Sanayi tesislerinde yangın yalıtımı, hayati önem taşır

Sanayi tesislerinde aktif yangın koruma sistemlerinin, yangın yalıtımı ile desteklenmesi büyük önem taşıyor. Eryap Grup bünyesinde yer alan, sektörünün yüzde 100 yerli sermayeli tek Türk markası Bonus Yalıtım, çekme dayanımının yanı sıra yüksek basma dayanımı da sunan, A1 sınıfı yangına dayanıklılığa sahip Bonus Taş Yünü ürün ailesiyle sanayi tesislerinde yangın güvenliğinin yanı sıra enerji verimliliğine de katkı yapıyor.

Sanayi tesislerinde yangın yalıtımı, hayati önem taşır
Yayınlama: 26.09.2024
4
A+
A-

Yangın yalıtımı, sanayi tesislerinde hem İş Yeri Sağlığı ve Güvenliği (İSG) açısından hem de maddi kayıpların önlenmesi için en çok dikkat edilmesi, iyi uygulanması gereken yalıtım konusu olarak ön plana çıkıyor. Yanıcı malzemelerin ve kimyasalların, yanıcı gazların kullanıldığı; yüksek miktarda enerji akışı gerçekleşen sanayi tesislerinde ve depo alanlarında asla ihmale gelmeyecek bir konu olan yangın yalıtımı, yangının büyümesini sınırlıyor, çalışanların güvenli tahliyesi ve yangına müdahale için zaman kazandırıyor.  Sanayi tesislerinde aktif yangın koruma sistemlerinin, yangın yalıtımı ile desteklenmesi büyük önem taşıyor. Eryap Grup bünyesinde yer alan, sektörünün yüzde 100 yerli sermayeli tek Türk markası Bonus Yalıtım, çekme dayanımının yanı sıra yüksek basma dayanımı da sunan, A1 sınıfı yangına dayanıklılığa sahip Bonus Taş Yünü ürün ailesiyle sanayi tesislerinde yangın güvenliğinin yanı sıra enerji verimliliğine de katkı yapıyor.

İhracatta yüzde 90’ın, gayri safi milli hasılada yüzde 22’nin, toplam istihdamda yüzde 17’nin üzerinde paya sahip sanayi üretimi, ulusal ekonominin en büyük güçlerinden birini oluşturuyor. Türkiye’nin toplam iş gücünün önemli bir kısmını oluşturan sanayi çalışanlarının, milli gelirin ürettiği sanayi tesislerinde yangın yalıtımı, hem İş Yeri Sağlığı ve Güvenliği (İSG) açısından hem de maddi kayıpların önlenmesi için büyük önem taşıyor.

Yangının etkilerinin sınırlandırılmasına yönelik yapısal önlemleri tanımlayan yangın yalıtımının, sanayi tesisleri ve depolarda en önemli konular arasında ön sırada yer aldığını; can ve mal güvenliğini doğrudan etkileyen, asla ihmale gelmeyecek bir konu olduğunu vurgulayan ERYAP Grup Satış ve Pazarlama Müdürü Tolga Ceylan, “Sanayi tesislerinde yüksek miktarda yanıcı malzemeler ve kimyasallar, yanıcı gazlar kullanılır; yüksek miktarda enerji akışı vardır. Yangın, sanayi tesislerinde can kaybı ve İSG riskleri oluşturmanın yanı sıra, büyük maddi zararlara da yol açabilir. Üretim hattının zarar görmesi, makinelerin tahrip olması veya bina yapısının hasar alması, üretimin kesintiye uğramasına neden olabilir. Bu, kısa vadede üretim kaybına, uzun vadede ise tedarik zincirinin bozulmasına neden olur. Sanayi tesislerinde yangın güvenliği zafiyetleri ayrıca, sigorta maliyetlerini artırır ve işletmelere yüksek primler olarak geri döner. Öte yandan sanayi tesisleri, genellikle organize sanayi bölgelerinde, birbirine yakın konumda yer aldığından, hızla yayılan yangınlar komşu tesisler için de ciddi risk oluşturabilir. Fabrika, depo gibi endüstriyel yapılarda aktif yangın koruma sistemlerinin, mutlaka çatı ve cephelerde taş yünü kullanımı gibi doğru yangın yalıtımı çözümleri ile desteklenmesi gereklidir. Doğru uygulanmış yangın yalıtımı, yangının büyümesini sınırlar, çalışanların güvenli tahliyesi ve yangına müdahale için zaman kazandırır” şeklinde konuştu.

Bonus Taş Yünü A1 Sınıfı Yangına Dayanıklılığa Sahip

Eryap Grup bünyesinde yer alan, sektörünün yüzde 100 yerli sermayeli tek Türk markası Bonus Yalıtım’ın, A1 sınıfı yangına dayanıklılığa sahip ürünü Bonus Taş Yünü ürünleri ile sanayi tesislerinde yüksek verimli yangın yalıtımı sağladığını söyleyen Tolga Ceylan, “Sanayi tesislerinde yangın yalıtımının yanı sıra, enerji verimliliği açısından büyük önem taşıyan ısı yalıtımı ve ses yalıtımı ihtiyaçlarına en uygun yalıtım malzemesi, taş yünüdür. Bonus Taş Yünü ürün ailemiz, gelişmiş teknolojisi ve üstün performansıyla yangın, ısı ve ses yalıtımı gibi üç temel ihtiyacı tek bir ürünle karşılayabilme özelliği sunuyor. Bonus Taş Yünü ürünlerimiz, Türkiye’nin dört bir yanında gübreden kartona, otomotivden çimentoya farklı endüstrilerde, farklı boyutlarda üretim tesislerinin yanı sıra, kargo ve lojistik merkezlerinde, termik ve jeotermal santrallerde de kullanılıyor” dedi.

