Dün alıcılı bir görüntüyle başlayan BIST100 endeksi sonrasında satışlarla karşılaştı ve günü de %1,1 oranında düşüşle 7.736 seviyesinden tamamladı.
*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
Dün alıcılı bir görüntüyle başlayan BIST100 endeksi sonrasında satışlarla karşılaştı ve günü de %1,1 oranında düşüşle 7.736 seviyesinden tamamladı. Endekste 81 hisse günü ekside tamamladı. Puan bazlı endekse en fazla katkı yapan hisseler olarak YKBNK, HALKB ve YEOTK öne çıkarken; TUPRS, AKBNK ve CCOLA ise puan bazlı endekste en fazla negatif etki eden hisseler oldu. Sınai endeksi (XUSIN) %2 oranında düşüş kaydederken, Gıda endeksi (XGIDA) %3,1 oranında geriledi. Öte yandan, Bankacılık endeksi (XBANK) hafif de olsa artıda kapatmayı başardı. BIST100'ün bugüne ise yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Yurtdışı piyasalara bakıldığında, ABD'de yarınki enflasyon verisi ve cuma günü büyük bankalarla başlayacak bilançolar öncesinde net bir yön yok. Dün karışık bir görüntüyle günü tamamlayan ABD borsaları bu sabah vadelilerde sınırlı hareketler sergiliyor. Asya'da ise Japonya hariç çoğu borsa ekside. Japonya Hariç MSCI Asya Pasifik endeksi de %0,6 civarında geriliyor. Son olarak bugünkü ajandaya bakıldığında; yurtdışında takip edilecek önemli bir veri bulunmazken, yurtiçinde kasım ayına ilişkin sanayi üretimi ve iş gücü istatistikleri açıklanacak.
ABD tarafında, kasım ayı dış ticaret dengesi verisi takip edildi. Kasım ayında aylık bazda dış ticaret açığı, 64,5 milyar USD'den 63,2 milyar USD seviyesine gerileyerek son üç ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Kasımda aylık bazda ithalat %1,9 düşüşle 316,9 milyar USD seviyesine gerilerken, ihracat da %1,9 düşüşle 253,7 milyar USD seviyesine geriledi ve böylece temmuzdan bu yana en düşük seviyede kaydedildi.
Ayrıca Almanya'da üretimin seyrine ilişkin olarak kasım ayı sanayi üretimi verisi takip edildi. Sanayi üretimi aylık bazda kasımda hafif artış beklentilerine karşın %0,7 oranında gerileyerek düşüşünü altıncı aya taşıdı. Yıllık bazda ise kasımda sanayi üretiminin daralma hızı %3,4'ten %4,8 seviyesine ulaştı ve böylece son üç yılın en sert düşüşünü kaydetti. Detaylara bakıldığında, kasımda aylık bazda yatırım harcamalarının göstergesi olan sermaye malları üretimi %0,7 oranında gerilerken, ara malları üretimi %0,5 oranında ve tüketim malları üretimi ise %0,1 oranında geriledi, buna karşın enerji üretimi ise %3,9 oranında artış kaydetti.
Bugün veri takvimine bakıldığında,
Yurt içinde, TSİ 10'da TÜİK tarafından kasım ayı sanayi üretimi verisi yayınlanacak. Sanayi üretimi mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış bazda aylık olarak eylül ayında %0,1 oranında sınırlı gerilemenin ardından ekim ayında %0,4 oranında gerileyerek düşüşünü dördüncü aya taşımıştı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise yıllık olarak eylülde %4,1 oranında artışın ardından ekim ayında %1,1 oranında daha sınırlı artış kaydetmişti. Bunun yanında, yıllık bazda ekim ayındaki %1,1 oranındaki artış son dört ayın en yavaş hızdaki artışı olarak kaydedilmişti.
Ayrıca TSİ 10'da TSİ 10'da TÜİK tarafından kasım ayı iş gücü istatistikleri yayınlanacak. Arındırılmamış verilere göre işsizlik oranı ekim ayında bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak %8,2 seviyesinde gerçekleşmişti ve böylece Haziran 2013'ten bu yana en düşük seviyede kaydedilmişti, bunun yanında tek haneli seviyelerdeki seyrini altıncı aya taşımıştı. (2022 yılında ekonomik aktivitedeki güçlü seyir ve turizmdeki toparlanmayla işsizlik oranı 1,5 puan iyileşerek ortalama %10,5 seviyesinde gerçekleşmişti). Ekimde aylık bazda istihdam edilenlerin sayısı 200 bin kişi azalırken, işsizlerin sayısı ise 270 bin kişilik azalışla daha fazla düşüş kaydetmişti. Toplam istihdam edilenlerin sayısı ekim ayında 31 milyon 985 bin kişi seviyesinde gerçekleşmişti ve rekor seviyeye yakın seyrederek iş gücü piyasasının güçlü olduğuna işaret etmişti. Arındırılmış verilere göre işsizlik oranı ise, bir önceki aya göre 0,5 puanlık düşüşle %8,5 seviyesinde gerçekleşmişti, bununla birlikte tek haneli seviyelerdeki seyrini altıncı aya taşımıştı ve Kasım 2012'den bu yana en düşük seviyede kaydedilmişti. Arındırılmış verilere göre istihdamda ekim ayında 246 bin kişilik artış gözlenirken, işsiz sayısı ise ekimde 163 bin kişilik düşüş sergilemişti. İş gücüne katılım oranı ekimde %53'ten %53,1 seviyesine hafif yükselirken, istihdam oranı ise %48,2'den %48,5 seviyesine hafif yükselmişti.
