KÜRESEL PİYASALAR – Avrupa piyasaları Eylül ayının ilk işlem gününde yatay kapandı

İstanbul, 2 Eylül (Hibya) – Avrupa hisse senetleri, yatırımcıların piyasaların görünümünü değerlendirmesiyle Eylül ayının ilk işlem gününde yatay kapandı.

KÜRESEL PİYASALAR – Avrupa piyasaları Eylül ayının ilk işlem gününde yatay kapandı
Yayınlama: 02.09.2024
5
A+
A-

Pan-Avrupa Stoxx 600, bölgesel borsalar ve sektörlerin ayrışmasıyla geçici olarak yüzde 0,04 düşüşle kapandı. Perakende hisseleri yüzde 0,77 düşüşle kapanırken, telekomünikasyon hisseleri yüzde 0,78 değer kazandı.

Emlak listeleme şirketi Rightmove'un hisseleri, Avustralyalı rakibi REA Group'un İngiltere merkezli platform için teklif vermeyi düşündüğünü söylemesinin ardından yüzde 27 artışla kapandı.

Veri cephesinde, Avrupa genelinde imalat PMI'larının bir dizi son okuması Pazartesi günü yayınlandı. Hamburg Ticaret Bankası ve S&P Global tarafından hazırlanan rapora göre, Ağustos ayında Almanya ve Fransa'nın ağırlığıyla 45,8 olarak gerçekleşen Euro Bölgesi imalat faaliyeti daralma bölgesinde kalmaya devam etti.

S&P Global'in raporuna göre, Birleşik Krallık imalat PMI değeri Ağustos ayında son 26 ayın en yüksek seviyesi olan 52,5'e yükselerek genişleme bölgesinde yer aldı.

Yatırımcıların dünyanın dört bir yanından gelen enflasyon verilerini değerlendirmesi ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Eylül ayında faiz indirimlerine başlayacağına dair beklentilerin artmasıyla, Ağustos ayının son işlem günü olan geçtiğimiz Cuma günü bölgesel piyasalar yükselişle kapandı.

Geçen hafta açıklanan veriler, Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin Temmuz ayında aylık yüzde 0,2 ve bir yıl öncesine göre yüzde 2,5 arttığını gösterdi. Sonuç, Dow Jones'un anketine katılan ekonomistlerin tahminleriyle uyumluydu. Gıda ve enerji hariç bir önceki aya göre yüzde 0,2 arttı. Verilerin politika yapıcıların Eylül ayındaki faiz kararlarını etkilemesi bekleniyor.

Asya-Pasifik piyasaları, yatırımcıların hafta sonu açıklanan Çin'in ticari faaliyet rakamlarını değerlendirmesiyle gece boyunca düştü. Çin'in Ağustos ayına ilişkin resmi satın alma yöneticileri endeksi verileri, imalat PMI'ın 49,1 ile altı ayın en düşük seviyesine gerilediğini ve Temmuz ayında görülen 49,4'ten daha hızlı bir daralma yaşandığını gösterdi.

ABD piyasaları Pazartesi günü İşçi Bayramı resmi tatili nedeniyle kapalı.
 


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.