Küresel piyasalar

Ortadoğu’daki gelişmeler bölgedeki tansiyonu artırabilir.

Küresel piyasalar
Yayınlama: 20.05.2024
4
A+
A-

Dün piyasalarda neler oldu?

Haftanın son işlem gününde makro veri gündemi sakin seyretti. ABD’de Nisan ayı Öncü endeksi takip edilirken, Euro Bölgesi’nde ise Final TÜFE verisi yakından takip edildi. ABD’de öncü endeks Nisan ayında piyasa beklentisinin üzerinde aylık bazda %0,6 azalış gösterdi. Mart ayında veri %0,3 azalış göstermişti. Euro Bölgesi’nde Final TÜFE verisi Nisan ayında aylık bazda %0,6 artışla yıllık %2,4’e yükselirken, çekirdek TÜFE verisi ise %2,7 olarak açıklandı. Bu gelişmelere ek olarak, Avrupa Merkez Bankası Yetkilisi Vasle, Haziran ayı toplantısını işaret ederek, faiz indirimleri için uygun zaman olduğunu ve enflasyonda görülen geri çekilmenin faiz indirimini desteklediğini belirtti. Valse, Haziran ayında gerçekleşmesi beklenen faiz indirimine ilişkin olarak ise “rasyonel” ifadesini kullandı.

ABD’nin önde gelen gazetilerinden Wall Street Journal’da çıkan bir habere göre, ülkenin en büyük bankaları için zorunlu hale getirilen %20’lik sermaye artışını azaltılmasına yönelik yeni bir plana doğru ilerlendiği belirtildi. Habere göre beklenen sermaye kuralları için hala somut bir adım atılmazken, anlaşmaya varılacağının da garantisinin olmadığını ifade edildi. Öte yandan haftasonu Ortadoğu’da politik gelişmeler yakından takip edildi. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ı taşıyan helikopter, İran – Azerbeycan sınırında bir barajın açılış töreninin ardından İran’a dönüştü kaza geçirdi. İran, Türkiye’den kazanın alanının tespiti için destek isterken, devlet yetkilileri İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin hayatını kaybettiğini açıkladı. Son olarak, Rus Mahkemesi Unicredit’e ait 463 milyon Euro değerindeki varlığa ihtiyati tedbir koyulduğunu açıklarken, söz konusu varlıkların menkul kıymet, gayrimenkul ve fonlardan oluştuğu belirtildi.

Öte yandan, ABD piyasalarında geçen haftanın son işlem gününde pozitif bir görünüm hakimdi. S&P 500 endeksi %0,12 artışla 5.303,27, Dow Jones endeksi %0,34 artışla 40.003,59 seviyesinde gerçekleşirken, Nasdaq endeksi %0,07 düşüşle 16.685,97 seviyesinden günü tamamladı.

Avrupa piyasalarında da haftanın son işlem gününde negatif bir görünüm hakimdi. Euro Stoxx 50 endeksi %0,16 düşüşle 5.064,14, DAX endeksi %0,18 düşüşle 18.704,42, FTSE 100 endeksi %0,22 düşüşle 8.420,26 ve CAC 40 endeksi %0,26 düşüşle 8.167,50 seviyelerinden günü tamamladı.

ABD tahvilleri cephesinde, 10 yıllık tahvil faizi %4,41 ve 2 yıllık tahvil faizi %4,82 seviyesine yükseldi. VIX endeksi ise 11,99 seviyesine geriledi.

Bugün ne bekliyoruz?

Sabah saatlerinde Çin Merkez Bankası tarafından açıklanan gösterge kredi faizleri yakından takip edildi. Çin Merkez Bankası 1 yıllık gösterge faizini %3,45, 5 yıllık kredi fazini ise %3,95 seviyesinde sabit tuttu. Ayrıca, Çin’de konut piyasasını canlandırmak için hükümet tamamlanan ancak satılamayan konutların yerel yönetim tarafından satın alınmasının teşvik edeceğini bildirdi. Haftanın ilk işlem gününde Asya piyasalarında bu sabah genel olarak pozitif bir seyir izleniyor. Shanghai endeksinde %0,38 yükseliş, Hang Seng endeksinde %0,73 yükseliş, Nikkei 225 endeksinde %0,1,09 yükseliş ve Kospi endeksinde %0,62 artışlar takip ediliyor.

ABD vadelilerinde ise yatay pozitif bir seyir izleniyor.

Bugün ABD’de makro veri gündemi sakin seyredecek.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ABD’de Mayıs ayına yönelik Philadelphia Fed imalat dışı aktivite endeksi verisi takibimizde olacak. Hatırlanacağı üzere veri Nisan’da -12,4 olarak gerçekleşmişti. Euro Bölgesi’nde ise Mart ayına yönelik cari hesap verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere veri Şubat’ta 29,5 milyar euro olarak gerçekleşmişti.

Kaynak Halk Yatırım


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.