Kira sorununa karşı ‘yeni konut modeli’

‘Yeni Konut Modeli’yle kiralık ev sorununa çare bulmak istediklerini söyleyen GYODER Başkanı Kalyoncu, kamu ve özel sektör iş birliğiyle, bireysel değil, ‘kamusal kiraya veren’ yapısını oluşturarak 500 bin kiralık konut sağlanabileceğini söyledi.

Kira sorununa karşı ‘yeni konut modeli’
Yayınlama: 09.10.2023
5
A+
A-

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Mehmet Kalyoncu tasarladıkları ‘Yeni Konut Modeli’yle giderek büyüyen kira sorununa bir son vermek istediklerini söyledi.

Basınla bir sohbet toplantısı düzenleyen Kalyoncu, “Kamu ve özel sektör iş birliğiyle, bireysel değil, ‘kamusal kiraya veren’ yapısını oluşturuyoruz. İstanbul’da da en az yüzde 10 kurumsal kiraya verenin olduğu yani 500 bin kiralık konuttan söz ediyoruz” dedi.

Türkiye’de arsanın geliştirme sürecinde oluşturulan toplam değerden aldığı payın yüzde 50, Avrupa’da ise bu oranın yüzde 20 olduğuna dikkat çeken Kalyoncu, şunları dile getirdi:

500 bin kiralık konut

“Ülkemizde hakkaniyetten uzak kira artışları, arsa fiyat artışları barınma sorununun önünde büyük bir engel teşkil ediyor. Bu sebeple biz GYODER Erişilebilir Konut Komitesi olarak 2022 Ocak ayından beri bir çalışma yürütüyoruz. Temmuzda GYODER Yeni Konut Modeli’nin lansmanını yaptık. Bu modeli anlatırken ‘kiracı olmanın’ kötü olmadığını da anlatmamız gerekiyor. Ama bunun için kiracı olmanın gerçeklerinin değişmesi lazım.”

‘Yeni Konut Modeli’ hakkında da bilgi veren Kalyoncu şunları söyledi:

“GYODER Yeni Konut Modeli’nde kamu ve özel sektör iş birliği yöntemiyle, bireysel değil kamusal kiraya veren yapısını oluşturuyoruz ve kiracıyla kiraya veren arasındaki problemleri ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Hanehalkı gelirinin yüzde 30’unu barınmaya ayıracak. Düşük kira rakamlarıyla çevredeki yerleşim yerlerinin de ucuzlaması hedefleniyor. Biz İstanbul’da da en az yüzde 10 kurumsal kiraya verenin olduğu bir kiralık konut stoku olması gerektiğini düşünüyoruz. Yani 500 bin kiralık konuttan söz ediyoruz.

Kentsel dönüşümün önünde en büyük engel, kiralık konut olmaması. 2024 yılında bu modeldeki ilk konutların üretimini ülkemizde göreceğimizi düşünüyoruz.”

Zirveyi deprem üzerine kurguladı

“Deprem gerçeğini İstanbul unutursa, Türkiye unutur ve İstanbul unutmak üzere” diyen Kalyoncu, 25 – 26 Ekim’deki GYODER 18. Gayrimenkul Zirvesi’nde depremi unutturmamak için içeriğin yarısından fazlasını deprem üzerine kurguladıklarını söyledi. Kalyoncu, “Zirvenin yüzde 60’ı deprem odaklı. Mottomuz şöyle: ‘Şehrini Vicdanla Tamamla’. Zirvede çıkış noktamız ‘akıllı şehirleri’ bırakalım, bizi bir yere götürmedi, ‘vicdanlı şehirlere’ bakalım. Vicdanlı olmak ‘daha az kazanmak’ değil ‘kazancın adil paylaşılması’ ile olur” dedi.

Finansman için görüşme trafiği

Kalyoncu modelle ilgili çalışmaları hakkında şu bilgileri paylaştı:

“Üsküdar, Ümraniye, Şişli, Avcılar ve Başakşehir belediyeleri ile görüştük. Devlet, özel sektör, finans kuruluşları, sermaye piyasaları, emeklilik fonları bu modelin fonlanmasıyla ilgili çözüme katkı sağlayabilir. 5 banka ile bir noktada yürüyoruz. Merkez Bankası Başkanı’na da anlattık. SPK ile toplantılar yaptık. Finansmanda Hollanda, Çin, S. Arabistan ve BAE’den ilgililerle görüşmelerimiz sürüyor.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.