ihlal edeceğini ekledi.

Hükümet, İsveç'te dilenciliğin 2010'ların başından beri arttığını söyledi. Ancak Samani, dilenciliğin ülke için ne ölçüde bir sorun olduğunu sorguladı.

Sivil Haklar Savunucuları, durumu izleyeceğini ve yasalaşırsa yasal bir itirazda bulunabileceğini söyledi.

Samani, önerilen dilencilik yasağının, ceza ve göç politikasında genel olarak “daha baskıcı politikalara” doğru bir kaymanın ve “insan haklarını ve özgürlüklerini hiçe saymanın” bir parçası olduğunu belirtti.

 


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.