Haftanın ilk gününü baskı altında kalarak geçiren BIST100 endeksi bir ara %1’e yakın düşüş kaydetti.
*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
Haftanın ilk gününü baskı altında kalarak geçiren BIST100 endeksi bir ara %1'e yakın düşüş kaydetti. Ancak kapanışa doğru gelen alım dalgasıyla birlikte endeks günü yatay bir görüntüyle tamamlamayı başardı. Endekste düşün hisse sayısı 55 olarak gerçekleşti. Güçlü finansalların ardından endeksteki yükselişe önemli bir katkı sağlayan BIM hissesi dün kar satışlarıyla karşılaştı ve BIST100'e puan bazlı en fazla negatif etki eden hisse oldu. THYAO ve SAHOL de endekste baskının oluşmasında öncülük etti. Öte yandan, AKBNK, TOASO, SASA sırasıyla puan bazlı en fazla destek veren hisseler olurken, sektörel olarak Bankacılık endeksi (XBANK) %1 oranında yükseldi. Endeksteki dünkü hareketi minik bir soluklanma olarak değerlendiriyoruz ki kapanışa doğru gelen alım dalgası da kısa vadeli yükseliş trendinin sürebileceğine işaret ediyor. Endekste 10.660 desteği korundukça 11binli seviyeler hedefte kalabilir. Yurtdışına bakıldığında, borsaları sürükleyen çip üreticisi Nvidia'da geçen hafta sonuna doğru başlayan satış baskısı dün daha da sertleşirken, hissedeki geri çekilme teknoloji endeksleri üzerinde de baskı yarattı. Nasdaq dün %1,1 oranında geriledi. Dow Jones ise %0,7 yükseldi. Öte yandan, devam eden siyasi belirsizliklere karşın Avrupa borsaları pozitifti. Euro Stoxx 50 günü %0,9 primle tamamladı. Bu sabaha bakıldığında ABD vadelileri artıda. Avrupa'da da vadeliler pozitif açılışa işaret ederken, Asya'da tarafında MSCI Asya Pasifik endeksi %0,5 civarında yükseliyor. BIST100'ün de güne alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz.
Almanya'da imalat, inşaat, toptan ve perakende ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların, ekonomide mevcut ve gelecek 6 aylık döneme yönelik değerlendirmelerini yansıtan IFO iş dünyası endeksi haziran ayı verisi açıklandı. Buna göre, IFO iş dünyası endeksi, hafif artış beklentilerine karşın haziran ayında 89,3'ten 88,6 seviyesine geriledi ve böylece son üç ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Detaylara bakıldığında, cari koşullar endeksi bir önceki aya benzer şekilde 88,3 seviyesinde kaydedilirken, beklentiler endeksi ise 90,3'ten 89'a gerileyerek son üç ayın en düşük seviyesinde geçekleşti ve böylece firmaların önümüzdeki aylara ilişkin kötümserliklerinin kısmi arttığına işaret etti. Özellikle, beklentiler endeksindeki düşüşte, Almanya ekonomisinde kademeli toparlanmanın kırılgan olduğuna ve toparlanmada zorluk yaşanacağına yönelik değerlendirmeler belirleyici oldu.
Yurt içinde ise, haziran ayına ilişkin sektörel ve reel sektör güven endeksleri ile kapasite kullanım oranı verileri yayınlandı.
Sektörel güven endekslerinin tümü haziran ayında düşüş sergiledi. Buna göre, haziran ayında mevsim etkilerinden arındırılmış olarak aylık bazda hizmet sektörü güven endeksi %1,5 oranında, reel kesim güven endeksi %1,9 oranında, perakende ticaret sektörü güven endeksi %2,6 oranında ve inşaat sektörü güven endeksi ise %0,5 oranında düşüş sergiledi.
Reel kesim güven endeksi alt endekslerinden gelecek üç aydaki ihracat siparişleri aylık bazda nisanda %0,2 oranında düşüşün ve mayısta %2,4 oranında düşüşün ardından haziranda %0,3 oranında gerileyerek düşüşünü üçüncü aya taşıdı ve böylece son dört ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti, bunun yanında geçen yılın ortalamasının (113,4) ve uzun dönem ortalamasının (117) altındaki seyrini sürdürdü.
Arındırılmış kapasite kullanım oranı ise nisan ayında 0,2 puanlık azalışın ve mayıs ayında 0,4 puanlık azalışın ardından haziranda 0,4 puanlık düşüşle son üç ayda gerilemeyi sürdürdü ve %76,2 seviyesinde kaydedilerek son on ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti, bunun yanında 2023 yılı ortalamasının ve tarihsel ortalamasının (%76,3) hafif altında kaydedildi.
Yatırımlara dair izlediğimiz diğer bir gösterge olan sabit sermaye yatırım harcamaları aylık bazda mayısta %1,5 oranında düşüşün ardından haziranda %3,5 oranında gerileyerek düşüşünü hızlandırdı, bununla birlikte geçen yılki ortalamanın (118,3) altında kalırken tarihsel ortalamasının (109,6) ise üzerindeki seyrini korudu.
