Kanada’nın ABD karşısındaki çaresizliği ve “Çin Kartı”

CGTN Muhabiri Cao Beidan, ABD’nin Kanada’ya yönelik ek gümrük vergileri açıklamasının ardından, Kanada’nın 13 eyaletinin valileri, kongre üyeleri, iş dünyası ve işçi liderleriyle görüşmek üzere ABD’ye gittiğini belirtti.

Kanada’nın ABD karşısındaki çaresizliği ve “Çin Kartı”
Yayınlama: 16.02.2025
3
A+
A-

CGTN Muhabiri Cao Beidan, ABD’nin Kanada’ya yönelik ek gümrük vergileri açıklamasının ardından, Kanada’nın 13 eyaletinin valileri, kongre üyeleri, iş dünyası ve işçi liderleriyle görüşmek üzere ABD’ye gittiğini belirterek “Bu ziyaretin amacı, ABD’den 'merhamet' dilemekti. Daha tuhaf olan, bu Kanadalı politikacıların ABD’yi ikna etmek için 'Çin kartını' oynaması ve Çin'i 'ortak ekonomik düşman' olarak göstermeye çalışmasıydı. Örneğin, Ontario Valisi Doug Ford, Kanada’nın ABD’yi örnek alarak Çin menşeli ürünlere karşı yüksek gümrük vergileri uygulayabileceğini ve Çin’e kilit alanlada yatırım kısıtlamaları getirebileceğini öne sürdü. Bu davranış, gözlemciler tarafından “kuyruk sallayarak merhamet dilemek” olarak değerlendirilerek alay konusu oldu.” dedi.

“Tanrı’ya çok uzak, ABD’ye çok yakın” şeklinde bir deyiş olduğunu hatırlatan Cao Beidan, “Bu ifade, Kanada’ya tam olarak uyuyor. Kanada, ABD’nin en büyük komşusu ve yakın müttefiki, aynı zamanda 'Beş Göz İttifakı'nın üyesi. Ancak çıkarlar söz konusu olduğunda, ABD’nin Kanada’ya yönelik sömürüleri, tehditleri ve aşağılamaları acımasız boyutlara ulaştı. ABD Başkanı Donald Trump’ın ilk başkanlık döneminde, gümrük vergisi tehditlerine maruz kalan ilk ülkeler arasında Kanada vardı. Yeniden seçildikten sonra Trump, defalarca Kanada’yı 'ilhak etmekten' ve ülkeyi ABD'nin 51. eyaleti yapmaktan bahsetti, hatta Kanada Başbakanı Justin Trudeau’yu 'ABD’nin bir valisi' olarak alaya aldı.” açıklamasını yaptı.

Trudeau ve diğer Kanadalı politikacıların 'asla taviz vermeyeceğiz' ve 'karşı gümrük vergisi uygulayacağız' deseler de, aslında Kanada ekonomik olarak ABD’ye büyük ölçüde bağımlı durumda olduğunu vurgulayan Cao Beidan, şöyle devam etti:

“Bir yandan, ABD tarafından sürekli aşağılanıp çıkarlarının zarar görmesinden endişelenirken, diğer yandan ABD’ye karşı 'sert' bir tutum sergileyemeyen Kanadalı politikacılar, çarpık bir çözüm yolu buldular: Çin'e karşı seslerini yükselterek, Çin'i karalamak ve bunu ABD’ye 'sadakat göstergesi' olarak sunmak. Aslında, Çin-Kanada ilişkilerine akılcı bir şekilde bakıldığında, iki ülke arasında temel çıkar çatışması olmadığı ve ilişkilerin uzun süredir Çin'in Batılı ülkelerle ilişkileri arasında ön sıralarda yer aldığı görülecektir. Çin, Kanada’nın ikinci büyük ticaret ortağı, ithalat kaynağı ve ihracat pazarı. Trudeau'nun dokuz yılı aşkın iktidarının başlarında Çin-Kanada ilişkileri iyi yönde gelişiyordu, ancak ABD’nin Çin’i 'en büyük stratejik rakip' olarak görmeye başlaması ve Çin’e her alanda baskı uygulamaya çalışmasıyla birlikte Kanada’nın duruşu değişti.”

Cao Beidan, Kanada'nın, ABD’nin Çin karşıtı politikalarının baş savunucusu haline geldiğini dile getirerek “Bu duruş, Çin-Kanada ilişkilerinin 'soğumasına' ve Kanada’nın bedel ödemesine yol açtı. Geçen sene bazı Batılı ülkeler Çin ile ilişkilerini iyileştirmeyi seçerken, Çin-Kanada ilişkileri hala o 'eşiği' aşamadı. Bu, Kanadalı politikacıların yine ABD’ye körü körüne bağlı uşak zihniyetini sürdürmeleri ve Çin’e yönelik yanlış algılarını temelden düzeltmeyi reddetmelerinden kaynaklanıyor.” dedi.

Bu yıl Çin-Kanada diplomatik ilişkilerinin tesisinin 55’inci ve iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın kuruluşunun 20. yıl dönümü olduğunu anımsatan Cao Beidan “Şu anda siyasi bir dönüm noktasında bulunan Kanada’nın müstakbel lideri için, stratejik özerkliği koruyup koruyamamak, ABD'nin Çin karşıtı politikalarının 'körü körüne' aracı olmayı reddedip reddedememek ve Çin'e yönelik akılcı bir yaklaşıma geri dönüp dönmemek kritik bir sınav olacak. 'Çin kartı' Kanada için bir 'kalkan' olamaz. Henry Kissinger’ın dediği gibi; 'ABD’nin düşmanı olmak tehlikeli, ama müttefiki olmak ölümcüldür.' Kanadalı politikacılar, şimdi bu sözün anlamını daha iyi kavramış olmalılar. ABD’nin sopası altında, Kanadalı politikacıların kuyruk sallamaları ve hatta gururlarını hiçe sayarak ABD’ye yaranmaya çalışmaları, ülkenin onurunu kaybetmesinden ve bu kişilerin dünyanın önünde kendilerini küçük düşürmelerinden başka bir işe yaramıyor! ” açıklamasını yaptı.


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.