Öztrak: Son 3 ayda enflasyonun yüzde 4,15’te kalması son derece zor

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, açıklanan enflasyon verileri hakkında açıklama yaptı.

Öztrak: Son 3 ayda enflasyonun yüzde 4,15’te kalması son derece zor
Yayınlama: 03.10.2024
0
A+
A-

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Eylül ayında 12 aylık enflasyonun EN-AG’a göre yüzde 88,6 İTO’ya göre yüzde 59,2 TÜİK’e göre yüzde 49,4 olduğunu duyurdu.

 

TÜİK’in enflasyonunun geçen ay da beklentilerin üstünde artmaya devam ettiğini belirten Öztrak, “Ama 2023’ün yaz aylarında TÜİK ve İTO’nun ölçümleri arasında kapanan makas, bu yılın ilk çeyreğinden beri yeniden açılıyor. Hükümetin yılsonunda enflasyon hedefini (%41,5) tutturabilmesi için kalan 3 ayda toplam enflasyonun %4,15’i aşmaması gerekiyor” dedi.

Milletvekili Öztrak, Ekim-Aralık döneminde gerçekleşen enflasyonun 2020 yılında yüzde 5,8,  2021 yılında yüzde 20,4, 2022 yılında yüzde 7,8, 2023 yılında yüzde 10,0 olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Son 3 ayda enflasyonun yüzde 4,15’te kalması son derece zor. Bugün dar gelirli vatandaşlarımızın harcamalarının büyük kısmını oluşturan gıdada fiyatlar bir türlü hız kesmiyor. Çarşıda, pazarda mevsiminde meyve sebzenin yanına yaklaşılmıyor. Son bir yılda; dünyada gıda fiyatları yüzde 1,1 düşerken, bizde yüzde 44 arttı. Dünyada gıda fiyatlarının en çok arttığı 4 ülkeden biriyiz.”

 

Yine son bir yılda; kiralaın yüzde 117, eğitim fiyatlarının yüzde 94, Yataklı Tedavi Hizmetlerinin fiyatlarının yüzde 71 arttığını bildiren Öztrak, “Hükümet, enflasyonla mücadelede başarı hikayeleri anlatırken; olan, hayat pahalılığının altında ezilen vatandaşlarımıza oluyor” ifadelerini kullandı.

Milletvekili Öztrak, enflasyonun milyonları açlık sınırı altındaki asgari ücrete, emekli aylığına mahkum ederek, yüzde 50 ile dünyanın en yüksek politika faizlerinden birini uygulayarak, üstüne üstlük döviz kurlarını tutup, sıcak paracılara dünyanın en yüksek faiz gelirini kazandırarak, insanları alışveriş yapamaz hale getirerek düşürülmediğinin altını çizerek şu açıklamayı yaptı:

“Enflasyonu düşürmek için ortada hala; ekonominin aktörlerini, işlerin düzeleceğine inandırabilecek bir program yok. Takvime bağlı ve sonuçları ölçülebilir doğru dürüst bir reform yok. Kamuda tasarrufun adı var, kendisi yok. En önemlisi, Erdoğan’ın daha önce yaptığı gibi her an, “Bu kadar yeter” deyip yeniden “faiz sebep” politikalarına dönmeyeceğinin garantisi yok. Ekonomi yönetimi enflasyonla mücadelede “beklentileri değiştirmenin” öneminden dem vuruyor, ama bunlar değişmeden, beklentiler de değişmiyor.”


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.