Öte yandan, ekonomik durumu yansıtan genel gidişat endeksi aylık bazda mayısta %2,3 oranında artışın ardından haziranda %2,4 oranında düşüş sergiledi ve böylece son üç ayın en düşük seviyesinde kaydedildi, bunun yanında 100 iyimserlik seviyesinin altındaki seyrini sürdürdü.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, tüketici güveni göstergelerinden mayıs ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi verisi TSİ 17'de takip edilecek.
Ayrıca ABD'de konut piyasası verilerinden, nisan ayına ilişkin S&P/Case-Shiller Konut 20 Kent Fiyat Endeksi verisi TSİ 16'da takip edilecek.
Yurt içinde ise, TSİ 10'da TCMB tarafından nisan ayı konut fiyat endeksi verisi yayınlanacak. Ayrıca TSİ 11'de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından mayıs ayına ilişkin gelen yabancı ziyaretçi sayısı istatistikleri yayınlanacak.
Şirket haberleri
Agrotech (AGROT, Nötr): Şirketin Yönetim Kurulunun 21.06.2024 tarihinde almış olduğu karara istinaden, şirket paylarının FTSE endekslerine dahil edilmiş olması sebebiyle artan yabancı yatırımcı ilgisini karşılayarak şirket pay senetlerinde gerekli likiditasyonu sağlamak amacıyla 20.02.2024 tarihinde başlatılan pay geri alım programı kapsamında alınmış olan 10mn lot pay senedi ortalama 17,12 TL fiyattan satılmıştır.
Alfa Solar (ALFAS, Nötr): Şirketin Yönetim Kurulu toplantısında; 290 MWp/Yıl kapasiteye sahip Kuzey (eski) fabrikasının gelişen teknoloji ve ihtiyaçlara bağlı olarak üretim hattının yenilenmesine, yeni teknolojilere uygun üretim hattı siparişlerinin verilmesine, üretim hattı kurulduktan sonra mevcut 290 MWp/Yıl kapasitenin 500 MWp/Yıl'a artırılmasına ve bu hattın 2025 yılı 1. Çeyrek sonuna kadar çalışır hale getirilmesine, yatırımın sonlanması ile beraber yıllık üretim kapasitesinin 1990 MWp/Yıl'a ulaştırılmasına karar verilmiştir.
Biotrend Enerji (BIOEN, Pozitif): Biotrend Çevre ve Enerji Yatırımları A.Ş. (“Şirket”) ile İngiltere menşeli Freepoint Eco-Systems International Ltd. (“Freepoint”) arasında; (i)bir Freepoint şirketinin (“Freepoint Yatırımcısı”) Şirket nezdinde pay sahibi olması, (ii)Term Sheet'de “Gelecek Proje(ler)” olarak tanımlanan atık plastiği kimyasal geri dönüşüm ile hammaddeye ve/veya atık plastik hammaddesini piroliz yağına dönüştürmek için ileri geri dönüşüm projelerinin çalışmalarının geliştirilmesi ile yönetilmesi, (iii) söz konusu Gelecek Projeler'in yönetilmesi maksadıyla Şirket ve Freepoint Yatırımcısı tarafından %50-%50 ortaklık yapısında bir Stratejik Yatırım Şirketi kurulması ve (iv) bu çerçevede Şirket ve Freepoint tarafından gerçekleştirilecek proje bazlı ortaklıklar nezdindeki esasların belirlenmesi konusunda Tarafların karşılıklı istek ve iş birliği arzularını ifade etmek için 24.06.2024 tarihli bağlayıcı olmayan bir ön protokol (“Term Sheet”) imzalanmıştır.
Term Sheet uyarınca gerekli koşullar sağlandığında, Freepoint Yatırımcısı'nın Şirket'in işlem sonrasındaki sermayesinin yaklaşık %10'ununu temsil eden paylarına sahip olması beklenmektedir. Freepoint'in azınlık pay sahibi olarak sahip olacağı payların miktarı ve tutarlar, nihai rakamlara göre belirlenecektir. Bu stratejik ortaklığın, tahsisli sermaye artırımı yoluyla gerçekleşmesi öngörülmektedir. Şirket değerlemesinde 24.06.2024 tarihinden önceki 180 günlük borsa değerinin aritmetik ortalamasının ABD Doları karşılığının baz alınmasına ve değerlemede taraflarca mutabık kalınacak makul bir indirim oranının müzakere edilmesine karar verilmiştir.
Bu ortaklıktan elde edilecek gelirin tamamının, Şirketin mevcutta İzmir ili Aliağa ilçesinde geliştirmekte olduğu, tamamlandığında yıllık 55 bin ton üretim kapasitesine sahip olacağı öngörülen plastik ileri dönüşüm projesi için kullanılması planlanmakta olup; Taraflar Balkanlar, Orta Doğu vb. ülkelerde benzer projeleri hayata geçirmeyi hedeflemekte ve erişilmesi planlanan toplam üretim kapasitesini yıllık 250 bin ton olarak öngörmektedir.
