Rus ‘casusu’ olduğu iddia edilen Beluga balinası Norveç’te ölü bulundu

Oslo, 2 Eylül (Hibya) – İlk kez Norveç’te Rus sularından çok uzak olmayan bir yerde görülen ve üzerinde Moskova için casus olabileceği söylentilerine yol açan bir koşum takımı bulunan Hvaldimir lakaplı bir beluga balinası ölü bulundu.

Rus ‘casusu’ olduğu iddia edilen Beluga balinası Norveç’te ölü bulundu
Yayınlama: 02.09.2024
0
A+
A-

Norveç kamu yayın kuruluşu NRK, balinanın cesedinin Cumartesi günü Norveç'in güneyindeki Risavika Körfezi'nde balıkçılık yapan bir baba ve oğlu tarafından yüzer halde bulunduğunu bildirdi.

Takma adı Norveççe balina anlamına gelen hval ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ilk adının birleşiminden oluşan beluga, vinç yardımıyla sudan çıkarılarak uzmanların inceleyeceği yakındaki bir limana götürüldü.

Deniz biyoloğu Sebastian Strand NRK'ya şunları söyledi: “Ne yazık ki Hvaldimir'i denizde yüzerken bulduk. Öldü, ancak ölüm nedeninin ne olduğu henüz belli değil” dedi. Strand, hayvanda önemli bir dış yaralanma görülmediğini de sözlerine ekledi.

Norveç merkezli kar amacı gütmeyen kuruluş Marine Mind adına son üç yıldır Hvaldimir'in maceralarını izleyen Strand, balinanın ani ölümünden derinden etkilendiğini söyledi.

4,2 metre (14 ft) uzunluğunda, 1.225 kg (2.700 lb) ağırlığındaki balina ilk olarak Nisan 2019'da Kuzey Kutup kenti Hammerfest'ten çok uzak olmayan kuzeydeki Ingøya adası yakınlarında balıkçılar tarafından görüldü. Balinanın üzerinde bir koşum takımı, küçük bir kamera için montaj aparatı ve üzerinde “Equipment St Petersburg” yazan bir toka bulunuyordu.

Bu durum beluganın bir “casus balina” olduğu iddialarına yol açtı. Uzmanlar Rus donanmasının balinaları askeri amaçlarla eğittiğinin bilindiğini söyledi.

NRK, beluganın yıllar içinde Norveç'in çeşitli kıyı kentlerinin açıklarında görüldüğünü ve çok uysal olduğunun ve insanlarla oynamaktan hoşlandığının kısa sürede anlaşıldığını söyledi.

Marine Mind sitesinde Hvaldimir'in insanlarla çok ilgilendiğini ve el işaretlerine yanıt verdiğini söyledi. “Bu gözlemlere dayanarak, Hvaldimir'in Norveç'e, esaret altında tutulduğu tahmin edilen Rus sularından geçerek geldiği anlaşılıyor” denildi.

Norveç medyası da bu davranışı nedeniyle Hvaldimir'in Rusya'da bir tür “terapi balinası” olarak kullanılmış olabileceği yönünde spekülasyonlarda bulundu.

 


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.