Küresel piyasalar

ABD ekonomisinin durumuna ilişkin daha fazla ipucu için makro veriler yatırımcıların odağında yer alırken, pay piyasalarında karışık seyir izlendi.

Küresel piyasalar
Yayınlama: 24.06.2024
3
A+
A-

Haftanın son işlem günü piyasalarda neler oldu? ABD ekonomisinin durumuna ilişkin daha fazla ipucu için makro veriler yatırımcıların odağında yer alırken, pay piyasalarında karışık seyir izlendi. Makro veri cephesinde; S&P Global öncü bileşik PMI Haziran ayında beklentilerin üzerinde 54,6 seviyesine çıktı. Beklenti 53,5 gerçekleşmesi yönündeydi. Endeks Mayıs’ta 54,5 değerini almıştı. İmalat PMI endeksi 51,7 seviyesine ulaştı. Beklenti 51’di. Hizmet PMI endeksi ise 54,8’den 55,1 yükselerek 54’lük tahminleri aştı. ABD'de ikinci el konut satışları, mevsim etkilerinden arındırılmış olarak Mayıs'ta aylık bazda yüzde 0,7 azalarak 4,11 milyona geriledi. İkinci el konut satışlarına ilişkin piyasa beklentisi 4,10 milyon seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi.

Art arda üç aydır düşüş kaydeden ikinci el konut satışları verisi, Nisan'da da yüzde 1,9 azalışla 4,14 milyon olarak kaydedilmişti. Ülkede ikinci el konut satışları, Mayıs'ta geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 2,8 azaldı. ABD'de ikinci el piyasasında medyan konut fiyatları, Mayıs'ta yıllık yüzde 5,8 artarak 419 bin 300 dolar ile şimdiye kadar kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştı. Euro Bölgesi tarafında ise bileşik PMI Haziran ayında beklentilerin altında kalarak ivme kaybetti. S&P Global'in Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi Haziran ayında 50,8'e geriledi.

Bu, büyümeye işaret eden 50 eşiğinin üzerinde art arda dördüncü okuma olsa da, Bloomberg anketine katılan analistler büyümenin 52,5 gerçekleşeceğini tahmin ediyordu. Euro Bölgesi'nde Hizmet PMI Haziran'da 52,6 oldu. Beklenti 53,4 gerçekleşmesi yönündeydi. Öte yandan Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'nın Bileşik PMI verisi beklentilerin altında büyüyerek 50,6 olarak gerçekleşti. Fransa’da ise Bileşik PMI beklentilerin altında kalarak 48,2’a geriledi.

Diğer taraftan, piyasalardaki yapay zeka rallisinin ise durduğu dikkati çekti. Çip üreticisi Nvidia, hisselerinde yaşanan düşüşle dünyanın en değerli şirketleri listesinde üçüncü sıraya geriledi. Şirketin piyasa değeri 3,1 trilyon dolara inerken, Microsoft 3,3 trilyon dolarlık piyasa değeriyle dünyanın en değerli şirketi ünvanını yeniden aldı. Nvidia hisseleri yüzde 3'ün üzerinde değer kaybederken bu durumun diğer çip şirketlerinin hisselerine de yansıdığı görüldü. Qualcomm'un hisseleri yüzde 1,4, Micron Technology'nin hisseleri yüzde 3,2 ve Arm Holdings'in hisseleri yüzde 0,29 düştü. Ayrıca, ABD'li teknoloji devlerinden Apple'ın hisseleri de şirketin yapay zeka teknolojisi “Apple Intelligence”ın da aralarında bulunduğu bazı özellikleri Avrupa Birliği (AB) mevzuatlarındaki “düzenleyici belirsizlikler” nedeniyle bu yıl AB'de kullanıma sunmayabileceğine dair haberlerin ardından %1 değer kaybetti.

