Küresel piyasalar

ABD piyasaları beklentileri aşan Ocak ayı TÜFE verisi sonrası ilk faiz indiriminin Haziran ayında gerçekleşebileceği yönünde yoğunlaşan beklentilerle satıcılı seyir izledi.

Küresel piyasalar
Yayınlama: 14.02.2024
4
A+
A-

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları beklentileri aşan Ocak ayı TÜFE verisi sonrası ilk faiz indiriminin Haziran ayında gerçekleşebileceği yönünde yoğunlaşan beklentilerle satıcılı seyir izledi.

Makro veriler cephesinde, ABD TÜFE Ocak ayı verisi manşet bazda aylık olarak %0,3 artışla piyasa beklentisini aştı. Yıllık veri de %3,1 yükselişle beklentinin üzerinde gerçekleşti. Çekirdek enflasyon bu dönemde aylık bazda %0,4 ile 8 ayın en hızlı artışını gerçekleştirdi. Yıllık bazda ise değişmeyerek %3,9 oldu. Beklenti yıllık yüzde 3,7 artıştı. Gıda fiyatları yükselişini sürdürdü ve aylık %0,4 arttı. Barınma maliyetleri de aylık %0,6, yıllık % 6 arttı. Enerji fiyatları ise benzin fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak %0,9 düştü. Tahminleri aşan veri, Fed'in faiz indirimlerine yakında başlayacağına yönelik beklentilerin azalttı. 2024 yılı genelinde faiz indirim büyüklüğü 100 baz puanın altına gerileyerek FOMC üyelerinin medyan beklentisi olan 75 baz puan indirim aralığına yaklaştı.

Tahvil faizleri cephesinde, ABD 2 yıllık tahvil faizi 13 Aralık 2023’ten bu yana görülen zirve seviye olan %4,66’ya, 10 yıllık tahvil faizi de %4,31’e yükseldi. Bu seviyenin 30 Kasım 2023’ten bu yana görülen en yüksek seviye olduğunu belirtmek isteriz. Faiz patikasına ilişkin olarak federal fonlama oranının Mart ayı toplantısında %5,25-5,50 bandında tutulacağına yönelik beklenti piyasalarda %91,5 oranında fiyatlanıyor. Mayıs ayı toplantısında 25 baz puanlık faiz indirimine gidilmesine yönelik olasılık da %52,2’den %35,8 seviyesine gerilerken, Fed’in ilk 25 baz puanlık faiz indiriminin Haziran ayında gerçekleşeceği yönündeki beklentinin piyasalarda %52,4 oranında fiyatlanıyor. Bu olasılık veri öncesinde %42 seviyesindeydi.

Nasdaq endeksi, %1,80 düşüşle 15.655,60’dan kapanırken, S&P 500 endeksi %1,37 değer kaybıyla 4.953,17 seviyesinden günü tamamladı. Dow Jones endeksi ise %1,35 düşüşle 38.272,75 seviyesinden kapandı.

Sektörel cephede tahvil faizlerinde öne çıkan yükseliş nedeniyle teknoloji sektörü hisselerinin değer kaybettiği takip edildi. Amazon hissesi %3 gerilerken, Nvidia ve Microsoft hissesi %2 düştü.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah Asya piyasalarının da ABD cephesinde görülen negatifliğin etkisiyle genel olarak satıcılı seyir izlediğini takip ediyoruz. Nikkei endeksi ise %0,94 düşüşle 37.644 seviyesine gerilerken, Kospi endeksi de %1,07 ekside. Nifty ve BSE Sensex endeksleri de sırasıyla %0,64 ve %0,72 düşüşler kaydediyor. S&P ASX 200 endeksi de %1’e yakın değer kaybediyor. Ay Yeni Yılı tatili sonrası yeniden işleme açılan Hang Seng endeksi ise %0,18’lik ılımlı artış kaydediyor.

ABD vadelilerinde ise yatay negatif seyir gözleniyor.

