Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun (TÜRKPATENT) fikri mülkiyet alanındaki yeni projeleri ve dijital dönüşümü hakkında açıklamalarda bulundu. Kacır, kurumun yazılım altyapısını yapay zeka teknolojileriyle güçlendirerek, Türkiye’nin fikri mülkiyet ekosistemini sadece koruyucusu değil, aynı zamanda gelişiminin de öncüsü haline getireceklerini vurguladı.
TÜRKPATENT’in hayata geçirdiği en önemli projelerden birinin TÜRKPATENT AKADEMİ olduğunu belirten Bakan Kacır, bu dijital akademi ile coğrafi engellerin ortadan kaldırılacağını söyledi. “Ülkemizin her köşesinden katılımcılara ulaşacak, zaman ve mekândan bağımsız bir dijital akademiyi devreye alıyoruz. Patentten markaya, tasarımdan coğrafi işaretlere kadar geniş bir bilgi külliyatını vatandaşlarımızın hizmetine sunuyoruz” dedi. Dijital çağda öğrenmenin fiziksel sınıflarla sınırlı kalmayacağını ifade eden Kacır, TÜRKPATENT AKADEMİ bünyesinde eğitimlerini başarıyla tamamlayan katılımcıların yetkinliklerinin dijital rozet ile tescil edileceğini söyledi.
Bakan Kacır, kurumun EPATS Elektronik Başvuru Sistemi ile de başvuruların dijital ortamda kolayca yapılabildiğini ve başvurulara dair işlemlerin hızlı ve etkin bir şekilde yürütülebildiğini aktardı. TÜRKPATENT’in, yapay zeka destekli dijital dönüşüm projesiyle yazılım altyapısını güçlendireceğini belirten Kacır, kurumun iş süreçlerinin daha entegre ve verimli hale getirileceğini ifade etti.
Bakan Kacır, Türkiye’nin fikri mülkiyet kapasitesinin yükselmesinin umut verici olduğunu ve bu alanda önemli bir başarıya imza atıldığını dile getirdi. “Geçerli tescile sahip olan sınai mülkiyet portföyümüzü 22 yılda 93 binden 2 milyona çıkardık. Yerli patent başvurularında dünyada 12’nci, marka başvurularında 6’ncı, tasarım başvurularında ise 2’nci sıradayız” şeklinde konuştu. 2024’te yerli patent başvuru sayısında yeni bir rekor kırıldığını da belirten Bakan Kacır, yerli patent başvuru sayısının 10 bin 186’a yükseldiğini vurguladı.
Ayrıca, Türkiye’nin coğrafi işaret tescili alanında da önemli bir başarıya imza attığını belirten Kacır, Türkiye’nin, Çin’in ardından 1680 yerli coğrafi işaret tesciliyle ikinci sırada yer aldığını açıkladı. 2024 yılında, AB Coğrafi İşaret tescil sayısının da 18’den 29’a çıktığını belirten Kacır, bu gelişmenin ticarileşme ve uluslararası markalaşma adına büyük önem taşıdığını ifade etti.
Son olarak, Türkiye’nin güçlü Ar-Ge ve inovasyon sisteminin çıktısı olan patentlerin ticarileştirilmesi ve ekonomik değere dönüşmesi noktasında engellerin kaldırılacağını söyleyen Bakan Kacır, “Yenilikçi sanayiye entegre edilmesi, girişimcilere ve yatırımcılara sunulması için etkin mekanizmalar geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.
Bakan Kacır, TÜRKPATENT’in yeni projelerinin ve dijital dönüşüm adımlarının Türkiye’nin fikri mülkiyet kapasitesini daha da güçlendireceğini ve ülkenin rekabet gücünü artıracağını sözlerine ekledi.
Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI