KÜRESEL PİYASALAR – Avrupa hisse senetleri gün içi en yüksek düzeylere ulaştı

İstanbul, 30 Ağustos (Hibya) – Avrupa piyasaları, Ağustos ayının son işlem günü olan Cuma günü, yatırımcıların bölge genelinden gelen önemli enflasyon verilerini değerlendirmesiyle, gün içi en yüksek düzeylere yükseldi.

KÜRESEL PİYASALAR – Avrupa hisse senetleri gün içi en yüksek düzeylere ulaştı
Yayınlama: 30.08.2024
3
A+
A-

Pan-Avrupa Stoxx 600 Cuma günü gün içi yeni bir rekor kırdı ve son olarak yüzde 0,39 yükseldi. Çoğu büyük bölgesel borsa ve sektör yeşil renkte işlem gördü. Teknoloji hisseleri yüzde 0,38 geri çekilirken, madencilik hisseleri yüzde 0,86 ve kamu hizmetleri yüzde 0,79 yükseldi.

Stoxx 600 Perşembe günü, yatırımcıların yapay zeka ağırlıklı Nvidia'nın hafta başında açıklanan son çeyrek kazanç raporunu değerlendirmesiyle teknoloji hisselerinin kazançlara öncülük ettiği kazançlı bir gün kaydetmişti.

İstatistik kurumu Eurostat tarafından Cuma günü açıklanan flaş rakamlara göre, Euro bölgesi enflasyonu Ağustos ayında üç yılın en düşük seviyesi olan yüzde 2,2'ye geriledi. Bu veri beklentiler doğrultusunda ve Temmuz ayındaki yüzde 2,6'lık oranın altında gerçekleşti.

Ülkenin istatistik ofisi Cuma günü yaptığı açıklamada, Fransa'nın AB ile uyumlu tüketici fiyat endeksinin Ağustos ayı için yıllık bazda yüzde 2,2 olarak gerçekleştiğini ve Temmuz ayındaki yüzde 2,7'lik orandan daha düşük olduğunu söyledi. İtalya istatistik kurumundan gelen ön veriler, uyumlaştırılmış TÜFE'nin Ağustos ayında yıllık bazda yüzde 1,3 ile bir önceki aya göre daha düşük olduğunu gösterdi.

Almanya'da, AB ile uyumlu hale getirilmiş yıllık manşet enflasyon Ağustos ayında, yüzde 2,3'lük tahmin ve Temmuz ayındaki yüzde 2,6'lık değerle karşılaştırıldığında, beklenenden daha fazla azalarak yüzde 2'ye geriledi. İspanya'nın uyumlaştırılmış ilk enflasyonu da Ağustos ayı için yüzde 2,4 ile beklentilerin altında ve bir önceki ayın yüzde 2,9'luk rakamına göre düşüş gösterdi.

Yatırımcılar, Avrupa Merkez Bankası'nın Eylül ayında yeni bir faiz indirimine gidip gitmeyeceğine ilişkin ipuçları için bu verileri yakından izleyecek. Avrupa'da ayrıca, Fransa'nın ikinci çeyrek gayrisafi yurtiçi hasılasında büyüme, Temmuz ayında açıklanan yüzde 0,3'lük ön veriden aşağı revize edilerek yüzde 0,2 olarak belirlendi.
 


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.