İstanbul, 1 Ekim (Hibya) – Piramit Menkul Araştırma, Fed Başkanı Jerome Powell’ın dünkü konuşmasında bankanın faiz patikasına değinmesinin ardından bu sabah Asya piyasalarında genel olarak pozitif bir seyir izlendiğini bildirdi.
Piramit Menkul Araştırma’nın raporunda Fed Başkanı Jerome Powell’ın dünkü konuşmasında bankanın faiz patikasına değinmesinin ardından bu sabah Asya piyasalarında genel olarak pozitif bir seyir izlendiği belirtildi. Raporda şöyle denildi:
“Japonya Nikkei225 Endeksi %1,86, Topix Endeksi %1,63 arttı. Tayvan Taiex Endeksi %0,75 artış gösterdi. Avustralya S&P/ASX200 Endeksi ise %0,89 oranında düşüş kaydetti. Çin, Hong Kong ve Güney Kore piyasaları bayram tatili nedeniyle bugün kapalı. ABD endekslerinin haftaya pozitif başlanmasının ardından vadeli kontratlar bugün yatay bir açılışı işaret etmektedir. Avrupa piyasaları karışık bir açılışa hazırlanıyor.
“Dün, katıldığı bir etkinlikte Fed’in faiz patikasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başkan Powell, Banka’nın eylül ayı para politikası toplantısındaki 50bp’lık sert faiz indiriminin, sert adımlara devam edileceği şeklinde yorumlanmaması gerektiğini belirtti. Komite’nin faizleri hızlı indirmek için bir acelesinin olmadığını ifade eden Powell, “Ekonomi beklendiği gibi performans gösterirse bu, bu yıl için toplam 50bp’lık iki tane daha faiz indirimi anlamına gelir.” dedi. Powell, faiz patikası için önceden belirlenmiş bir rota olmadığını ifade etti. Bugün dünya genelinde imalat PMI verileri, Euro Bölgesi’nde TÜFE rakamları ve ABD’de JOLTs açık iş sayısı takip edilecek. Yurt içinde İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Türkiye İmalat PMI raporu yayımlanacak.
JOLTs açık iş sayısı (Ağustos)
“ABD’de bu hafta takip edilecek iş gücü piyasası verileri arasında JOLT anketi de bulunuyor. Bugün ağustos anketinin sonuçları açıklanacak. Temmuz anketinin sonuçları ABD’de açık iş sayısının 7,91 milyondan 7,67 milyona gerilediğini göstermişti. İş gücü piyasasındaki sıkılığın gevşemesine paralel olarak yaklaşık olarak 2022’nin ikinci yarısından beri azalan açık iş sayısının, pandemiden önce 2019’un ilk yarısında görülen zirvelere doğru yaklaştığı görülmektedir.
Euro Bölgesi TÜFE verileri (Eylül-Öncü)
“Almanya TÜFE verilerinin ardından bugün Euro Bölgesi’nin TÜFE verileri açıklanacak. Euro Bölgesi’nde TÜFE ağustosta aylık %0,1, yıllık %2,2 artarken çekirdek TÜFE aylık %0,3, yıllık %2,8 artmıştı.
Dünya genelinde PMI verileri (Eylül-Nihai)
“Bugün dünya genelinde eylül ayı nihai imalat PMI ve yarın hizmet PMI verileri açıklanacak. İmalat PMI tarafında; Japonya verisinin 49,6, Almanya’nın 40,3, Euro Bölgesi’nin 44,8, İngiltere’nin 51,5 değerini alarak öncü verilere göre değişmemesi beklenmektedir. Öncü veri bulunmayan ABD ISM imalat PMI ise ağustosta 47,2 değerini almıştı.
İSO İmalat PMI (Eylül)
“Yurt içinde bugün, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) eylül ayı Türkiye İmalat PMI Raporu takip edilecek. İSO İmalat PMI ağustosta 47,2’den 47,8’e yükselmişti. Ağustos PMI raporuna göre Türk imalat sektörünün talep koşullarındaki zayıflık üçüncü çeyrek ortasında da devam etti. Ağustosta yeni siparişlerdeki daralma art arda on dördüncü ayda da yavaşlarken üretimde Kasım 2022’den beri en belirgin daralma yaşandı. Satış fiyatları enflasyonu son dört ayın en yüksek seviyesine çıktı.
Piyasalarda dün ne oldu? Dün hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir hâkimdi. Japonya endeksleri sert düşüşler izlendi; Nikkei225 Endeksi %4,80, Güney Kore Kospi Endeksi %2,13 geriledi. Çin CSI300 Endeksi %8,48, Hong Kong Hang Seng Endeksi %2,43 artış gösterdi. Avrupa’da, İngiltere FTSE100 Endeksi %1,01, Almanya DAX Endeksi %0,76, Fransa CAC40 Endeksi %2,00 düştü.
“Stoxx Europe 600 Endeksi %0,98 geriledi. ABD'de, S&P500 Endeksi %0,42 ve Nasdaq Bileşik Endeksi %0,38 yükselirken Dow Jones Endeksi %0,10 geriledi. Yurt içinde, BIST100 Endeksi %1,14 düşüşle 9.665 puandan günü tamamladı. BIST 100'de işlem hacmi 73,22 mlr TL olarak gerçekleşti. BIST30 Endeksi %0,99 gerileyerek 10.780 puana indi. BIST Banka Endeksi %1,13, BIST Sınai Endeksi %0,78 oranında düştü.
Çin PMI verileri (Eylül)
“Çin’de resmi imalat PMI eylülde 49,1’den 49,8’e yükselerek 49,4’lük beklentiyi aştı. Çin’in imalat sektörü art arda beşinci ayda da daraldı. İmalat dışı resmi PMI 50,3’ten 50,0’ye geriledi. Çin’de aynı döneme ilişkin Caixin PMI verileri de açıklandı. Buna göre Caixin imalat PMI eylülde 50,4’ten 49,3’e gerileyerek 50,5’lik beklentinin altında kaldı ve sektörün 14 ayın en sert daralmasını kaydettiğini gösterdi. Caixin hizmet PMI 51,6’dan 50,3’e gerileyerek beklentinin altında kaldı.
İngiltere GSYİH verisi (2Ç24-Nihai)
“İngiltere’nin nihai ikinci çeyrek büyüme rakamları aşağı revize edildi. Buna göre İngiltere ekonomisi 2Ç24’te yıllıklandırılmış olarak çeyreklik %0,5, yıllık %0,7 büyüdü. Öncü veriler çeyreklik %0,6, yıllık %0,9 büyümeyi işaret etmekteydi.
Almanya TÜFE verileri (Eylül-Öncü)
“Almanya’nın eylül ayı öncü TÜFE verileri açıklandı. Buna göre Almanya’da TÜFE eylülde aylık bazda değişmezken yıllık %1,6 artış kaydetti; hem aylık hem de yıllık veri beklentinin altında kaldı. TÜFE, ağustosta aylık %0,1 azalırken yıllık %1,9 artış kaydetmişti. Avrupa’nın en büyük ekonomisinde dezenflasyonist sürecin sürmesi Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) yıl bitmeden faiz indirmeye devam etmesi için önem arz etmektedir. Mevcut durumda piyasalarda yıl sonuna kadar toplam iki faiz indirimi fiyatlanmaktadır.
Yurt içinde hizmet ÜFE (Ağustos)
“Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE ağustosta aylık %2,62, yıllık %57,72 arttı. Yıllık hizmet enflasyonu Aralık 2021’den beri en düşük seviyeye geriledi.”
SANAYİ HABER AJANSI