ABD’de enflasyonist baskıların sürdüğüne işaret eden verilere karşın ilk çeyrekte açıklanan finansalların güçlü gelmesi borsaları destekledi.
*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
ABD'de enflasyonist baskıların sürdüğüne işaret eden verilere karşın ilk çeyrekte açıklanan finansalların güçlü gelmesi borsaları destekledi. Haftayı %2,7 oranında primle tamamlayan küresel risk endeksi S&P500, kasım ayı başından itibaren en iyi performansı sergiledi. S&P500 endeksindeki şirketlerin %46'sı finansalları açıklarlarken, bu şirketlerin %77'sinin karı beklentilerden (Kaynak: FactSet) iyi geldi. Haftanın son işlem gününe doğru Microsoft ve Alphabet'in iyi gelen finansalları da önemliydi. Bu hafta ise Amazon ve Apple'ın sonuçları takip edilecek. Öte yandan, ABD'de çarşamba günkü Fed toplantısı ve cuma günkü tarım dışı istihdam verisi bu hafta öne çıkıyor. Fed'in faizi değiştirmesi beklenmezken, son verilerin ardından iletişimin şahin olması öngörülüyor. Tarım dışında ise kısmi yavaşlama bekleniyor. Öte yandan, Avrupa tarafında ise nisan ayı enflasyon rakamları takip edilecek. Yurtiçi tarafta ise nisan ayı enflasyon verisi cuma günü izlenecek. Ayrıca kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye değerlendirmesi 3 Mayıs'ta. Fiyatlamalar tarafında, TL varlıklara yönelik olumlu risk algısı devam ediyor. Geçen hafta, menkul kıymet istatistiklerinde hisse senetlerinde gözlenen kısmi çıkışın sermaye akımlarında trend değiştiren bir veri değil. Öyle ki cuma günü BIST100 endeksi küresel borsaların da desteğiyle %2 oranında artış kaydetti ve yakın zirvesinin üzerinde rekor seviyede tamamladı. Endeksin haftaya alıcılı bir görüntüyle başlamasını beklerken, 10bin psikolojik seviyenin üzerinin görülebileceğini düşünüyoruz.
ABD'de Fed'in özellikle aylık bazdaki fiyat gelişmelerinin seyri kapsamında takip ettiği PCE deflatör mart ayı verileri ile kişisel gelirler ve harcamalar mart ayı verileri takip edildi.
Buna göre, mart ayında manşet PCE deflatörün aylık bazda artış hızı bir önceki aya benzer şekilde %0,3 seviyesinde gerçekleşirken, yıllık bazda ise %2,5'ten %2,7 seviyesine hafif yükseldi ve böylece son dört ayın en yüksek seviyesinde kaydedildi.
Çekirdek PCE deflatörün artış hızı da aylık bazda bir önceki aya benzer şekilde %0,3 seviyesinde kaydedilirken, yıllık bazda da bir önceki aya benzer şekilde %2,8 seviyesinde gerçekleşti ve böylece Mart 2021'den bu yana en düşük seviyedeki seyrini sürdürdü.
Mart ayında kişisel gelirlerin aylık bazda artış hızı beklentilerle uyumlu olarak %0,3'ten %0,5 seviyesine yükselirken, kişisel harcamaların aylık bazda artış hızı ise bir önceki aya benzer şekilde %0,8 seviyesinde gerçekleşmeyle beklentilerin (%0,6 artış) üzerinde kaydedilerek tüketim talebinin güçlü seyrini sürdürdüğüne işaret etti.
Bunun yanında, ABD'de nisan ayı Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi nihai verisi takip edildi. Buna göre nisan ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi, 77,9'dan 77,2 seviyesine hafif aşağı yönlü revize edildi.
