KÜRESEL PİYASALAR – Avrupa piyasaları Asya-Pasifik’teki kazançların etkisiyle yükseliyor

İstanbul, 26 Eylül (Hibya) – Avrupa hisse senetleri Perşembe günü, Asya-Pasifik piyasalarındaki gecelik kazançların etkisiyle yükseliyor; Pan-Avrupa Stoxx 600 yüzde 0,9 yükselirken, çoğu sektör ve büyük borsa pozitif bölgede yer aldı.

KÜRESEL PİYASALAR – Avrupa piyasaları Asya-Pasifik’teki kazançların etkisiyle yükseliyor
Yayınlama: 26.09.2024
0
A+
A-

Madencilik hisseleri yüzde 3,6'lık artışla kazançlara öncülük ederken, teknoloji ve ev eşyası hisseleri de yüzde 3,0 dolayında yükseldi. Ancak petrol ve gaz hisseleri, Financial Times'ın Suudi Arabistan'ın varil başına 100 dolarlık gayri resmi petrol fiyatı hedefini rafa kaldırmaya hazırlandığına dair haberiyle ham petrol fiyatlarının düşmesiyle yüzde 2,7 değer kaybetti. Aralarında BP, Shell ve Total Energies'in de bulunduğu enerji firmalarının tümü yüzde 3'ten fazla düşüşle işlem gördü.

Avrupa'nın işlem gününe nispeten iyimser bir başlangıç yapması, Asya-Pasifik piyasalarının yükselmesinin ardından geldi. Hong Kong'un Hang Seng endeksi yüzde 4,16 artışla Mayıs ayından bu yana en yüksek düzeyine ulaşırken, Çin anakarasının CSI 300 endeksi kazanç serisini yedinci güne taşıdı.

Bu arada, Japonya Nikkei 225 yüzde 2,79 yükselirken, Japonya Merkez Bankası'nın Temmuz ayı toplantı tutanaklarını yayınlamasıyla geniş tabanlı Topix yüzde 2,66 yükseldi.

İsviçre Ulusal Bankası (SNB) Perşembe günü faiz oranlarını çeyrek puan düşürerek temel faiz oranını yüzde 1,0'e indirdi. Geniş çapta beklenen borçlanma maliyetlerini düşürme hamlesi, SNB'nin 2024 yılındaki üçüncü faiz indirimi oldu.

Bu arada, ABD'de Dow Jones Endüstriyel Ortalamasına bağlı vadeli işlemler, endeksin dört günlük bir galibiyet serisini kırmasının ardından Perşembe günü hafif yükseldi. Yatırımcılar Perşembe günü açıklanacak olan haftalık işsizlik başvuruları raporunu yakından izleyecek.

Dow Jones'un anketine katılan ekonomistler, 21 Eylül'de sona eren hafta için 223.000 ilk işsizlik başvurusu yapıldığını tahmin ediyor. İkinci çeyrek gayrisafi yurtiçi hasılanın son okuması da sabah saatlerinde açıklanacak.

Başkan Jerome Powell ve New York Fed Başkanı John Williams da dahil olmak üzere birçok Federal Rezerv yetkilisinin Perşembe günü konuşma yapması planlanıyor.
 


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.