OECD: Küresel balıkçılık sektöründe verimlilik artışı için yeni kamu destekleri gerekli

İstanbul, 19 Şubat (Hibya) – Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) yeni açıklanan raporu, balıkçılık sektöründe dayanıklılığı ve verimliliği artırmak için daha iyi hedeflenmiş devlet desteğine ihtiyaç olduğunu ortaya koydu.

OECD: Küresel balıkçılık sektöründe verimlilik artışı için yeni kamu destekleri gerekli
Yayınlama: 19.02.2025
1
A+
A-

Raporu değerlendiren OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann, “Yasa dışı, kayıt dışı ve düzensiz balıkçılıkla mücadele politikaları da dâhil olmak üzere sağlam balıkçılık ve su ürünleri yönetimi, yerel geçim kaynaklarının, küresel gıda güvenliğinin ve okyanus ekosistemlerinin korunması için esastır. Daha iyi hedeflenmiş balıkçılık desteği ve daha iyi yönetim, sektörün karlılığını ve direncini arttırmak için elzemdir” dedi.

Rapora göre, 41 ülke ve bölgedeki balıkçılık desteğinin yaklaşık üçte ikisi [yüzde 65], etkin bir balıkçılık yönetiminin yokluğunda aşırı avlanma ve yasadışı balıkçılığı teşvik etme riski taşıyor ve özellikle balık stoklarının sağlıklı yönetimi, dünya çapında milyonlarca geçim kaynağı, gıda güvenliği ve çevrenin korunması için gerekiyor. 

“OECD Balıkçılık İncelemesi 2025” adlı rapor, 2020-22 yıllarında balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliğinin durumu ile bunları düzenlemek ve desteklemek için kullanılan politikaların güncellenmiş bir değerlendirmesini sunuyor. Rapor bulgularına göre, balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği sektörünün değeri 2005 ile 2022 yılları arasında yaklaşık üç kat artarak 381 milyar dolara ulaştı.

İnceleme, 2020-22 döneminde rapor kapsamındaki 41 ülke ve bölgede balıkçılığa verilen toplam desteğin yıllık ortalama 10,7 milyar ABD doları olduğunu ve aynı dönemde küresel balık üretiminin yüzde 79'unu oluşturduğunu gösteriyor. Altı ekonomi bu harcamanın yüzde seksen beşini oluşturmaktadır: Çin (yüzde 36,1), Japonya (yüzde 12,4), Amerika Birleşik Devletleri (yüzde 11,0), Kanada (yüzde 10,7), AB üye ülkeleri (toplam; yüzde 8,0) ve Brezilya (yüzde 6,4).

OECD raporunun bulguları, yaklaşmakta olan Üçüncü BM Okyanuslar Konferansı (UNOC3) sürecini bilgilendirmek üzere, balık stoklarının gelecek nesiller için sağlıklı ve üretken tutulmasında balıkçılık yönetiminin önemine ilişkin yeni kanıtlar sunuyor.

Sektörü daha dirençli hale getirmek için İnceleme, halihazırda yakıt sübvansiyonuna ve gemilerin inşası, satın alınması ve işletilmesine ayrılan fonların, küresel balıkçılığın sürdürülebilirliğini sağlamada kilit öneme sahip faaliyetlere yönlendirilmesi çağrısı yapıyor. Bu faaliyetler arasında balık stoklarının durumunun değerlendirilmesine yönelik araştırmalar, balıkçılık yasa ve yönetmeliklerinin uygulanması ve denizdeki sıcak hava dalgaları gibi krizlerden etkilenen balıkçılar için zamana bağlı gelir desteğinin hedeflenmesi yer alıyor. 

Raporda, “Hükümet desteğinin etkin yönetim ve izleme yatırımlarına yönlendirilmesi de sektörün direncini, balıkçıların refahını, deniz çevresini, piyasalarda adil rekabeti ve vergi gelirlerini baltalayan yasadışı balıkçılığın ortadan kaldırılması için güçlü bir araç olabilir” denildi.
 


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.