Yurt dışında bu hafta veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, piyasaların odak noktasında, çarşamba günü Fed'in faiz kararı ve Fed Başkanı Powell'ın konuşması olacak. Fed, mart ayındaki toplantısında beklentilerle uyumlu olarak federal fonlama faiz aralığını %5,25-%5,50 bandında sabit tutmuştu ve böylece üst üste beş toplantıda faizleri değiştirmemişti, kararın oybirliğiyle alındığı görülmüştü. Ayrıca Fed, enflasyonun sürdürülebilir şekilde %2'ye doğru ineceğine dair daha fazla güven kazanana kadar politika faizini düşürmeyi uygun görmediğini ve faiz indirimi için enflasyon konusunda daha fazla güvene ihtiyaç olduğunu belirtmişti. Fed Başkanı Powell ise, toplantının ardından yaptığı konuşmada, enflasyonun önemli ölçüde gerilediğini, ancak halen yüksek olduğunu belirtmişti. Bunun yanında Powell, ekonominin genel olarak beklendiği gibi seyretmesi halinde bu yıl bir noktada faiz indirimine başlamanın uygun olabileceğini yinelemişti. ABD'de son dönemde enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından piyasalarda Fed'den bu yıla ilişkin faiz indirim beklentilerinde zayıflama gözlenmekte. Swap piyasasında Fed'in bu haftaki, haziran ve temmuz aylarındaki toplantılarında faizleri sabit tutmasına neredeyse kesin gözle bakılırken, ilk faiz indirimini eylül ayındaki toplantısında gerçekleştirme olasılığı ise %42 seviyesinde bulunmakta. Bunun yanında, ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal verecek olan nisan ayı S&P Global imalat ve hizmet sektörleri nihai PMI verileri ile ISM imalat sanayi ve ISM imalat dışı endeksleri nisan ayı verileri çarşamba ve cuma günü takip edilecek. Ayrıca perşembe günü mart ayı dış ticaret dengesi verisi izlenecek. Diğer yandan, perşembe günü üretimin seyrine ilişkin olarak mart ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri nihai verisi ve fabrika siparişleri verisi izlenecek. Öte yandan, yarın konut piyasası verilerinden, şubat ayına ilişkin S&P/Case-Shiller Konut 20 Kent Fiyat Endeksi ve çarşamba günü mart ayı inşaat harcamaları verileri takip edilecek. Diğer yandan, Fed'in para politikasına yön vermesi açısından istihdam piyasası verileri izlenecek. Bu kapsamda, istihdam piyasası verilerinden, çarşamba günü mart ayı JOLTS açılan iş sayısı ve nisan ayı ADP özel sektör istihdam verileri, perşembe günü haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi ve cuma günü ise nisan ayı tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verileri izlenecek.
Avrupa genelinde de son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren nisan ayı HCOB imalat sektörü nihai PMI verileri hafta genelinde takip edilecek. Ayrıca ECB'nin para politikasına yön verecek olan enflasyon verilerinden, bugün Almanya'da ve yarın Euro Bölgesi'nde nisan ayı öncü TÜFE verileri takip edilecek. Öte yandan, bugün Euro Bölgesi'nde nisan ayına ilişkin tüketici güven endeksi nihai verisi takip edilecek. Diğer yandan, yarın Almanya'da ve Euro Bölgesi'nde bu yılın ilk çeyreğine ilişkin GSYH büyümesi öncü verileri açıklanacak.
Asya tarafında ise, Çin'de ekonominin seyrine ilişkin sinyal verecek olan nian ayı imalat sektörü ve imalat dışı resmi PMI verileri ve küçük ve orta ölçekli firmaların faaliyetlerinin seyrine ilişkin sinyal verecek olan nisan ayı Caixin imalat sektörü PMI verisi yarın izlenecek.
Yurt içinde ise, bugün nisan ayı ekonomik güven endeksi, yarın mart ayı hizmet üretici fiyat endeksi ve dış ticaret dengesi ve gelen yabancı ziyaretçi sayısı verileri, perşembe günü nisan ayı S&P Global/İSO imalat sektörü PMI verisi ve cuma günü nisan ayı S&P Global/İSO imalat sektörü PMI verisi ve TÜFE ve ÜFE verileri takip edilecek. Ayrıca yarın Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 3 Aylık İç Borçlanma Stratejisi Raporu ve cuma günü ise TCMB'nin nisan ayı PPK toplantı özeti yayınlanacak.
Mart ayında ekonomik güven endeksi, aylık bazda %1 oranında artışla 99,02'den 100,05'e yükselmekle birlikte sekiz aylık dönemin ardından yeniden 100 iyimserlik eşik değerinin üzerine çıkmıştı.
Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan mart ayı geçici dış ticaret dengesi verisine göre, mart ayında ihracat aylık bazda %7,1 oranında artışla 21,1 milyar USD'den 22,6 milyar USD seviyesine yükselmişti ve 2023 yılı aylık ortalamasının (21,3 milyar USD) üzerinde kaydedilmişti. İthalat aylık bazda ise mart ayında %8,1 oranında artışla 27,9 milyar USD'den 30,1 milyar USD seviyesine yükselmişti ve 2023 yılı aylık ortalaması (30,1 milyar USD) seviyesinde gerçekleşmişti. Bu kapsamda, mart ayında aylık bazda dış ticaret açığı ise %11 oranında artışla 6,8 milyar USD'den 7,5 milyar USD seviyesine yükselmişti.
Gelen yabancı ziyaretçi sayısı aylık bazda şubatta %12,1 artışla 2,3 milyon kişi seviyesinde gerçekleşmekle birlikte, şubat ayındaki veri tarihsel olarak en iyi şubat ayına işaret etmişti. Gelen yabancı ziyaretçi sayısı şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, yani yıllık bazda ise %22,7 oranında artış kaydetmişti. Bu kapsamda, 12 aylık kümülatif bazda gelen yabancı ziyaretçi sayısı ise ocak ayındaki 49,3 milyon kişi seviyesinden şubat ayında 49,7 milyon seviyesine yükselerek rekor seviyede kaydedilmişti.
S&P Global/İSO imalat sektörü PMI, martta 50,2'den 50 seviyesine gerileyerek imalat sektörünün büyüme bölgesinden durağan seyre geçtiğine işaret etmişti. Detaylara bakıldığında, üretim hafif artarken yeni siparişler ve istihdam hacimlerinde ise düşüşler devam etmesine karşın durma noktasına yaklaşmıştı. Yeni siparişlerdeki yavaşlama son dokuz ayın en düşük oranında kaydedilmişti.
Mart ayında TÜFE, aylık bazda piyasa beklentisi olan %3,50 seviyesinin altında %3,16 artmıştı ve yılbaşından bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti, TÜFE yıllık bazda ise %67,07'den %68,50 seviyesine yükselmişti ve böylece Kasım 2022'den bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü, beklentiler ise yıllık TÜFE'nin %69,10 seviyesine yükselmesi yönündeydi. ÜFE ise aylık %3,29 artış kaydetmişti ve son 3 ayın en düşük seviyesinde kaydedilmişti. Yıllık bazda ÜFE ise, mart ayında %47,29'dan %51,47 seviyesine yükselmişti ve böylece Nisan 2023'ten bu yana en yüksek seviyede kaydedilmişti. Nisan ayında ise Bloomberg Anketi'ne göre TÜFE'nin, aylık medyan %3,40 seviyesinde gerçekleşmesi ve yıllık bazda medyan %70,20 seviyesinde gelmesi bekleniyor.
Şirket haberleri
Arçelik (ARCLK, Nötr): 2024'ün ilk çeyrek finansallarına göre Arçelik'in ana ortaklık net dönem karı (enflasyon muhasebesi uygulanmış) geçen yılın aynı dönemine göre %69,4 azalışla 395mn TL olmuştur. Finansman giderlerindeki yüksek artış (çoğunlukla kur farkı giderlerindeki yükselişe bağlı olarak) net dönem karındaki gerilemenin temel sebebi olmuştur. Net dönem karındaki azalışa karşın operasyonel marjlar 2023'ün aynı dönemine artmış ve olumlu bir görüntü sergilemiştir. Şirket'in 1Ç2024 satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %4,8 artmış ve 72.265mn TL'yi göstermiştir. İlk çeyrek satışlarının %43'ünü oluşturan yurtiçi satışlar %18,3 oranında artış kaydederken, yurtdışı satışlar (çoğunlukla Avrupa'ya satışlardaki %6'lık gerileme kaynaklı) %3,4 oranında gerilemiştir. Satışların maliyeti ise yıllık %3,4 oranında yükseliş kaydetmiştir. Brüt kar %8,1 artışla 21.447mn TL olurken, düşük hammadde maliyetleri ile kapasite kullanım oranındaki artışın etkisiyle brüt kar marjı 0,9 puan iyileşmeyle %29,7 olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler ise %5,2 artışla 18.294mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden net giderler 389mn TL'yi göstermiştir (1Ç2023:819mn TL net gider). Bu gelişmeler neticesinde faaliyet karı %68,5 artışla 2.765mn TL olurken, faaliyet karı marjı ise 1,4 puan artışla %7,9'a yükselmiştir. 1Ç2024 FAVÖK'ü ise %13,4 artışla 5.711mn TL'yi göstermiştir. FAVÖK marjı ise 0,6 puan artışla %7,9 olmuştur. Özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan 101mn TL (89mn TL'si şirketin Hindistan'daki iş ortaklığı VoltBek kaynaklı) zarar yazılmıştır. Finansman tarafında ise net giderler 4.624mn TL olmuştur. 3.241mn TL'lik parasal kazanç (1Ç2023 parasal kazanç 2.810mn TL idi) ve 742mn TL'lik vergi gideri sonrasında, ana ortaklık net dönem karı geçen sene 1. çeyreğe göre %69,4 azalarak 395mn TL'ye gerilemiştir. Şirketin ana ortaklık karı üstünden hesaplanan net kar marjı da geçen sene aynı çeyreğe göre 1,3 puan azalarak %0,5 seviyesine gerilemiştir.
