KÜRESEL PİYASALAR – ECB’nin faiz indiriminin ardından Avrupa piyasaları yükseldi

İstanbul, 12 Eylül (Hibya) – Avrupa hisse senetleri, bölgesel yatırımcıların Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikasını daha da gevşetme hamlesini sindirmesiyle Perşembe günü yükseldi.

KÜRESEL PİYASALAR – ECB’nin faiz indiriminin ardından Avrupa piyasaları yükseldi
Yayınlama: 12.09.2024
2
A+
A-

Pan-Avrupa Stoxx 600 yüzde 0,78 yükselirken, tüm büyük borsalar ve çoğu sektör yeşil renkte işlem gördü. Teknoloji ve madencilik hisseleri sırasıyla yüzde 2,1 ve yüzde 2,04 yükseldi.

ECB Perşembe günü faiz oranlarını 25 baz puan daha düşürerek bu yıl mevduat faizinde ikinci kez indirime gitti. Ancak ECB, faiz oranları için gelecekteki bir patikaya “önceden taahhütte bulunmadığını” söyledi.

ECB'nin blok genelinde her türlü kredi ve ipoteğin fiyatlandırılmasına yardımcı olan temel faiz oranı, yıllarca süren agresif artışların ardından şu anda yüzde 3,5 seviyesinde bulunuyor.

ECB'nin toplantısı, ABD Merkez Bankası'nın faiz indirim döngüsüne başlaması beklenen 17-18 Eylül toplantısından sadece birkaç gün önce gerçekleşti.

Avrupalı yatırımcılar ayrıca ABD'den gelen ve Ağustos ayında tüketici fiyatlarında yüzde 0,2'lik bir artışı yansıtan son tüketici fiyat endeksi raporunu da inceliyor. Bu da yıllık enflasyon oranını yüzde 2,5 ile Şubat 2021'den bu yana en düşük seviyeye indirdi.

Bununla birlikte, değişken gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen aylık çekirdek TÜFE beklenenden biraz daha yüksek çıktı. Yatırımcılar verilerin Fed politikası için ne anlama geldiğini değerlendirirken ABD piyasaları Çarşamba günü yükseldi.

ABD hisse senedi vadeli işlemleri, yatırımcıların daha fazla enflasyon ve işgücü verisi için kendilerini hazırlamasıyla gece boyunca düştü. Ağustos ayı üretici fiyat endeksi Perşembe günü işsizlik başvuruları verisinden önce açıklanacak. Dow Jones anketine katılan ekonomistler, geçen ay manşet ve çekirdek okumalarda yüzde 0,1 ve yüzde 0,0'dan yüzde 0,2'lik bir artış bekliyor.

Ayrıca 7 Eylül'de sona eren haftaya ilişkin ilk işsizlik başvuruları verileri de açıklanacak. Dow Jones'a göre, bir önceki hafta 227.000 olan sayının 225.000'e düşmesi bekleniyor.

 


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.