Bugün ABD’de MBA mortgage başvuruları verisine ek olarak, ÜFE revizyonu takimibizde olacak. Hatırlanacağı üzere 2 Şubat haftası verisi haftalık bazda %3,7 artış kaydetmişti. Euro Bölgesi cephesinde de büyüme ve sanayi üretimi verileri izlenecek. 4Ç23’te bölge ekonomisinin çeyreksel bazda GSYH artışı kaydetmediği tahmin ediliyor. Yıllık bazda da %0,1’lik zayıf büyüme kaydettiği tahmin ediliyor. Sanayi üretimi Aralık ayı verisinin de aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,2 ve %4’lük düşüşler kaydetmesi öngörülüyor.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ABD’de Empire imalat endeksi, perakende satışlar, Philadelphia Fed iş görünümü, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, sanayi üretimi ve NAHB konut piyasası endeksine ek olarak ithalat ve ihracat fiyatları veriler takip edilecek. Empire imalat endeksi Şubat ayı verisinin aylık bazda 31,9 puan artışla -11,8’e yükselmesi öngörülüyor. Perakende satışlar Ocak ayı manşet verisinin de aylık bazda %0,1 düşüş kaydetmesi bekleniyor. Çekirdek veriye yönelik beklenti de %0,2 artış yönünde bulunuyor. Philadelphia Fed iş görünümü Şubat ayı verisinin de aylık bazda 2 puan artışla -8,6’ya yükselmesi bekleniyor. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları cephesinde 10 Şubat haftasına ilişkin verinin 220k seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Devam eden başvurular verisine yönelik piyasa beklentisi de 1,88 mn seviyesinde bulunuyor. Sanayi üretimi Ocak ayı verisinin aylık bazda %0,3’lük ılımlı artış göstermesi bekleniyor. NAHB konut piyasası endeksi Şubat ayı verisinin de 2 puan artışla 46’ya yükselmesi tahmin ediliyor. Fiyatlar cephesinde ithalat fiyatlarının aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,1 ve %1,3’lük düşüşler kaydetmesi bekleniyor. İhracat fiyatlarının da aylık bazda %0,1 gerilemesi öngörülüyor. Asya cephesinde de Japonya’da büyüme verisine ek olarak sanayi üretimi verisinin revizyonu takip edilecek. 4Ç23 öncü büyümesinin yıllıklandırılmış çeyreksel bazda %1,1 büyüme kaydetmesi bekleniyor. Hatırlanacağı üzere sanayi üretimi Aralık ayı öncü verisi de aylık bazda %1,8 artış kaydederken, yıllık bazda %0,7 gerilemişti. Cuma günü de ABD’de konut başlangıçları, inşaat izinleri, NY Fed hizmet aktivitesi, ÜFE ve Michigan tüketici güveni verileri takip edilecek. Konut başlangıçları Ocak ayı verisinin aylık bazda değişim göstermemesi bekleniyor. İnşaat izinleri verisinin de %1,5 artış kaydetmesi bekleniyor. NY Fed hizmet aktivitesi Şubat ayı verisine ilişkin olarak ise piyasa beklentisi bulunmuyor. Hatırlanacağı üzere Ocak ayı verisi aylık bazda 4,9 puan artışla -9,7 seviyesine yükselmişti. ÜFE Ocak ayı verisinin de manşet bazda aylık ve yıllık olarak sırasıyla %0,1 ve %0,7 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Çekirdek verinin de aylık bazda %0,1, yıllık bazda da %1,7 yükselmesi tahmin ediliyor. Michigan tüketici güveni Şubat ayı öncü verisinin de aylık bazda 1 puan artışla 80 seciyesine yükselmesi öngörülüyor. 1 yıllık enflasyon beklentisinin de %2,9 seviyesindeki seyrini sürdürmesi öngörülüyor. Asya cephesinde de Japonya’da Tertiary sanayi endeksi verileri takip edilecek. Aralık ayı verisinin %0,2 artış kaydetmesi bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.