Şirket 2024 yılına ilişkin yurtiçi ciro beklentisini revize etmiştir. Buna göre 2024 yılında Türkiye cirosunun yatay kalması beklenmektedir (Önceki sabit reel büyüme). %8 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülen FAVÖK marjı beklentisi ile %25'lik net işletme sermayesinin ciroya oranın beklentisi ise aynı kalmıştır. Yatırım harcamaları b eklentisi de 300mn EUR ile değişmemiştir.
Garanti Bankası (GARAN, Sınırlı Pozitif): Garanti BBVA'nın 1Ç2024'teki net dönem karı çeyreksel bazda %25 oranında azalarak 22.316mn TL'ye gerilemiştir. Net kar rakamı hem bizim beklentimiz olan 17.250mn TL hem de piyasa beklentisi olan 17.649mn TL'nin üzerinde gerçekleşmiştir. Net faiz gelirleri, ticari kar ve diğer faaliyet gelirlerinin beklentimizin üzerinde gerçekleşmesi tahminimizdeki sapmada ana faktörler olmuştur. Öte yandan Banka'nın yıllık olarak karı %41,8 oranında artış göstermiştir.
Banka'nın net faiz gelirleri çeyreksel bazda %17,7 oranında düşerek 19.662mn TL olurken, net ücret ve komisyon gelirleri %15,2 oranında artmış ve 18.733mn TL olmuştur. Ticari kar ve diğer faaliyet gelirleri ise sırasıyla 4.875mn TL ve 12.329mn TL ile önceki çeyreğin %39,2 ve %60,1 üzerinde gerçekleşmiştir. Karşılık ve operasyonel giderler ise 14.957mn TL ve 18.704mn TL olmuş ve sırasıyla %75,5 ve %27,6 oranında artış göstermiştir. 4.502 iştirak geliri ve 4.129mn TL vergi gideri sonrasında Banka'nın 1Ç24'teki karı 22.316mn TL olarak gerçekleşmiştir. İlk çeyrekteki ortalama özsermaye karlılığı %35,7 olmuştur (4Ç2023: %51,9).
Aksa Akrilik (AKSA, Nötr): Şirket %1.100 oranında bedelsiz sermaye artırım kararı almıştır.
Kontrolmatik Teknoloji (KONTR, Sınırlı Pozitif): TotalEnergies firmasından petrol tesisleri yatırımı bünyesinde E-House kapsamları dahilinde 5,5mn USD tutarında sipariş alınmıştır.
Ülker (ULKER, Nötr): Şirket finansallarında konsolide olan %100 bağlı ortaklığı Önem Gıda Sanayi'nin tüm aktif ve pasifleriyle bir kül halinde Şirkete devredilmesi suretiyle (sadece tüzel kişiliğin ortadan kalkması sonucunu doğuracak şekilde), kolaylaştırılmış usulde birleştirilmesi planlanmaktadır.
