Küresel piyasalar

ABD piyasaları, Fed Başkanı Powell’ın fiyat baskılarında ılımlı azalma görüldüğüne işaret eden söylemleri sonrasında karışık seyir izledi.

Küresel piyasalar
Yayınlama: 10.07.2024
3
A+
A-

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, Fed Başkanı Powell’ın fiyat baskılarında ılımlı azalma görüldüğüne işaret eden söylemleri sonrasında karışık seyir izledi.

ABD Senatosu'nun Bankacılık Komitesi'ndeki yarıyıl sunumunda Fed Başkanı Powell daha fazla iyi verinin enflasyonun hedefe ilerlediğine dair güveni artıracağını ve son verilerin ılımlı bir iyileşmeyeişaret ettiğini belirtti. Karşı karşıya oldukları tek riskin enflasyon olmadığını belirten Powell, çok az veya çok geç faiz indiriminin ekonomi ve işgücü piyasası için risk oluşturacağı, erken veya çok fazla indirimin ise enflasyondaki ilerlemeyi durduracağı veya tersine döndüreceği uyarısı yaptı. Powell, işgücü piyasasının güçlü olduğunu ancak aşırı ısınmadığını belirtti, merkez bankasının kısıtlayıcı duruşunun arz ve talebi daha iyi dengeye getirmeye çalıştığını söyledi.

Tahvil faizleri cephesinde para politikası beklentileriyle yakından ilintili olan 2 yıllık tahvil faizi %4,63 seviyesine hafif geriledi. 10 yıllık tahvil faizi ise %4,31 seviyesine hafif yükseldi. Faiz indirim patikasına ilişkin olarak, veri sonrası Fed’in Eylül ayında 25 baz puanlık faiz indirimine gitme olasılığı %71,8 seviyesinde gerçekleşti. İkinci faiz indiriminin de %48,5 olasılıkla Aralık ayında gerçekleşeceği tahmin ediliyor. VIX endeksi 0,05 puanlık ılımlı artışla 12,42 seviyesine yükseldi.

Hisse senedi endeksleri cephesinde S&P 500 endeksi %0,07 artışla 5.576,98 seviyesinden kapanırken, Nasdaq endeksi de %0,15 yükselişle 18.430,56 seviyesinden tamamladı. Dow Jones endeksi ise %0,13 düşüşle 39.291,97 seviyesinden günü tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya piyasalarında da bölge özelindeki makro veri akışlarının etkisiyle karışık seyir görülüyor. Bu sabah Japonya’da açıklanan kurumsal mallar fiyat endeksi yıllık bazda %2,9 artış kaydederek, önceki aya göre hızlanma kaydetti. Verideki görünümün reel sektör cephesinde fiyat baskılarının yükseliş eğilimini sürdürdüğünü gözlemliyoruz. Söz konusu görünümün BoJ’un parasal sıkılaşma sürecini hızlandıracağı yönündeki görüşlerle Nikkei endeksi bu sabah hafif satıcılı seyir izliyor. Çin cephesinde ise Haziran ayı TÜFE ve ÜFE verileri takip edildi. TÜFE verisi yıllık bazda %0,2 artışla piyasa beklentisinin altında gerçekleşirken, ÜFE verisi %0,8 düşüş kaydetti. Fiyat verileri sonrasında Shangai endeksinin bu sabah %0,33 gerilediğini gözlemliyoruz. IDX Composite endeksi %0,40 yükselirken, Hang Seng endeksi ise %0,17 artıda.

ABD vadelilerinde ise bu sabah yatay pozitif seyir izleniyor.

Bugün ABD’de haftalık mortgage başvuruları verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere 28 Haziran haftasına ilişkin veri %2,6 düşüş kaydetmişti.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ABD’de Haziran ayı TÜFE verisine ek olarak, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve bütçe dengesi verileri takip edilecek. Haziran ayı TÜFE verisinin manşet bazda aylık ve yıllık olarak sırasıyla %0,1 ve %3,1 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Çekirdek verinin de aylık bazda %0,2, yıllık bazda da %3,4 seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları cephesinde 6 Temmuz haftasına ilişkin verinin 235k seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Devam eden başvurular verisine yönelik beklenti 1,86 mn seviyesinde bulunuyor. Haziran ayı bütçe dengesi verisinin ise 77 mlr dolar açık olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Asya cephesinde de Japonya’da çekirdek makine araçları siparişleri verisi izlenecek. Mayıs ayı verisinin aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,8 ve %7,1 artışlar kaydetmesi bekleniyor.

Cuma günü ABD’de ÜFE ve Michigan tüketici güveni verisi takip edilecek. Haziran ayı manşet ÜFE verisinin aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,1 ve %2,3 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Çekirdek veriye yönelik beklenti de aylık bazda %0,2, yıllık bazda da %2,5 artışlar görüleceği yönünde. Michigan Tüketici Güveni Temmuz ayı öncü verisinin de aylık bazda 0,3 puan artışla 68,5 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Aynı gün Japonya’da Mayıs ayına yönelik sanayi üretimi verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere sanayi üretimi verisi Nisan’da aylık bazda %2,8, yıllık bazda %0,3 olarak gerçekleşmişti. Çin’de de dış ticaret dengesi verisi takip edilecek. Haziran ayında ithalat ve ihracatların yıllık bazda sırasıyla %2,4 ve %8 yükseleceği ve dış ticaret dengesinin 85,8 mlr dolar seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor.

Kaynak Halk Yatırım


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.