Karlı plato yeni görünüme kavuşuyor: Kırmızı ipek ip Tibetli bir nakışçının güzel hayat

Sichuan Eyaleti, Garze Tibet Özerk Bölgesi, Danba İlçesinde “Jindong-Danba Kadın Gongxing Atölyesi” adında internet üzerinden satış yapan ünlü bir mağaza var.

Karlı plato yeni görünüme kavuşuyor: Kırmızı ipek ip Tibetli bir nakışçının güzel hayat
Yayınlama: 19.09.2024
4
A+
A-

Sadece ismine bakarak buranın yerel kadınların kurduğu bağımsız bir yer olduğunu anlayabilirsiniz. Kendine güvenen ve kendi elleriyle ticaret yaparak yaparak zengin olan. Doğru, burası Tibetli nakışçıların “Çin düğümlerini” dokuyup satmak için kurduğu bir el sanatları atölyesi.

Atölyeye girdiğimde, ellerinde ileri geri sarılan kırmızı ipek iplerle, ustaca dokuma teknikleriyle meşgul olan bir düzine Tibetli nakışçı gördüm. Kahkahalar arasında, uğurlu anlamlara sahip “Çin düğümleri” yavaş yavaş nakışçıların parmak uçlarında şekillenmeye başladı.

“Artık boş zamanım olduğunda bunu telafi edebiliyorum ve insanlar hâlâ ürünlerimizi almaya geliyor. 70'lerimde hâlâ biraz harçlık kazanabiliyorum ve 72 yaşındaki Lei Zhongxiang'ın hayatı çok rahat.” Eski koleksiyoncu nakış ustasının yüzünde mutlu bir gülümseme var. Yoğun bir şekilde çalışan ve çeşitli “Çin düğümü” dokuma tekniklerinde ustalaşan kadınlar eserlerini çevrimiçi canlı yayınlar aracılığıyla çeşitli yerlere satıyor ve kazandığı parayla ailesine destek olabiliyor.

Dağların derinliklerinde bulunan Tibetli bir nakışçı, Çin düğümü dokuma + e-ticaret canlı yayın modeliyle zengin olma fikrinin nasıl ortaya çıktığını anlatıyor: “Bu, Zhejiang Eyaleti, Jinhua Şehri, Jindong Bölgesinin yardımı sayesindedir.”

Doğu ile batı arasındaki işbirliği, Parti Merkez Komitesi tarafından eşgüdümlü bölgesel kalkınma ve ortak refahı teşvik etmek amacıyla alınan önemli bir karardı. 2021'de yeni bir doğu-batı işbirliği turunun başlatılmasından bu yana, her iki tarafın ortak çabalarıyla çok sayıda yardım projesi hayata geçirildi.

“Jindong-Danba Kadınların Ortak Refah Atölyesi”, Siçuan işbirliği ile Zhejiang'ın tipik bir örnek projesidir. Hepimizin bildiği gibi, Jinhua tam bir “küçük emtia endüstrisi zincirine” sahiptir. Çin'de ve dünyada küçük emtiaların üretimi ve toptan satışında belirleyici bir rol oynamaktadır. Tibetan Nakış ustası hanımın çalışmaları, Jinhua Şehrindeki olgun “küçük emtia endüstrisi zinciri” ile bağlantı kurarak tüm Çin'e ve hatta dünyaya giden bir “geçiş treni” gibidir.

Elbette çevrimiçi canlı yayına yeni başlayan koleksiyonerler ve nakış ustası hanımlar için, çevrimiçi canlı yayınların nasıl satılacağı, kırmızı ipek iplerle oynamaktan daha büyük bir zorluktur. 56 yaşındaki Zhang Guangfen, sıfırdan başladı ve adım adım canlı yayın sürecine aşina oldu. Artık kamera önünde dokuma becerilerini sakince sergileyebiliyor, ceviz ve karabiber gibi kendi yerel ürünlerini tanıtabiliyor. Zhang Guangfen gururla, “Molalar sırasında canlı yayınları kullanarak ayda fazladan dört ila beş yüz yuan kazanabilirim!”

Bugün Danba İlçesinde Lei Zhongxiang ve Zhang Guangfen gibi 3.000'den fazla nakışçı var. Sadece kendi gelirlerini arttırmakla kalmıyor, aynı zamanda çevrelerindeki insanların da birlikte zengin olmalarına yardımcı oluyorlar. Atölyedeki “Çin düğümü” dokuma “profesörü” Fan Ying, birçok şapka takıyor. O, ürün kalite denetiminden sorumlu ve nakışçıların gelişmeye devam etmesine yardımcı olacak becerileri öğretir.

“Çin düğümü” dokuması basit ve öğrenmesi kolay, emek yoğunluğu düşük ve merkezi olmayan işleme ve merkezi montaj için uygundur. Usta, boşta kalan emek ve zamanı etkin bir şekilde kullanır. Danba İlçesindeki Jindan Gongxing Hizmet Merkezi başkanı Zhou Xixiang şunları söyledi: “Nakışçılar katılım konusunda çok istekli. Üretimi standartlaştırmalarına ve satış kanallarını genişletmelerine yardımcı olmak için canlı yayın ödül mekanizması ve profesyonel rehber kullanıyoruz.”

Şu ana kadar Danba İlçesi, tedarik edilen malzemeler için 10 işleme üssü kurdu ve 10 girişimci mentoru 200'den fazla dokuma teknisyenini eğitti. Nakışçıların eserleri yurt içinde ve yurt dışında satılıyor ve daha fazla insanın cazibeyi takdir edebilmesi için turistlere hanlarda, pansiyonlarda ve diğer yerlerde kişiselleştirilmiş mücevherler yapmayı öğretmek için işlerini genişletmeye ve yerel kültür turizmi endüstrisiyle işbirliği yapmaya devam ediyorlar. Çinli ustaların el dokuması.

Kırmızı bir ip, Çin ulusunun geleneksel kültürünü simgeleyen “Çin düğümü” ile tüm etnik grupları birleştiren “eşmerkezli düğüm”ü örerken, aynı zamanda karla kaplı platoda Tibetli çocukların güzel yaşamını da örüyor.


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.