Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, rezervler hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, rezervlerin yeterliliğinin ülkenin likidite ve ödemeler dengesi krizlerine karşı finansal istikrarı temin etme kabiliyetini, dış borç servisinin sürdürülebilirliğini göstermek, piyasada istikrarı ve güveni sağlamak bakımından, rezervlerin seviyesinden çok daha önemli olduğunu açıkladı.
“Hükümetin 2019’daki seçimlerden önce ekonomide “işler tıkırında” algısını yaratmak için arka kapı operasyonlarıyla, kime-kaça demeden eldeki döviz rezervlerini satmaya başlamış milletin 128 milyar dolarını dibi delik kovaya boca eder gibi har vurup harman savurmuştu” diyen Öztrak, şu ifadeleri kullandı:
“2021 Eylül ayında da, Kendisine “ekonomist” diyen Sarayın kibirlisi, “Faiz sebep” safsatalarıyla önce ekonomiyi zücaciye dükkanına giren fil gibi darmadağın etti. Ardından; Rahmetlik Özal’ın “Bilgisizliğin vesikası” dediği, 60’ların sonunda uygulanmaya başlayan ve milletimize büyük faturalar ödeten “Dövize Çevrilebilir Mevduatın” kötü bir kopyası olan “Kur Korumalı Mevduatı” devreye soktu. Yetmedi, dışarıdan yüksek faizle ödünç alınan rezervleri satarak kuru dizginlenmeye çalıştı. 2023 seçimlerine giderken TCMB’nin döviz kasası SWAP hariç net 75 milyar dolar açık veriyordu.”
Milletvekili Öztrak, genel seçimlerden sonra işbaşına gelen ekonomi yönetiminin tefeci faiziyle, kısa vadeli sıcak para toplayarak, kuru baskılama ve bu suretle enflasyonu düşürme stratejisi izlemeye başladığının altını çizerek şunları söyledi:
“Ancak sorunun sebebi olanın, çözümün adresi olmayacağı açıktı. Güven veren bir yönetim ve program olmayınca, Enflasyonun düşmesi hep bir başka bahara kaldı. Şimdi Hükümet, “Rezervlerin seviyesiyle” övünerek kusurlarını örtmeye çalışıyor. Ama “rezervlerin yeterliliğinden” hiç bahsetmiyor. Rezervlerin yeterliliğini ölçmek için kısa vadeli dış borca, ithalata oranlamak gibi yöntemler kullanılır… Böyle bakıldığında; Türkiye’nin önümüzdeki 1 yılda ödemesi ya da çevirmesi gereken dış borç son dönemde hızla artarak 230 milyar doların üzerine çıktı. Rezervlerin bu borcu karşılama oranı da hala 3 yıl önceki seviyesinin altında.”
Uluslararası Para Fonu'nunk lasik rezerv yeterliliği ölçütlerinin yanında, Gelişmekte Olan Piyasalar İçin Rezerv Yeterliliği Değerlendirme Ölçütlerini de (Assessing Reserve Adequacy – Emerging Markets) özel olarak hesapladığını bildiren Öztrak, “Klasik ölçütler, bu ülkelerde ani sermaye çıkışları, döviz kuru oynaklığı, para arzının etkileri gibi risk unsurlarını değerlendirmekte yetersiz kaldığından fon, Gelişmekte Olan Piyasalar için kısa vadeli dış borcu, ihracatı, geniş para arzını, diğer dış yükümlülükleri ülkenin kur rejimine göre değişik oranlarda ağırlıklandırıp topluyor bunu rezervlerle karşılaştırıyor” dedi.
Milletvekili Öztrak, “Asgari ücretlilerin geliri daha eline geçmeden açlık sınırının altına düşmüş. Memurun maaşına, emeklinin aylığına yapılan zam ilk aydan eriyip gitmiş. Emekçi de emekli de “geçinemiyoruz” diye feryat ediyor, Küçük çiftçi ızrar halinde, Ev gençlerinin sayısı milyonlarla ifade ediliyor… Açlık, yoksulluk ülkede kol geziyor… Hükümet ise “hayat pahalılığını bırak, rezerve bak” diyerek, Yetersiz rezervler üzerinden başarı hikayeleri anlatıyor. Saray ne derse desin, mızrak artık çuvala sığmıyor” ifadelerini kullandı.
SANAYİ HABER AJANSI