İstanbul, 29 Kasım (Hibya) – Piramit Menkul Araştırma’nın değerlendirmelerine göre Asya hisse senedi piyasaları karışık seyir devam ediyor.
Piramit Menkul Araştırma, küresel takvimde Euro Bölgesi’nde kasım ayı öncü TÜFE verisinin öne çıktığını bildirerek şu açıklamayı yaptı:
“Bugün Ne Bekliyoruz? Asya hisse senedi piyasaları karışık seyir devam etmektedir. Japonya'da Tokyo enflasyon verilerinin ardından Nikkei225 Endeksi %0,38, Topix Endeksi %0,12 ekside seyretmektedir. Japonya enflasyonu için öncü gösterge olarak izlenen Tokyo’da manşet enflasyon %2,6 olurken çekirdek enflasyon yıllık %2,2 ile beklentiyi aştı. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi %1,33, Shenzhen Bileşik Endeksi ise %1,97 oranında artış gösterdi. Hong Kong Hang Seng Endeksi seans içerisinde kazancını azaltsa da %0,28 yükseldi. Güney Kore'de zayıf gelen sanayi üretimi verisinin ardından Kospi Endeksi %1,79, Kosdaq Bileşik Endeksi %2,30 düştü. Güney Kore’de sanayi üretimi ekimde aylık bazda artış beklentisine karşın değişmezken perakende satışlar aylık %0,4 azaldı. Tayvan Taiex Endeksi hafifçe gerilerken Avustralya S&P/ASX200 Endeksi fazla değişmedi. Bugün ABD piyasası Şükran Günü tatili dolayısıyla erken kapanacak.
Euro Bölgesi TÜFE verisi (Kasım-Öncü)
Günün geri kalanında küresel takvimde Euro Bölgesi’nde kasım ayı öncü TÜFE verisi öne çıkıyor. Görece zayıf gelen Almanya enflasyon verisinin ardından bugün Euro Bölgesi enflasyon verisi takip edilecek.
Yurt içinde GSYİH ve hizmet ÜFE verileriyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Finansal İstikrar Raporu takip edilecek.
GSYİH Verileri (3Ç24)
TÜİK haftanın son işlem günü yurt içinde üçüncü çeyrek GSYİH rakamlarını yayımlayacak. Foreks Haber anketinin sonuçlarına göre piyasanın medyan tahmini yıllık %2,4 büyüme kaydedildiği yönünde.
GSYH ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %2,5 büyümüştü. Diğer hizmet faaliyetleri %7,4, inşaat %6,5, tarım sektörü ile gayrimenkul faaliyetleri %3,7, bilgi ve iletişim faaliyetleri ile finans ve sigorta faaliyetleri %3,4, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri %3,2, hizmetler %2,9, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri %0,6 arttı. Sanayi sektörü ise %1,8 azaldı.
Bu yılın ilk çeyreğinde yıllık %5,3 büyüme kaydedildi. 2023 yılının dört çeyreğinde ise sırasıyla %4,5, %4,6, %6,5 ve %4,6 büyüme kaydedilmişti.
Hizmet ÜFE (Ekim)
Ayrıca, TÜİK bugün ekim ayı Hizmet Üretici Fiyat Endeksini (H-ÜFE) yayımlayacak. H-ÜFE eylülde aylık %1,14, yıl sonundan beri %48,91, yıllık %56,85 ve on iki aylık ortalamalara göre %74,23 artış gösterdi.
Piyasalarda Dün Ne Oldu? Hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir hâkimdi. Asya’da, Çin CSI300 Endeksi %0,88, Hong Kong Hang Seng Endeksi %1,20 düşerken Japonya Nikkei225 Endeksi %0,56, Güney Kore Kospi Endeksi %0,06 değer kazandı. Avrupa’da Stoxx Europe 600 Endeksi %0,46, Almanya DAX Endeksi %0,85, Fransa CAC40 Endeksi %0,51, İngiltere FTSE100 Endeksi %0,08 yükseldi. ABD’de ise Şükran Günü nedeni ile seans yapılmadı.
Borsa İstanbul’da sınırlı yükselişlerin olduğu bir seans izlendi. BIST100 ve BIST30 Endeksleri yatay seyrine devam etti. BIST100’de işlem hacmi 83,65mlr TL olarak gerçekleşti. BIST Banka Endeksi %0,85 yükselirken BIST Sınai Endeksi %0,11 geriledi.
Euro Bölgesi Tüketici Güven Endeksi (Kasım-Nihai)
Euro Bölgesi’nde kasım tüketici güveni değişmeyerek -13,7 değerini aldı.
Almanya TÜFE (Kasım-Öncü)
Almanya’da TÜFE kasımda aylık %0,2 düşüşle beklentiyi karşılarken yıllık bazda %2,3 bekletiye karşılık %2,2 arttı.
TCMB PPK Toplantı Özeti
TCMB, geçen haftaki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının özetini yayımladı. Toplantı özetinde,
Para politikasında kararlı duruşun korunacağı; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceği ve dezenflasyon sürecini güçlendireceği ifadesi korunmuştur.
Maliye politikasının artan eşgüdümünün de dezenflasyon sürecine katkı sağlayacağı yönünde son karar metnine eklenen ifade toplantı özetinde yer bulmuştur.
Son karar metnine eklenen, piyasanın güvercin karşıladığı ve hisse senedi piyasasına seans içerisinde alış getiren “Politika faizinin seviyesi, enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecektir.” ifadesi toplantı özetine girmiştir.
Ekonomik Güven Endeksi (Kasım)
Ekonomik güven endeksi kasım ayında %0,9 azalarak 97,1 seviyesine geriledi. Endeks ekim ayında 98 puan idi. Kasımda tüketici güven endeksi %1 oranında azalarak 79,8 değerini, reel kesim güven endeksi %1,2 artarak 103,4 değerini, hizmet sektörü güven endeksi %2,9 oranında azalarak 111 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi %0,9 oranında artarak 111,7 değerini, inşaat sektörü güven endeksi ise %1,7 oranında artarak 87,8 değerini aldı.
Dış Ticaret İstatistikleri (Ekim-Öncü)
Ticaret Bakanlığı ekim ayı öncü dış ticaret istatistiklerini yayımladı. TÜİK’in nihai dış ticaret istatistiklerine göre ekimde genel ticaret sistemine göre ihracat yıllık %3,1 artarken ithalat ise değişmedi. Dış ticaret açığı aynı dönemde %10,5 azalarak 5,90mlr USD olurken ihracatın ithalatı karşılama oranı %77,5’ten %79,9’a yükseldi. Ocak-ekim döneminde ihracat %3,1 artarken ithalat ise %7,2 azaldı. Aynı dönemde dış ticaret açığı %30,1 azalışla 65,85mlr USD olurken ihracatın ithalatı karşılama oranı %69’dan %76,7’ye yükseldi.”
SANAYİ HABER AJANSI