San Francisco, Çin-ABD halkları arasındaki ilişkilerde yeni başlangıç noktası oldu

ABD’de yaşayan “Mei Xiang” ve “Tian Tian” adlı pandalar, Washington’da doğan “küçük mucize” anlamına gelen Xiaoqiji isimli bebekleri ile birlikte geçtiğimiz günlerde Çin’e döndü.

San Francisco, Çin-ABD halkları arasındaki ilişkilerde yeni başlangıç noktası oldu
Yayınlama: 18.11.2023
3
A+
A-

ABD'de yaşayan “Mei Xiang” ve “Tian Tian” adlı pandalar, Washington'da doğan “küçük mucize” anlamına gelen Xiaoqiji isimli bebekleri ile birlikte geçtiğimiz günlerde Çin'e döndü. ABD’li birçok kişi pandaları uğurlarken, gelecekte yeni pandaların ülkelerine gelmesini umduklarını ifade etti.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 15 Kasım’da San Francisco’da ABD’li topluluklar tarafından onuruna düzenlenen karşılama yemeğinde yaptığı konuşmada bu olayı hatırlatarak, Çin ve ABD halkları arasındaki dostane duyguların artırılması için, ABD ile pandaların korunması konusundaki işbirliğini sürdürmeyi arzuladıklarını söyledi. Xi Jinping, konuşmasında, halkların Çin-ABD ilişkilerinin sağlıklı gelişmesini hızlandırmada oynadığı role defalarca vurgu yaptı.

Halk arasındaki temaslar, geçmişten bugüne Çin-ABD ilişkilerinin gelişmesine ivme kazandıran önemli bir güç olmuştur. İki ülke ilişkilerinin içinde bulunduğu kritik dönemde, halklar arasındaki dostluk öykülerinin nasıl devam ettirileceği, birçok kişiyi yakından ilgilendiren bir meseleye dönüştü.

İnsanlar arasındaki temaslar için öncelikle pürüzsüz şekilde işleyecek kanallara ihtiyaç vardır. İki ülke liderleri arasında San Francisco’da varılan son uzlaşılar doğrultusunda iki ülke halkları arasındaki temaslara kolaylık sağlanacak, kültürel ve beşeri iletişimi ilerletecek daha fazla önlem alınacak. Bu kapsamda, önümüzdeki yılın başlarında direkt uçuşların sayısının büyük ölçüde artırılması, turizm konulu üst düzey diyaloglar yapılması ve vize işlemlerinin kolaylaştırılması gibi tedbirler de yer alıyor.

Çin ve ABD halkları arasındaki temaslarda, farklılıkların bir kenara bırakılarak ortak noktalar arayışında bulunulmasına ve işbirliği alanlarının genişletilmesine de önem verilmeli.

ABD yönetiminin daha önce sürekli “ayrışma” iddiasını ortaya atmasına karşın, iki halk arasındaki ekonomik ve ticari temaslar yoğun şekilde devam ediyor. 2022 yılında Çin ile ABD arasındaki ticaret hacmi bir önceki yıla göre yüzde 0,6 artışla 759 milyar 430 milyon dolara ulaşarak yeni bir rekora imza attı. Kısa süre önce sona eren 6. Çin Uluslararası İthalat Fuarı’nda ABD, organizasyon tarihindeki en geniş katılımıyla yer aldı. ABD’li işletmeler, yakın tarihte başlayacak Çin Uluslararası Tedarik Zinciri Fuarı’na katılmak için başvuran yabancı işletmeler arasında da başı çekiyor. Tüm bunlar, ABD ticaret çevrelerinde geniş kabul gören anlayışın bariyerler oluşturulması değil, işbirliği ve kazan-kazan olduğunu gösteriyor.

Öte yandan, Çin ve ABD liderleri, son görüşmede, yapay zeka konusunda hükümetler arası diyaloglar yapılmasını kabul etti. Bu gelişmenin, iki ülke arasındaki bilimsel ve teknolojik işbirliğine hız vereceğine şüphe yok.

Çin, ayrıca önümüzdeki beş yıl içinde 50 bin ABD’li genci öğrenim görmek üzere ülkeye davet edeceğini duyurdu. Kültürel ve beşeri iletişim, iki halk arasında bir gönül köprüsü kuracak.

Cumhurbaşkanı Xi’nin söylediği gibi, Çin-ABD ilişkilerinin ümidi insanlarda, temeli halklar arasında, geleceği gençlerde ve canlılığı yerel yönetimlerde bulunuyor.

Çin ve ABD halkları arasındaki temasların tarihine tanıklık eden San Francisco, şimdi de iki halk arasındaki temaslarda yeni bir yolun başlangıç noktası oldu.


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.