Papa Francis uyardı: Demokrasinin sağlığı iyi değil

İstanbul, 7 Temmuz (Hibya) – Papa Francis, papalık döneminin en uzun süreli gezisi olan 12 günlük Asya gezisi öncesinde Pazar günü İtalya’nın kuzeydoğusundaki Trieste kentine yaptığı kısa ziyaret sırasında demokrasinin durumunu kınadı ve “popülistleri” uyardı.

Papa Francis uyardı: Demokrasinin sağlığı iyi değil
Yayınlama: 07.07.2024
3
A+
A-

Ulusal bir Katolik etkinliğinin kapanışı için kentin kongre merkezinde bir konuşma yapan Francis, “Demokrasi bugün dünyada sağlıklı değil” dedi.

Papa, Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Ralli (RN) partisinin en büyük oy oranını alacağı görünen erken parlamento oylamasının ikinci turunun yapıldığı gün, herhangi bir ülke ismi vermeden “ideolojik ayartmalara ve popülistleri” uyardı.

“İdeolojiler baştan çıkarıcıdır. Bazıları onları Fareli Köyün Kavalcısı'na (Alman masalı) benzetir: Baştan çıkarırlar ama kendinizi inkar etmenize yol açarlar,” dedi.

Geçen ay yapılan Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde, İtalya, Macaristan ve Hollanda'da aşırı sağcı partilerin iktidara gelmesiyle birlikte, çeşitli ülkelerdeki piskoposlar da popülizm ve milliyetçiliğin yükselişi konusunda uyarı yaptı.

Francis ayrıca insanları “yoksullaştıran kutuplaşmalardan uzaklaşmaya” çağırdı ve “kendini referans alan güce” karşı çıktı.

Nisan ayında Venedik ve Mayıs ayında Verona'dan sonra, Adriyatik Denizi kıyısında Slovenya'ya sınırı olan 200,000 nüfuslu Trieste'ye yapılan yarım günlük geziden sonra, son yıllarda giderek artan sağlık sorunları yaşayan 87 yaşındaki Papa'nın bu yıl İtalya içinde yaptığı üçüncü gezi oldu.

Papa Francis, Eylül 2023'te Fransa'nın Marsilya kentine yaptığı seyahatten bu yana kendisini yurt içi seyahatlerle sınırlamıştı. Ancak Eylül ayında Asya'da yaklaşık iki hafta geçirerek Endonezya, Singapur ve Papua Yeni Gine ile Doğu Timor adalarını ziyaret etmeyi planlıyor.
 


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.