Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır: “Tacikistan’ın Ekonomik Başarılarını Destekliyoruz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye ve Tacikistan arasındaki ekonomik iş birliğinin önemine vurgu yaparak, “Tacikistan’ın bölgesel ve küresel ekonomi ile entegrasyonunu sağlama amacıyla attığı adımları yakından takip ediyor, başarılarını destekliyoruz. Türkiye için teknoloji ve sanayi kabiliyetini Tacik kardeşlerimizle paylaşmak, dost Tacikistan ile kalkınma yolculuğunu birlikte sürdürmek esaslı amacımızdır,” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır: “Tacikistan’ın Ekonomik Başarılarını Destekliyoruz”
Yayınlama: 29.05.2024
6
A+
A-

İş Forumu’na Yoğun Katılım

Türkiye – Tacikistan İş Forumu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tacikistan Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakanı Sherali Kabir, Tacikistan Yatırımlar ve Devlet Mülk Yönetimi Devlet Komitesi Başkanı Sultan Rahimzade, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Ardıç, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak ve diğer ilgililerin katılımıyla, TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirildi.

İstikrar İklimi ve Ekonomik Başarılar

Bakan Kacır, forumda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin istikrarlı ekonomik politikasının başarılarına dikkat çekerek, “Türkiye olarak, yatırım, istihdam, üretim ve ihracat rotasından taviz vermeyen ekonomi modelimizle son 14 çeyrektir büyümemizi hız kesmeden sürdürdük. Küresel tedarik zincirinde ve enerji arzında yaşanan kırılmalara, deprem felaketlerine rağmen 255,8 milyar dolarla ihracatta Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırdık, milli gelirimizi 1 trilyon 118 milyar dolara çıkardık, 32,6 milyon kişiyle istihdamda tarihimizin en yüksek seviyesine ulaştık,” dedi.

Tacikistan’ın Ekonomik Potansiyeli

Tacikistan’ın Asya-Avrupa arasındaki lojistik bağlantılardaki rolü ve doğal kaynaklarıyla Orta Asya’da önemli bir ticaret ve yatırım ortağı olduğunu belirten Kacır, iki ülke arasındaki 1 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmak için iş insanlarıyla birlikte çalıştıklarını ifade etti.

Yatırımcılara Güvence

Bakan Kacır, “Bugün imzaladığımız ‘Yatırımların Teşviki ve Karşılıklı Korunmasına İlişkin Anlaşma’ yatırım işbirliğini artırmak için bir katalizör rolü üstlenecektir. Anlaşmayla getirilen tahkim mekanizması, yatırımcılar için güvenilir bir yatırım ortamı oluşturacaktır. Bu, iş birliğinin daha da ilerletilmesi ve kurumsallaştırılması için düzenli olarak gerçekleştirilecek iş forumları ve karma ekonomik komisyon toplantıları, yatırımcıların ve girişimcilerin önünü açacak öncelikli platformlar olacaktır,” dedi.

Yeşil Dönüşümde İş Birliği

Tacikistan’ın Türk sanayisi için önemli avantajlarından birinin yeşil enerji altyapısı olduğunu belirten Kacır, “Tacikistan – Türkiye işbirliği hem Tacikistan hem Türkiye için yeşil dönüşüm alanında eşsiz fırsatlar barındırmaya devam edecek,” dedi.

Tacik Yatırımcılara Destek

Tacikistan ile gelişen ilişkilerin Türkiye’nin bölge ile ticaretini olumlu etkilediğini vurgulayan Kacır, “Tacikistan’ın bölgesel ve küresel ekonomi ile entegrasyonunu sağlama amacıyla attığı adımları yakından takip ediyor, başarılarını destekliyoruz. Türkiye için teknoloji ve sanayi kabiliyetini Tacik kardeşlerimizle paylaşmak, dost Tacikistan ile kalkınma yolculuğunu birlikte sürdürmek esaslı amacımızdır. İlişkilerimizi hak ettiği potansiyele ulaştırmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda çalışmalarımızı hızlandırıyoruz. Sizlerden de özverili gayretlerinizi artırarak sürdürmenizi bekliyoruz. Atacağınız her adımda yanınızda olduğumuzu bilmenizi istiyorum. Sahadaki neferler olarak iş adamlarımızın karşılaşacağı sorunları çözmek en büyük önceliğimiz. Ülkemize inanan ve güvenen Tacik yatırımcılara destek olmaya da her zaman hazırız,” diye konuştu.

 

Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.