ERYAP Grup Satış ve Pazarlama Müdürü Tolga Ceylan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yalıtımda taş yünü özelinde genellikle mantolama uygulamaları ön plana çıkmakta ve bu uygulamalarda da yüzeyde çekme dayanımı aranmaktadır. Ancak öte yandan, sanayi üretim tesislerinde, taş yünü ile yalıtım uygulamalarında; özellikle de teras ve çatı uygulamalarında basma dayanımına da gerek duyulmaktadır. Sanayi tesislerinde çatı ve teras alanlarının verimli kullanımı, yalıtımın enerji verimliliği ve güvenlik açısından giderek artan bir öneme sahip olmasına neden olmaktadır. Buna en güzel örnek ise; günümüzde birçok üretim tesisi, çatı alanlarını Güneş Enerjisi Santralleri (GES) yatırımları için kullanmakta ve bu alanlarda tercih edilen yalıtım malzemelerinin yüksek basma dayanımı ve yangına karşı direnci ön planda tutulmaktadır. Bonus Taş Yünü ürünlerimizle çekme dayanımı ile beraber yüksek basma dayanımı da sunuyor olmamız bizi sektörde ayrıştırmaktadır.”

Taş yünü ürün ailemiz içerisinde yer alan yüksek yoğunluğa ve basma dayanımına sahip Bonus Premium R Taş Yünü ürünümüz, sanayi üretim tesislerinde eğimli, gezilebilen veya gezilemeyen çatılarda kullanıma son derece uygundur. Özellikle sanayi tipi yapıların yalıtımında sağladığı avantajlarla öne çıkan bir diğer ürünümüz Bonus Taş Yünü Panel, kolay ve hızlı uygulanabilir bir ürün olmasıyla, inşaat süreçlerini büyük ölçüde hızlandırır ve projenin tamamlanma süresini kısaltır. Ayrıca, boya gibi ilave uygulamalara ihtiyaç duymadan estetik bir görünüm sunarak hem maliyet avantajı hem de zaman tasarrufu sağlar. Yüksek performanslı ısı, ses ve yangın yalıtımı özellikleri ile sanayi yapılarında çatı, cephe ve kenet kaplama sistemleri yalıtımında ideal bir çözüm olarak tercih edilmektedir” dedi.

Termik ve Jeotermal Santrallerde de Kullanılıyor

Tolga Ceylan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bonus Taş Yünü ürün ailemizin bir diğer üyesi Bonus Taş Yünü INDUSTRIAL MW, özellikle sanayi tesislerinde yalıtım uygulamalarında kullanılmak üzere üretilmiş bir taş yünü şiltedir. Tüm sanayi tesislerinde ve kazan, tesisat, egzoz boruları, elektrofiltre, kanal, çelik konstrüksiyon yapılar, çift cidarlı kaplar, etüvler gibi üretim elemanlarında ısı, ses ve yangın yalıtımı amacıyla kullanılan bu ürünümüz, yangının yayılmasını engellemekte ve ekipmanların alevden zarar görmesinin önüne geçmektedir. Bonus Taş Yünü INDUSTRIAL MW, termik ve jeotermal santrallerde kazanlarda, aktarma boru hatlarında ve bacalarda ısı yalıtımı sağlamak ve kaybı azaltmak için kullanılır. Bu ürünümüzün bir diğer önemli özelliği de sanayi tesislerinde kaçınılmaz olarak ortaya çıkan titreşimleri absorbe edebilen, yüksek esnekliğe sahip yapısıdır.”

Sanayide Enerji Verimliliğine de Katkı Sağlıyor

Bonus Taş Yünü ürünlerinin, sanayide enerji verimliliği açısından büyük önem taşıyan ısı yalıtımı için de en uygun ürünler olduğunu ifade eden Tolga Ceylan, “Enerji, sanayinin en önemli maliyet kalemleri arasında yer alıyor. İyi ısı yalıtımı uygulamaları hem sürdürülebilir karlılık hem de sanayi kuruluşlarında raporlamasına giderek daha fazla önem verilen sürdürülebilirlik parametrelerinde iyileşme için enerjinin verimli kullanımına doğrudan olumlu etki yapar. Isı yalıtımı, hem üretim proseslerinde ısı kayıplarının engellenmesine katkı sağlar hem de ortam ısıtması ve soğutması için harcanan enerjide tasarruf sağlar. Elyaflı bir yapıya sahip Bonus Taş Yünü, endüstri tesislerinde çalışan verimini düşürebilen, dikkat dağınıklığına ve iş kazalarına da neden olabilen gürültü kirliliğinin engellenmesi için ses yalıtımında da çok etkili bir üründür” şeklinde konuştu.

 


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.