Nvidia, Microsoft’u geçerek en değerli halka açık şirket oldu

İstanbul, 19 Haziran (Hibya) – Grafik çipleriyle niş oyun camiasında uzun süredir tanınan Nvidia, artık dünyanın en değerli halka açık şirketi oldu.

Nvidia, Microsoft’u geçerek en değerli halka açık şirket oldu
Yayınlama: 19.06.2024
3
A+
A-

Salı günü hisselerindeki yüzde 3,6'lık şaşırtıcı artışla Nvidia'nın piyasa değeri 3,32 trilyon dolar değerindeki teknoloji devi Microsoft'u bile geride bırakarak 3,34 trilyon dolara fırladı. Bu olağanüstü başarı, Nvidia'nın kısa bir süre önce 3 trilyon dolara ulaşarak Apple'ı geçmesinin hemen ardından geldi.

Nvidia hisseleri bu yıl yüzde 170'in üzerinde yükseldi ve şirketin Mayıs ayında ilk çeyrek kazançlarını bildirmesinin ardından bir basamak daha yükseldi. Hisse senedi, 2022'nin sonundan bu yana dokuz kattan fazla artarak, üretken yapay zekanın ortaya çıkışıyla aynı zamana denk geldi.

Apple hisseleri Salı günü yüzde 1,1 düşerek iPhone üreticisini 3,29 trilyon dolar piyasa değerine geriletti.

Nvidia'nın yapay zeka çipi pazarındaki hakimiyeti, şu anda pazar payının yaklaşık yüzde 80'ini elinde tuttuğu için hesaba katılması gereken bir güç. OpenAI, Microsoft, Alphabet, Amazon, Meta ve diğerleri gibi büyük oyuncular, yapay zeka modeli geliştirme ve giderek daha büyük iş yüklerinin üstesinden gelmek için gerekli işlemcileri güvence altına almak için çabaladıkça bu iş katlanarak büyüdü.

En son çeyrekte, Nvidia'nın veri merkezi işindeki gelir bir önceki yıla göre yüzde 427 artarak 22,6 milyar dolara yükseldi ve çip üreticisinin toplam satışlarının yaklaşık yüzde 86'sını oluşturdu.

1991 yılında kurulan Nvidia, ilk birkaç on yılını öncelikle oyunculara 3D oyunları çalıştırmaları için çipler satan bir donanım şirketi olarak geçirdi. Ayrıca kripto para madenciliği çipleri ve bulut oyun abonelikleriyle de ilgilendi.
 


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.