Bunun yanında, TÜİK tarafından TSİ 10'da kasım ayı inşaat maliyet endeksi yayınlanacak. Ekimde inşaat maliyet endeksinin aylık bazda artış hızı %2,46'dan %2,20 seviyesine yavaşlarken, yıllık bazda artış hızı ise %67,93'ten %65,93 seviyesine gerilemişti ve böylece son üç ayın en düşük seviyesinde kaydedilmişti.
Şirket haberleri
Boğaziçi Beton (BOBET, Nötr): İstanbul – Arnavutköy'deki mobil hazır beton santralinin, projedeki işin bitmiş olması nedeni ile kapatılmasına oy birliği ile karar verilmiştir. İstanbul Güneşli bölgesinde yer alan projelere hazır beton satışı yapmak için hazır beton tesisi kurulmasına oy birliği ile verilmiştir. Şişli- İstanbul adresinde kurulan Dolmabahçe Mobil Beton Santralinin, projedeki işin bitmesi sebebi ile kapatılmasına oy birliği ile karar verilmiştir.
Kontrolmatik (KONTR, Nötr): Şirket ile Aksa Enerji Üretim (AKSEN, Nötr)'in %100 bağlı ortaklığı Aksa Enerji Talimarjan FE LLC arasında Özbekistan'da kurulacak olan 430 MW kombine çevrim doğalgaz santrali projesinde 220 kV yüksek gerilim trafo merkezi ve iletim hattı kapsamında vergiler hariç 10,9mn USD tutarındaki sözleşme dün itibariyle imzalanmıştır.
TAV Havalimanları Holding (TAVHL, Sınırlı Pozitif): TAV Havalimanları'nın Aralık ayında hizmet verilen yolcu sayısı 5,61mn olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam 2022 yılı aynı ayına göre %20 oranında artışa işaret ederken, salgın öncesi dönem olan 2019 yılı Aralık ayına göre de %30 oranında daha yüksek seviyededir. Kasım ayında ise Şirket'in hizmet verdiği yolcu sayısı 5,85mn idi. Aralık ayı yolcu sayıları ile birlikte TAV Havalimanları'nın 2023 yılında toplam hizmet verilen yolcu sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre %22 oranında, 2019 yılının aynı dönemine göre ise %7 oranında artarak 95,54mn'a ulaşmıştır.
Diğer şirket haberleri
Ata Gayrimenkul (ATAGY): Şirketin 2023 yılında portföyünde kiralanmış olan gayrimenkullerinden toplam KDV hariç 9,6mn TL kira geliri elde edilmiştir.
Avrupakent Gayrimenkul (AVPGY): Şirket tarafından gayrimenkul yatırım ortaklığına dönüşüm tescil tarihinden (25.10.2023) yıl sonuna kadar gayrimenkul projelerimizde yer alan ünitelerin satışı kapsamında yaklaşık 186mn TL+KDV tutarında satış işlemi ve portföyde yer alan taşınmazlara ilişkin olarak, yenilenen sözleşmeler dahil, kira bedeli toplamı yaklaşık 180mn TL+KDV olan kiralama işlemi gerçekleştirilmiştir.
Kiler Gayrimenkul (KLGYO): Şirketin güncel yayınlanan yıl sonu değerleme raporlarına göre portföy değeri bir önceki raporlara oranla 13 Milyar 250mn TL'den %67 artış ile 22 Milyar 125mn TL'ye ulaşmıştır. Şirket portföyü çeşitliliğine bakıldığında, portföyün %67'si gayrimenkul projelerinden oluşurken, %30'luk kısmı ise kira getirili yatırım amaçlı gayrimenkullerden oluşmaktadır. Arsa ve Arazilerin payı ise %3'dür.
Netaş Telekomünikasyon (NETAS): Şirket, Turkcell İletişim Hizmetlerin'den, 2024 yılı yatırımları kapsamında 6,75mn USD tutarında Telco Cloud Server siparişi almıştır.
Yeni Gimat Gayrimenkul (YGGYO): 2023 yılı içerisinde, şirketin portföyünde yer alan taşınmazlara ilişkin olarak yenilenen kira sözleşmeleri dahil yıllık kira bedeli toplamı 67,8mn TL (KDV hariç) olan yeni kira sözleşmesi imzalanmıştır. Şirket tarafından bu kapsamda herhangi bir gayrimenkul alım ve satım işlemi yapılmamıştır.
Kaynak Ziraat Yatırım
SANAYİ HABER AJANSI