Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren yeni düzenleme yapılacağı ve 45 saat olan haftalık çalışma süresi 40 saate inebileceği konuşuluyor. Yeni düzenleme ile sadece haftalık ve yıllık izinlerde de değişiklik yapılacağı belirtiliyor.
Kamuoyuna yansıyan haberlerde, haftalık çalışma süresinin 45 saatten 40 saate düşürülmesi konusunun gündeme alınabileceği belirtiliyor. Bu konuda ise dönem dönem bakanların yaptığı açıklamalar bulunmakla birlikte henüz somut bir çalışma yok.
TÜRK İŞ KANUNU DEĞİŞİYOR
Türk İş Kanunu’nun değişeceği belirtildi. Türkiye’de haftalık çalışma süresi 45 saat ile 48 saat arasında değişiyor. Çalışanlar ne kendilerine ne de ailelerine vakit ayırabiliyor. Şimdi ise yapılacak yeni düzenleme ile bu sürenin 35 ile 40 saate düşürülmesi planlanıyor.
ÇALIŞANLAR DÜZENLEMEDEN MEMNUN
Çalışanlar yapılacak olan düzenlemeden memnun olduklarını ve süre azalırsa verimin artacağını belirtiyor.
HAFTALIK VE YILLIK İZİNLER DE ARTACAK
Sadece günlük çalışma saati düşmeyecek, haftalık ve yıllık izin sayısında da artış planlanıyor.
YENİ NESİL MODELLERE BAKILABİLİR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan geçen aylarda çalışma saatlerine yönelik düzenleme ile ilgili sinyalleri vermiş, “Sosyal Güvenlik Kurumu’nda sürdürülebilirliği güçlendirmek amacıyla sosyal güvenlik sisteminde kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik eden, hakkaniyeti ve aktüeryal dengeyi önceleyen yaklaşımla esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştıracağız. Sosyal güvenlik mevzuatı ve uygulamalarını, değişen işgücü piyasası koşullarına ve yeni nesil esnek çalışma şekillerine daha uyumlu hale getireceğiz” ifadelerini kullanmıştı.
Önceki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de mesai saatlerinin tartışılabileceğini belirtmişti. “Biz Türkler çalışma hayatımızı modernize ederek daha insani şartlarda, birim verimliliğini dikkate alarak düzenlemek durumundayız” demişti.
HENÜZ SOMUT BİR ÇALIŞMA YOK
Mesai saatlerinin düşeceği yönünde haberler çıkarken, bu yönde somut bir çalışmanın henüz bulunmadığı, Bazı Avrupa ülkelerindeki örneklerin değerlendirildiği ve ileriye dönük böyle bir konunun gündeme gelebileceği belirtiliyor.