Kalyoncu: Öngüt Anıt Mezar Külliyesi, Türk tarihi ve uygarlığı açısından çok önemli

Murat Ali Sakal, 14 Ekim (Hibya) – Moğolistan Milli Üniversitesi Bilim ve Sanat Okulu Tarih bölümü Doktorant’ı Samet Kalyoncu, Moğolistan’ın Töv Aymag’a bağlı Altanbulag Sum sınırlarında bulunan Öngüt Anıt Mezar Külliyesi’nin Türk Tarih ve uygarlığı açıcından büyük önem taşıdığını belirtti.

Kalyoncu: Öngüt Anıt Mezar Külliyesi, Türk tarihi ve uygarlığı açısından çok önemli
Yayınlama: 14.10.2024
1
A+
A-

Öngüt’lerin Cengiz Han zamanında Moğolistan’da adları geçen ve Han’ın kendi tanımına göre de bir Türk kavimi olduğunu vurgulayan Samet Kalyoncu, bu önemli külliyenin Tuul Nehri kuzeyinde bulunduğunu anlattı.

“Mançu hakimiyeti dönemindeki Moğolistan” konusunda doktora yapan Samet Kalyoncu, “Külliyede 1 adet koç, 1 adet aslan ve 25 adet de insan heykelini bulunmakta olup yaklaşık 550 adet balbal yer almaktadır” dedi.

Öngüt Mezar Külliyesi’ne bulunan “Damgalar”a da değinen Kalyoncu, şunları söyledi:

“Burası 2. (Kök)Türk Göktürk Kağanlığı dönemine ait bir mezar külliyesi. Bu külliyede tespit edilen damgalar, Türk kültür, tarih ve uygarlığı  açısından büyük önem taşımaktadır.”

Balbal: (Eski Türklerde kişinin anılması için mezarının veya bazı kurganların etrafına dikilen mezar taşına verilen isimdir ve kişinin yaşarken öldürdüğü kişileri sembol eder.)



SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.