Küresel piyasalar

Dün ABD piyasaları, tahvil faizlerinde öne çıkan yükseliş eğiliminin teknoloji hisselerinde yarattığı baskılanma nedeniyle satıcılı seyir izledi. Ayrıca, Alphabet hissesinde öne çıkan realizasyonların sektör hisseleri geneline sirayet etmesi de piyasalardaki görünümde etkili oldu.

Küresel piyasalar
Yayınlama: 26.10.2023
1
A+
A-

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, tahvil faizlerinde öne çıkan yükseliş eğiliminin teknoloji hisselerinde yarattığı baskılanma nedeniyle satıcılı seyir izledi. Ayrıca, Alphabet hissesinde öne çıkan realizasyonların sektör hisseleri geneline sirayet etmesi de piyasalardaki görünümde etkili oldu. Tahvil faizleri cephesinde son üç gündür düşüş eğilimi sergileyen 10 yıllık tahvil faizi dün tekrardan %4,95 seviyesine yükselerek zirve seviyelerdeki seyrini sürdürdü. 2 yıllık tahvil faizi ise %5,12 seviyesine hafif yükseldi. Alphabet hissesi beklentileri aşan gelir ve net kar gerçekleşmelerine karşın, bulut işine ilişkin rakamların beklentileri karşılayamaması nedeniyle %9,5 ile son bir yılın en sert değer kaybını yaşadı. Aynı şekilde S&P 500 iletişim hizmetleri endeksi de %5 düşüşle Ekim 2022’den bu yana en sert düşüşünü kaydetti. Alphabet hissesi teknoloji sektörünün en büyük bileşeni olarak öne çıkıyor. Apple ve Amazon hisseleri de sırasıyla %0,3 ve %3,3 değer kaybettiler. Microsoft hissesi ise güçlü sonuçlar açıklamasının ardından %3 yükselişle teknoloji sektörü hisseleri arasında tek pozitif ayrışan hisseydi. Faiz artırım beklentilerine baktığımızda, Kasım ayı FOMC toplantısında federal fonlama oranının %5,25-5,50 bandında sabit bırakılacağı beklentisi piyasada %97,1 oranında fiyatlanıyor. Bu oran geçen hafta başında %93,4 seviyesindeydi. Aralık ayı toplantısı için de federal fonlama oranının sabit tutulacağı beklentisi piyasada %68,9 seviyesinde fiyatlanıyor. Bu oran önceki gün %74,6, geçen hafta başında ise %60,8 seviyesindeydi. Bu arada VIX endeksi de 19,81 seviyesine hafif yükseldi. S&P 500 endeksi %1,43 düşüşle 4.186,77 ile 4.200 kritik seviyesinin altında kapatırken, Nasdaq endeksi %2,43 değer kaybıyla 12.821,22 seviyesinden kapandı. Dow Jones endeksi ise %0,32 kayıpla 33.035,93 seviyesinden kapandı. Bilançolar cephesinde, Meta’nın 3Ç23 satış gelirleri ve karının piyasa beklentisini aşmasına karşın, şirketin Reality Labs iş kolu 3,7 milyar TL zarar yazdı. Bu nedenle Meta hissesi %3 ekside kapandı. Align Technologies hisseleri de, beklentinin altında gelen finansallar sonrasında 4Ç23 için zayıf öngörülerde bulunulması nedeniyle %25 değer kaybetti. Bugüne kadar karlarını açıklayan S&P 500 şirketlerinin %29’ü karlarını açıkladı. Bu şirketlerin %78’inin sonuçları piyasa beklentisini aştı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında da satıcılı seyir görülüyor. Bölge özelindeki gelişmelere ek olarak ABD tahvil faizlerinde öne çıkan yükseliş eğiliminin etkisiyle USDJPY paritesinin 150 seviyesini aşması piyasalardaki görünümün temelini oluşturuyor. Güney Koreli Çip üreticisi SK Hynix ‘in 1,61 milyar dolar zarar açıklaması sonrasında Kospi endeksinde kayıpların %2’yi aştığını görüyoruz. Japonya cephesinde de ABD 10 yıllıklarının %5 seviyesine yakın seyrini sürdürmesiyle güçlü dolar temasının ön planda kalmaya devam etmesi nedeniyle bu sabah USDJPY paritesindeki görünümün BoJ’dan müdahale beklentilerini artırıyor. Japonya Hazine Bakanı bu sabah kur hareketlerini dikkatle takip ettiklerini belirtti. ABD vadelilerde de negatif seyir hakim. Bugün ABD’de GSYH, kişisel tüketim giderleri, dayanıklı mal siparişleri, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, bekleyen konut satışları ve Kansas Fed imalat aktivite endeksi verileri takip edilecek. ABD ekonomisinin 3Ç23’te yıllıklandırılmış olarak çeyreksel bazda %4,5 büyümesi bekleniyor. Kişisel tüketim harcamalarının da bu dönemde yıllık bazda %4 artış kaydetmesi öngörülüyor. Dayanıklı mal siparişleri verisi Eylül ayı öncü verisinin manşet ve çekirdek bazda sırasıyla aylık olarak %1,8 ve %0,2 artması bekleniyor. 21 Ekim haftasına ilişkin haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin 208k seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. 14 Ekim haftasına ilişkin devam eden başvurular verisinin de 1,74 mn’a yükselmesi tahmin ediliyor. Bekleyen konut satışları Eylül ayı verisinin de aylık bazda %1,5 düşüş kaydetmesi bekleniyor. Kansas Fed imalat endeksi Ekim ayı verisine ilişkin olarak ise piyasa beklentisi bulunmuyor. Hatırlanacağı üzere Eylül ayı verisi aylık bazda 25 puan düşüşle -13’e gerilemişti. Euro Bölgesi’nde de AMB’nin faiz kararı toplantısı takibimizde olacak. Toplantıda politika faizinin %4,5 seviyesinde sabit bırakılması öngörülüyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD cephesinde kişisel gelir, kişisel harcamalar, PCE deflatörü ve Kansas Fed hizmet aktivite endeksi verileri takip edilecek. Kişisel gelirler ve kişisel harcamalar Eylül ayı verilerinin aylık bazda sırasıyla %0,4 ve %0,5 artışlar kaydetmesi bekleniyor. PCE deflatörü verisinin aylık bazda %0,3, yıllık bazda da %3,4 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Çekirdek veriye ilişkin beklentiler de aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,3 ve %3,7 artışlar görüleceği yönünde. Kansas Fed hizmet aktivitesi Ekim ayı verisine ilişkin olarak ise piyasa beklentisi bulunmuyor. Eylül ayı verisi aylık bazda 3 puan artışla 2 puan seviyesine yükselmişti. Asya cephesinde de Japonya’da Tokyo TÜFE verisi takip edilecek. Ekim ayı manşet verisinin yıllık bazda %2,8 artış kaydetmesi bekleniyor. Gıda dışı verinin 2,5% seviyesinde sabit kalması, gıda ve enerji dışı verinin ise %3,7 seviyesine hafif gerilemesi bekleniyor. Çin’de de sanayi sektörü karlılığı verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere Ağustos ayı verisi yıllık bazda 17,2% artış göstermişti.

Kaynak Halk Yatırım


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.