Öztürkmen’den Şanlıurfa’daki Antep fıstığı üretiminde Bronte modeli örneği

Şanlıurfa, 25 Aralık (Hibya) – TEMA Vakfı Şanlıurfa İl Temsilcisi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, Şanlıurfa’daki Antep fıstığı üretiminde Bronte modelinin örnek alınabileceğini belirtti.

Öztürkmen’den Şanlıurfa’daki Antep fıstığı üretiminde Bronte modeli örneği
Yayınlama: 25.12.2024
1
A+
A-

TEMA Vakfı Şanlıurfa İl Temsilcisi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, dünya Antep fıstığı üretiminde 2021 – 2022 üretim sezonunda ABD'nin 336 bin ton ile ilk sırada yer aldığına dikkat çekerek “Aynı üretim sezonunda İran 205 bin ton, Türkiye 85 bin ton, Suriye 70 bin ton ve AB 22 bin ton üretim ile ABD'yi takip etmektedir. Türkiye, dünya Antep fıstığı üretiminin yüzde 12'sini karşılamaktadır.” dedi.

Türkiye'nin, dünya çapında Antep fıstığı üretiminde önemli bir konuma sahip olduğunu ve bu üretimde Şanlıurfa'nın liderliği elinde tuttuğunu vurgulayan Öztürkmen, “Ancak, bu değerli ürünü ekonomik katma değere dönüştürecek sanayi ve markalaşma adımları yeterince atılmamıştır. Bu eksiklik, Şanlıurfa’nın tarımsal üretim gücünü ekonomik avantajlara dönüştürmesini engellemektedir.” açıklamasını yaptı.

İtalya’nın Sicilya Adası'nda yer alan Bronte kasabasının, Avrupa’nın en kaliteli şam fıstıklarını üretmesiyle ünlü olduğunu hatılatan Öztürkmen, Bronte’nin şam fıstığı üretimi toplam 2 bin hektarlık bir alanda gerçekleşmekte olup, yıllık 3 bin ton üretimle dünya pazarında önemli bir paya sahiptir. Bu fıstık, hem coğrafi işaretle koruma altına alınmış hem de dünya çapında tanıtılmıştır.” diye konuştu.

Öztürkmen, Şanlıurfa için Bronte modeli örnek alınarak atılabilecek adımları şöyle açıkladı:

“Şanlıurfa’da düzenlenecek bir Antep fıstığı festivali, yerel üreticilerin ürünlerini tanıtmasına olanak sağlayabilir. Festival, aynı zamanda kültürel ve turistik bir etkinlik olarak bölgeye olan ilgiyi artırabilir.

Şanlıurfa’da, Antep fıstığından katma değerli ürünler üretecek tesislerin kurulması teşvik edilmelidir. Örneğin, Bronte’nin yaptığı gibi tatlı, sos ve çikolata üretimi ile Şanlıurfa fıstığının dünya pazarında yer bulması sağlanabilir.

Şanlıurfa fıstığının tescillenerek uluslararası coğrafi işaret alması, küresel pazarda ürünün ayırt edici bir kimliğe sahip olmasını sağlar.

Küçük üreticilerin desteklenmesi, kooperatifleşmenin teşvik edilmesi ve toplu işleme olanaklarının sağlanması, üretim maliyetlerini azaltabilir ve gelirleri artırabilir.”

Bronte’nin küçük bir kasaba olmasına rağmen şam fıstığında dünya çapında bir marka yaratmasının, Şanlıurfa için ilham verici bir örnek olması gerektiğinin altını çizen Öztürkmen, “Doğru bir strateji ile Şanlıurfa, sadece fıstık üretiminde değil, bu üründen elde edilecek sanayi ve ticari kazançlarda da dünya lideri olabilir.” dedi.


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.