İstanbul, 6 Ocak (Hibya)- Metaller Sektörü 2025 Basın Buluşması, Türkiye İhracatçıları Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu ile İDDMİB Yönetim Kurulu Üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.
Metaller Sektörü 2025 Basın Buluşması, 6 Ocak 2025 tarihinde TİM Başkan Vekili ve İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu ile İDDMİB Yönetim Kurulu Üyelerinin katılımıyla TİM’de gerçekleşti.
Tecdelioğlu, 2024 yılını tüm zorluklara rağmen 2023 ile aynı seviyede kapatacaklarını ve 2025 yılına umutla baktıklarını vurgulayarak, Türkiye’nin çevresindeki savaşların sona ermesi ve özellikle Çin'e karşı alınacak tedbirlerin, Türk ihracatını olumlu yönde etkileyeceğini belirtti.
Savaşlar nedeniyle kaybedilen pazarların önemli bir potansiyel sunduğunu ifade eden Tecdelioğlu, “Bunun yanında içeride enflasyonla paralel gitmeyen bir kur politikası ve yüksek faizler ciddi anlamda rekabet gücümüzü azalttı, fiyat tutturamaz hale geldik. Tüm bunlara karşın ihracatımızı aynı seviyede tutmayı başardık. Biz ihracatta artış olmamasına karşın 2024'ü başarılı bir yıl olarak ilan ediyoruz ve tüm ihracatçılarımızı tebrik ediyoruz.” açıklamasını yaptı.
Tecdelioğlu, ABD’deki politikaların Çin'e karşı Türkiye'ye avantaj sağlayacağını belirterek şunları kaydetti:
“Suriye'deki durumun normalleşmesinin ardından İsrail-Filistin ve Ukrayna-Rusya savaşlarının biteceği yönünde beklentiler giderek artıyor. Türkiye için en büyük fırsatlar bu savaşların bitmesinin ve bölgenin normalleşmesinin ardından gelecek. Sadece Rusya bölgesinde 10 milyar dolarlık bir pazar kaybı yaşadık. Suriye'de de aynı şekilde çok ciddi kayıplarımız oldu. Biz Suriye'de müteahhitlik hizmetleri, altyapı, üst yapı, eğitim, barınma ve bu başlıkla ilgili en az 10 milyar dolar ve üzerinde bir ekstra pazar yakalayacağımızı tahmin ediyoruz. Savaşlar nedeniyle kaybedilen pazarlar Türkiye'nin önünde büyük bir potansiyel olarak duruyor. Ayrıca Türkiye dünyada tedarik zincirinde çok önemli bir ülke. Etrafımıza baktığımız zaman, hızlı teslimatıyla, parsiyel mal üretme kapasitesiyle, güçlü bankacılık sistemiyle, güçlü lojistik ve sigortacılık ağıyla dünyaya iyi ürün tedariği yapabilecek bir ülke konumunda. Bunu iyi değerlendirmemiz lazım.”
2025 yılı için yüzde 10 civarında bir büyüme hedeflediklerini ve toplam 52 etkinlikle yeni pazarlara ulaşmayı planladıklarını açıklayan Tecdelioğlu, “2025'te bütün hedefimiz, bütün hayalimiz, bütün çalışmamız ve organizasyonumuz çift rakamlı büyümeyi elde etmek üzerine. Yüzde 10 civarında bir büyüme ile 2025'i 14 milyar dolar ihracatla tamamlamayı amaçlıyoruz. Savaşlarla kaybettiğimiz pazarlar yanında yeni pazarlar bulma yönündeki çalışmalarımız da devam edecek. Bu yıl uluslararası fuarlara her zamankinden daha fazla milli katılım sağlayacağız, Ur-Ge programları ve sektörel ticaret heyetleri düzenleyeceğiz. Yurtiçinde ve yurtdışında toplam 52 etkinlikle 2025'e damga vurmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Tecdelioğlu, son dönemde Çinli firmaların Türkiye'ye olan ilgisine değinerek, “Özellikle alüminyum sektöründe ve ona bağlı hırdavat sektöründe Çinli ve Uzakdoğulu firmaların Türkiye'ye yatırım yapmak istediklerini, Türkiye'de fabrikalarla görüştüklerini ve organize sanayi bölgelerinde yer baktıklarını duyuyoruz, görüyoruz, haberler alıyoruz. Koruma duvarları hem Avrupa Birliği'nde hem de Amerika pazarlarında yükseltilince Çinliler B planı olarak üretim yapacakları ülkeleri ön plana çıkarıyorlar. Türkiye'yi önemli ve kolay ticaret yapılabilir bir ülke olduğu için tercih ediyorlar.” dedi.
Özellikle alüminyum, bakır ve hırdavat sektörlerindeki olumlu gelişmelere dikkat çeken Tecdelioğlu, döküm, ev ve mutfak eşyaları gibi bazı alt sektörlerde ise ihracatın düşüş gösterdiğini vurguladı.
Tecdelioğlu, Eximbank ve diğer bankaların ihracatçılara destek olmasının önemine değinerek, “İhracatçının ana bankası ve en büyük destekçisi Eximbank'ı takdirle karşılamak lazım. Bundan sonraki dönemde de hem Eximbank'tan hem de diğer bankalardan ihracatla ilgili alternatif ürünler geliştirmesini ve gelecek ihracat bedelleriyle ilgili stratejiler oluşturmasını bekliyoruz. Ayrıca geçen yıl faaliyetlerine başlayan Türk Ticaret Bankamız var ve hızlı bir şekilde büyüyor.” dedi.
Bakırda miktarda yüzde 4,79'luk, değerde de yüzde 7,84'lük bir artış olduğunu kaydeden Tecdelioğlu, “En büyük ikinci sektörümüz alüminyumda da miktarda yüzde 7,34, değerde yüzde 0,89'luk bir artış var. Alüminyumun birim fiyatı yüzde 6 düşmesine karşın miktarda ve değerde artı yazması bence alüminyum sektörünün ciddi bir başarısıdır. Hırdavatta da yüzde 8,27'lik bir birim fiyat düşüşüne karşın miktarda ve değerde artışlar yaşanması sektör açısından son derece önemli.” ifadelerine yer verdi.
SANAYİ HABER AJANSI