Diğer şirket haberleri
Kervan Gıda (KRVGD): Şirket 2023'te 323mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. 2022 yılında 35mn TL net dönem karı kaydedilmişti. Şirket'in satış gelirleri yıllık %5,3 oranında azalarak 8.207mn TL'ye düşerken, brüt kar %6,9 oranında artış kaydetmiş ve 2.194mn TL'yi göstermiştir. Aynı dönemde operasyonel giderler ise %11,8 oranında artarak 1.679mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden net 477mn TL gelir kaydeden şirketin faaliyet karı 991mn TL'yi göstermiştir. 2022'de ise faaliyet karı 894mn TL idi. Şirket'in 2023 FAVÖK'ü ise yıldan yıla %3,7 azalışla 846mn TL olurken, FAVÖK marjı 0,2 puan artışla %10,3 seviyesinde gerçekleşmiştir. 4mn TL yatırım faaliyetlerinden net gelir kaydedilirken, şirketin 2023'teki net finansman gideri 1.064mn TL olmuştur. 438mn TL'lik parasal kazanç (2022: 137mn TL parasal kayıp) ve 35mn TL'lik net vergi giderinin ardından şirketin net dönem karı 335mn TL olarak gerçekleşmiştir. 12mn TL'lik azınlık payı düşüldükten sonra ana ortaklık payı 323mn TL'yi göstermiştir.
Şirket TMS 29 etkisi hariç bazı finansal sonuçlarını da açıklamıştır. Buna göre, 2023 yılı cirosu yıllık %51,1 oranında artarak 7.315mn TL olarak gerçekleşmiştir. Ek olarak şirketin 2023 yılı FAVÖK'ü 1.172mn TL ile 2022'de 626mn TL'nin %87,2 üzerinde açıklanmıştır. Bu rakamlara istinaden hesaplanan FAVÖK marjı %16 ile 2022 döneminin 3,1 puan üzerindedir. Şirketin 2023 yılı net karı 644mn TL olarak 2022'ye kıyasla %57,8 artış kaydetmiştir.
Şirketin 2024 hedefleri ise; Polonya'da 2. Jelly hattı yatırımı, enerji maliyetlerini azaltıcı GES projeleri, ABD'deki depo yatırımının tamamlanması ve Türkiye'de OTC ürünleri için nişastasız jelly hattı yatırımlarını tamamlamaktır.
Forte Bilgi İletişim Teknolojileri (FORTE): Şirketin, MSB teyp yedekleme birimi ve ethernet anahtar ve sunucu tedariki ihalesinde en iyi fiyatı sunarak birinci olduğu ihale komisyonu tarafından bildirilmiştir. İhale bedeli KDV hariç 1,3mn USD'dir.
Hidropar Hareket Kontrol (HKTM): Şirket, güneş enerji santrallerinin anahtar teslim kurulumu alanındaki faaliyetleri kapsamında, ''Toplam Enerji Merkezi Sanayi'' ile Namet Gıda arasında “Sivas'ta bulunan, arazisi üzerinde Öztüketim GES kurulumu için bir sözleşme imzalamıştır. Projelerin Aralık 2024 yılı içerisinde teslim edilmesi planlanmaktadır. Sözleşme bedeli KDV hariç 4,8mn USD olarak belirlenmiştir.
Hitit Bilgisayar (HTTBT): Şirket tarafından, Nijerya menşeili Ibom Air'in Hitit'in sistemlerini kullanmaya başladığı açıklanmıştır. Havayolu firması 5 yıl boyunca Şirket'in yolcu hizmet, operasyonel ve muhasebe sistemlerini kullanacaktır.
İmaş Makine (IMASM): Şirketle Afrika, Güney Amerika ve Bağımsız Devletler Topluluğunda mukim müşteriler arasında yeni imzalanan ve bu yıl sevkiyatı yapılmak üzere toplam bedeli 13,2mn USD olan Un ve Yem Değirmeni Komple Proje anlaşmaların peşinat ödemeleri şirket hesabına ulaşmıştır. Bu projeler ile beraber, alınan sipariş tutarı 70mn USD ye ulaşmış olup, yılsonuna kadar alınabilecek potansiyel siparişler ile birlikte toplam siparişlerin 100mn USD üzerinde olması planlanmaktadır. Ayrıca, Şirket'in bağlı ortaklığı Norm Yeşil Enerji, Lityum-İyon hücre üreticisi Hithium ile Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu pazarları için karşılıklı iş birliği, tam teşekküllü tedarik, teknik dizayn ve tasarım, eğitim programları, satış sonrası servis ve bakım, karşılıklı olarak proje geliştirme gibi konuları içeren geniş kapsamlı bir iyi niyet anlaşması imzalamıştır.
Kaynak Ziraat Yatırım
SANAYİ HABER AJANSI