İstanbul, 26 Aralık (Hibya) – Piramit Menkul Kıymetler, Asya hisse senedi piyasalarında bu sabah karışık bir seyir izlendiğini bildirdi.
Piramit Menkul Kıymetler’in raporunda Asya hisse senedi piyasalarında bu sabah karışık bir seyir izlendiği belirtildi. Raporda şöyle denildi:
“Bugün ne bekliyoruz? Japonya'da Nikkei225 ve Topix Endeksleri yüzde 1,05 oranında artış gösterdi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi değişim göstermezken Shenzhen Bileşik Endeksi yüzde 0,55 arttı. Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 0,35, Kosdaq Bileşik Endeksi yüzde 0,67 geriledi. Tayvan Taiex Endeksi fazla değişmedi. Hong Kong, Avustralya ve Yeni Zelanda piyasaları bayram tatili nedeniyle bugün kapalıydı. İngiltere ve Avrupa piyasaları bugün de kapalı olacak.
TCMB faiz kararı
“Yurt içinde bugün, TCMB’nin kasım ayı PPK toplantısının sonuçları takip edilecek. Foreks Haber’in anketinin sonuçlarına göre piyasanın medyan beklentisi politika faizinin yüzde 50’den 150bp indirimle yüzde 48,50’ye düşürüleceği yönünde. 25 katılımcının 7’si 150bp, 7’si 250bp, 4’ü 200bp ve 4’ü 100bp indirim beklemekte olup 3’ü değişiklik beklememektedir. Ayrıca, Katılımcılar (+/-3 puanlık) faiz koridorunun daralması ihtimaline de değinmektedirler.
“TCMB’nin kasım ayı PPK toplantısının karar metninde ekime kıyasla dezenflasyon sürecine ilişkin daha iyimser değerlendirmeler ve faizlerin seyrine ilişkin biraz daha güvercin bir iletişim yapılmıştı.
Toplantı özetinde:
“Ekimde enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlendiği belirtildi. Eylül toplantısında enflasyonun ana eğiliminin bir miktar yükseldiği belirtilmişti.
İç talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere geldiği ifade edildi. Eylül toplantısında “…destekleyici seviyelere yaklaştığı” ifade edilmişti.
“Hizmet enflasyonunda iyileşmeye dair sinyallerin belirginleştiği belirtildi. Ekim toplantısının karar metninde “…hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesi beklenmektedir.” ifadesi kullanılmıştı.
“Enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizlik ise son dönemdeki veri akışı ile artmıştır.” ifadesi metinden çıkarıldı.
“Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiğini kaydetmiştir.” ifadesi, “Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları iyileşme eğilimi sergilemekle birlikte, dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam etmektedir.” şeklinde değiştirildi.
“Karar metnine maliye politikasının artan eşgüdümünün dezenflasyon sürecine önemli katkı sağlayacağına ilişkin bir ifade eklendi.
“…politika faizinin seviyesi, enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecektir.” ifadesi metne eklenerek son Enflasyon Raporu’na paralel, güvercin tonda bir mesaj verildi.
“Martta sürpriz bir şekilde 500bp faiz artıran TCMB, operasyonel çerçevede de değişikliğe giderek faiz koridorunu genişletmiş, gecelik borçlanma ve borç verme oranlarının haftalık repo faizine kıyasla marjı -/+1,5 puandan -/+ 3 puana yükseltmişti. Böylece, geçen yıl haziranda başladığı artırımlarla haftalık repo faizini yüzde 8,5’ten yüzde 50 seviyesine yükselten banka, mart toplantısından bu yana faizlerde değişikliğe gitmedi.
TCMB Sektörel Enflasyon Beklentileri Raporu (Aralık)
“Ayrıca, bugün, TCMB’nin bu yıl yayınlayacağı son Sektörel Enflasyon Beklentileri raporu takip edilecek. Kasım raporunda, 12 aylık enflasyon beklentileri, piyasa katılımcıları için 0,2 puan azalarak yüzde 27,2’ye, reel sektör için 1,7 puan azalarak yüzde 47,8’e ve hanehalkı için 3,1 puan azalarak yüzde 64,1’e gerilemişti. Tüketici, reel sektör ve piyasa uzmanları tarafında enflasyon beklentileri temmuz ayından beri gerilemektedir.
“Piyasalarda dün ne oldu? Hisse senedi piyasalarında pozitif bir seyir hâkimdi. Asya’da, Çin CSI300 Endeksi yüzde 0,05, Japonya Nikkei225 Endeksi yüzde 0,24 yükseldi. Hong Kong, Güney Kore, Avrupa ve Amerika’da Noel nedeni ile seans yapılmadı.
“Borsa İstanbul, salı günü akşam saatlerinde açıklanan 2025 yılı için uygulanacak asgari ücreti pozitif fiyatladı. BIST100 Endeksi yüzde 2,52 değer kazanarak 9.916 puandan kapandı. Ancak endeksin işlem hacmi 59,19mlr TL olarak düşük bir seviyede gerçekleşti. BIST30 Endeksi ise yüzde 3,15 primle 10.881 puandan seansı tamamladı. BIST Banka Endeksi yüzde 6,47, BIST Sınai Endeksi yüzde 1,18 yükseldi.
Reel Kesim Güven Endeksi ve İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı (Aralık)
“Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak 102,7 seviyesinde gerçekleşirken arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) aylık 1,3 puan azalarak 99,1 seviyesinde gerçekleşti.
“Mevsimsellikten arındırılmış Kapasite Kullanım Oranı (KKO-MA) bir değişiklik göstermeyerek yüzde 75,6 seviyesinde sabit kalırken arındırılmamış Kapasite Kullanım Oranı (KKO) aylık 0,3 puan azalarak yüzde 75,8 seviyesinde gerçekleşti.
TCMB para politikası strateji raporu
“TCMB, 2025 yılına ilişkin para politikası strateji raporunu yayımladı. Buna göre Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı sayısı 12’den 8’e indirildi. Yıl içerisinde KKM uygulamasının sonlandırılmasının planlandığı belirtilen metinde, döviz kurlarının seviyesine ilişkin herhangi bir hedefin olmadığı ve kurların düzeyini ya da yönünü belirleme amacıyla herhangi bir döviz alım-satım işlemi yapılmayacağı bildirildi.”
SANAYİ HABER AJANSI