Penislerdeki mikroplastik keşfi erektil disfonksiyon sorularını gündeme getiriyor

Stockholm, 19 Haziran (Hibya) – Penislerde ilk kez mikroplastikler keşfedilmesi erektil disfonksiyonda potansiyel bir rol hakkında soruları gündeme getirdi.

Penislerdeki mikroplastik keşfi erektil disfonksiyon sorularını gündeme getiriyor
Yayınlama: 19.06.2024
4
A+
A-

Bu bulgu, kirleticilerin kısa bir süre önce testislerde ve menide tespit edilmesinin ardından geldi. Uzmanlar, erkek doğurganlığının son yıllarda düştüğünü ve mikroplastiklerin üremeye potansiyel zararları konusunda daha fazla araştırma yapılmasının zorunlu olduğunu söylüyor.

Araştırmacılar, ereksiyon sırasında yüksek kan akışı nedeniyle penisin mikroplastiklerle kirlenmeye karşı özellikle savunmasız olabileceğini belirtildi. İnsanlar mikroplastikleri yeme, içme ve nefes alma yoluyla alıyorlar. Bu küçük parçacıklar kanda tespit edildi.

Çalışmada, erektil disfonksiyonla ilgili ameliyat geçiren beş erkekten alınan doku değerlendirildi. Dört vakada mikroplastikler bulunmuş olup, PET ve polipropilen en yaygın olanlarıdır. Her ikisi de yiyecek ve içecek ambalajlarında ve diğer günlük eşyalarda kullanılmakta.

İnsanların vücutlarına mikroplastiklerin yaygın bir şekilde bulaştığı görülüyor ve bilim insanları nereye baksalar bunları buluyorlar. Sağlık üzerindeki etkisi henüz bilinmiyor ancak mikroplastiklerin laboratuvarda insan hücrelerine zarar verdiği gösterildi.

Parçacıklar, hava kirliliği parçacıklarının yaptığı gibi dokularda iltihaplanmaya neden olabilir ve plastiklerdeki kimyasallar da zarar verebilir. Doktorlar, arterleri mikroplastiklerle kirlenmiş kişilerde felç ve kalp krizinden ölüm riskinin önemli ölçüde arttığını tespit etmiştir.

Her yıl milyonlarca ton plastik atık çevreye atılmakta ve bunların çoğu mikroplastiklere dönüşmekte. Bunlar Everest Dağı'nın zirvesinden en derin okyanuslara kadar tüm gezegeni kirletmiş bulunuyor.

ABD'deki Miami Üniversitesi'ndeyken yeni araştırmayı yöneten Dr. Ranjith Ramasamy şunları söyledi:

“Penis damarlı, süngerimsi bir organdır ve bu nedenle kesinlikle savunmasızdır. Ereksiyon sırasında tüm vücuttaki kan hacminin beşte biri penise pompalanır.

“Erektil disfonksiyonun çok faktörlü olduğunu biliyoruz. Ereksiyonun gerçekleşmesi için iyi hormonlara, sinirlere, kan akışına ve iyi bir düz kas dokusuna ihtiyacınız var.

“Penisin düz kasında mikroplastiklerin bulunduğunu tespit ettik. Tek bildiğimiz orada olmamaları gerektiği ve bunun düz kas işlev bozukluğuna yol açabileceğinden şüpheleniyoruz.”

Ramasamy, mikroplastiklerin erektil disfonksiyon ve erkek infertilitesindeki potansiyel rolünü belirlemek için acilen daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söyledi. Erkeklerde sperm sayıları onlarca yıldır düşüyor ve düşük sayıların yüzde 40'ı açıklanamıyor, ancak kimyasal kirlilik birçok çalışma tarafından belirtiliyor. Farelerde yapılan son çalışmalar mikroplastiklerin sperm sayısını azalttığını, anormalliklere ve hormon bozulmalarına neden olduğunu gösteriyor.

Ramasamy şunları söyledi:

“İçimizde mikroplastik olup olmadığı konusunu geçtik, mikroplastiklerin patolojik hale geldiği bir seviyenin olup olmadığı konusuna geldik.”

 


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.