Washington, 11 Nisan (Hibya) – Microsoft ve LinkedIn’in 31 ülkede 31.000 kişiyi kapsayan 2024 raporuna göre küresel olarak en yüksek yapay zeka yeteneği yoğunluğuna sahip 10 ülke belli oldu.
LinkedIn, küresel olarak ülkeler genelindeki yapay zeka yeteneği arzını takip etme çabaları kapsamında, profesyonel ağ sitesinden toplanan üye profili verilerine dayanan “yapay zeka yeteneği yoğunluğu” metriğini yayınladı.
LinkedIn, makine öğrenimi veya doğal dil işleme gibi yapay zeka mühendisliği becerilerinin yanı sıra ChatGPT ve GitHub Copilot gibi yapay zeka okuryazarlığı becerilerini de yapay zeka yeteneği olarak değerlendiriyor.
CNBC'in haberine göre yapay zekanın yükselişiyle birlikte, dünya çapındaki şirketler güçlü yapay zeka yeteneği için yarışıyor ve iş güçlerini teknoloji konusunda geliştirmek için çalışıyor.
Microsoft ve LinkedIn'in 31 ülkede 31 bin kişiyi kapsayan 2024 raporuna göre, bu, organizasyon liderlerinin aklında en önemli konu oldu, çünkü yüzde 66'sı yapay zeka becerileri olmayan birini işe almayacaklarını ve yüzde 71'i, bu becerilere sahip olmayan daha deneyimli bir adaydan çok, yapay zeka becerilerinde daha az deneyimli birini işe almayı tercih edeceklerini söylüyor.
Linkedin'in, 2024 verilerine göre, bu 10 ülke küresel ortalamaya kıyasla en yüksek yapay zeka yeteneği konsantrasyonuna sahip: İsrail yüzde 1,98, Singapur yüzde1,64, Lüksemburg yüzde 1,44, Estonya yüzde 1,17, İsviçre yüzde 1,16, Finlandiya yüzde1,13, İrlanda yüzde 1,11, Almanya yüzde 1,09, Hollanda yüzde 1,07, Güney Kore yüzde 1,06.
Özellikle, 2024'teki ilk altı ülke, bir önceki yıla göre sıralamalarında değişmeden kaldı. Bu arada, İrlanda dört sıra yükselerek 7. sıraya yerleşti ve Güney Kore 2024'te üç sıra gerileyerek 10. sıraya geriledi.
LinkedIn'in APAC baş ekonomisti Chua Pei Ying “En yüksek yapay zeka yeteneği konsantrasyonuna sahip bu ülkelerin çoğu -İsrail, Singapur, Lüksemburg, Estonya- nüfus ve coğrafi büyüklük açısından nispeten küçük, ancak yapay zeka yeteneğini hızla geliştirme açısından ağırlıklarının üzerinde performans gösteriyorlar.” dedi.
Chua CNBC'ye “Bu, şirketlerin çalışanlarının beceri gelişimine yatırım yaptığı ve hükümetlerin sürekli öğrenmeyi teşvik eden politikalar oluşturduğu, yeteneğin beslendiği gelişen bir ekosistem inşa ederek mümkün olabilir.” dedi.
SANAYİ HABER AJANSI