Çimsa (CIMSA, Nötr): Şirket, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile 25mn EUR tutarında; 2 yılı anapara geri ödemesiz toplam 5 yıl vadeli kredi anlaşması imzalamıştır. Bu anlaşma ile EBRD, Türkiye'de ilk defa bir çimento şirketine uzun vadeli finansman kaynağı sağlamış olacaktır. Söz konusu kredi, Şirketin 2050 yılına kadar sera gazı emisyonlarında net-sıfır emisyona ulaşma hedefi kapsamında Eskişehir fabrikasında yapacağı güneş enerjisi santrali, atık ısıdan elektrik üretimi yatırımı ve diğer enerji ve verimlilik yatırımlarında kullanılacaktır.
Kontrolmatik Teknoloji (KONTR, Nötr): Şirket ile yurt dışında yerleşik bir müşterisi arasında toplam bedeli 8,2mn EUR olan, Burkina Faso'da bulunan 50 MW Tri Fuel (Ağır Yakıtlar, Distile Motorin (DDO) ve Doğalgaz) santralin tüm elektrifikasyon kapsamının temini ve montajı satış sözleşmesi imzalanmıştır.
Tav Havalimanları (TAVHL, Nötr): 24/06/2024 tarihinde Tav Havalimanları payları ile ilgili olarak 253,00 – 255,75TL fiyat aralığından 100bin TL toplam nominal tutarlı satış işlemi Tepe İnşaat tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Şirket sermayesindeki paylar %4,36 seviyesine ulaşmıştır.
Turkcell (TCELL, Nötr): Şirketin %100 bağlı ortaklığı Turkell Bilişim Servisler'nin (“Turktell”) sermayesi 10 milyar TL artırılarak 17.974mn TL'ye çıkarılmıştır. Bu çerçevede Şirketin yeni pay alma haklarının tamamı kullanılarak sermaye artırımına katılmak suretiyle şirket esas sözleşme hükümlerine uygun olarak sermayenin 1/4'ü tescilden önce peşin ödenmiş olup, kalan tutar 24 ay içinde ödenecektir.
Öte yandan, Şirketin %100 bağlı ortaklıklarından Turkcell Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri A.Ş. (“TÖHAŞ”) tarafından sermayesine %66,6 iştirak ettiği Sofra Kurumsal ve Ödüllendirme Hizmetleri A.Ş.'nin (“Sofra”) kalan %33,3 oranındaki payları, Pay Sahipleri Sözleşmesi uyarınca ön alım hakkı kullanılmak suretiyle, Sofra'nın diğer ortağından Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş.'den 5,2mn TL karşılığında satın alınmasına dair pay alım sözleşmesi imzalanmıştır.
Diğer şirket haberleri
Doğanlar Mobilya (DGNMO): Daha önce TMSF tarafından yayınlanan Mondi Mobilya paylarının satış ihalesine ilişkin ilgili dokümanların inceleneceği ve bu doğrultuda ihaleye katılım konusunun netleşeceği belirtilmişti. İhalenin şirketin stratejik planlarına uygun olmaması sebebiyle katılım sağlanmayacağına karar verilmiştir.
GSD Holding (GSDHO): 25 Nisan 2024 tarihinde duyurulan Şirket'in bağlı ortaklığı GSD Shipping ile Panama'da yerleşik Anchor Trans arasında imzalanan gemi alım sözleşmesine istinaden Deniz olarak yeniden isimlendirilecek kuru yük gemisinin 21,4mn USD bedel karşılığında alım işlemleri tamamlanmıştır.
Katmerciler Ekipman (KATMR): Şirketin aktifinde yer alan Sincan/Ankara adresinde kayıtlı ve fiilen üretim yapılmayan fabrika binası ve arsasının; şirketin orta vadeli yeşil fabrika dönüşüm hedeflerinin gerçekleştirilmesi ve üretim verimliliğinin artırılması amacıyla; 140mn TL'si 24.06.2024 tarihinde, 35mn TL'si 31.12.2025 tarihine kadar tahsil edilmek üzere toplam 175mn TL bedelle satılmasına karar verilmiştir.
Kervan Gıda (KRVGD): Şirket, Polonya'daki bağlı ortaklığı ZPC Otmuchow'ın 2. jelly hattı tamamlanmış ve devreye alınmıştır. Devreye alınan hattın yıllık üretim kapasitesi 10bin ton/yıl seviyesindedir ve tam kapasite çalışmaya başlandığında yıllık ciro katkısının yaklaşık 35mn USD seviyesinde olması beklenmektedir.
Mlp Sağlık (MPARK): Şirketin Yönetim Kurulu, Kocaeli ilinde faaliyet gösteren Özel Gebze Medar Hastanesi'nin ve İstanbul ilinde faaliyet gösteren Özel Medar Ataşehir Hastanesi'nin uzun vadeli kiralama yöntemi ile şirket bünyesine alınmasına ilişkin karar vermiştir.
Kaynak Ziraat Yatırım
SANAYİ HABER AJANSI