ABD piyasaları haftanın son işlem günü karışık seyir izledi. S&P 500 endeksi %0,16 azalışla 5.464,62, Nasdaq endeksi %0,16 azalışla 17.693,38 seviyesine gerilerken, Dow Jones endeksi %0,04 artışla 39.150,33 seviyesinden kapattı.

Avrupa piyasaları, haftanın son işlem gününü düşüşle tamamladı. Euro Stoxx 50 endeksi %1,04 kayıpla 4.896,35, DAX endeksi %0,38 kayıpla 18.185,23, CAC 40 endeksi %0,56 kayıpla 7.628,57 ve FTSE 100 endeksi %0,42’lik kayıpla 8.237,72 seviyesinden günü tamamladı.

ABD tahvilleri cephesinde, 10 yıllık tahvil faizi %4,25 ve 2 yıllık tahvil faizi %4,73 seviyesinden işlem görüyor. VIX endeksi ise 13,20 seviyesine hafif yükseldi.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya-Pasifik piyasaları yatırımcıların bu hafta Avustralya ve Japonya'dan gelecek enflasyon verileri öncesinde ağırlıklı satıcılı seyir izliyor. Avustralya Merkez Bankası (RBA) Başkanı Michelle Bullock'un, merkez bankasının son toplantısında faiz artışlarını tartıştığını açıklamasının ardından, Çarşamba günü açıklanacak olan Avustralya'nın Mayıs ayı tüketici fiyat endeksi verisi yakından takip edilecek. Enflasyonun beklenenden yüksek gelmesi ve Avustralya Merkez Bankası’nın faiz artırımına teşvik etmesi durumunda, yatırımcıların Japonya hariç faiz indirimlerini beklediği bir ortamda bunu yapan ilk büyük Asya-Pasifik merkez bankası olacak.

Asya piyasalarında bu sabah ağırlıklı satıcılı bir seyir izleniyor. Kospi endeksinde %0,86, Shanghai endeksi %0,70, Hang Seng endeksinde %1,14, Nifty endeksinde %0,31 düşüşler takip edilirken, Nikkei 225 endeksi %0,60 alıcılı seyir izliyor.

ABD vadelilerinde yataya yakın satıcılı seyir izleniyor.

Bugün ABD’de Dallas FED İmalat aktivitesi endeksi verisi takip edilecek. FED Üyesi Wallerin konuşması da bulunuyor.

Gelecek gündemde neler var?

Haftanın devamında Salı günü Conference Board Tüketici Güveni, Richmond FED İmalat Endeksi, Chicago FED Ulusal Aktivite endeksi ve Konut Fiyat Endeksi verileri izlenecek. Conference Board Tüketici Güveni verisinin Haziran ayında 100 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Veri Mayıs ayında 102 seviyesinde gerçekleşmişti. Konut Fiyat Endeksi verisinin ise Nisan ayında aylık baza %0,1 artış kaydetmesi bekleniyor. Çarşamba günü ise Yeni Konut Satışları verisi takip edilecek. Mayıs ayında Yeni Konut Satışlarının aylık %2,5 artış kaydederek, 650 bin seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Perşembe günü ise Dayanıklı Mal Siparişleri, Haftalık İşgücü İstatistikleri ve Perakende Stoklar, Cuma günü ise PCE Deflator verisi, Kişisel gelir ve harcamalar, Michigan Üniversitesi Beklenti anketi yakından takip ediliyor olacak. Haftanın öne çıkan verilerinde Dayanıklı Mal Siparişleri için piyasa beklentisi Mayıs ayında aylık bazda değişim göstermemesi yönünde bulunurken, hatırlanacağı üzere veri Nisan ayında aylık bazda %0,6 artış yönünde gerçekleşmişti. Kişisel Gelirler verisinin %0,4, Kişisel Harcamalar verisinin ise %0,3 artış göstermesi beklenirken, PCE Deflator verisinin aylık bazda artış göstermeyerek yıllık %2,7’den %2,6’ya gerilemesi bekleniyor.

Kaynak: Halk Yatırım


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.