SEKTÖRLER – Dünya çapında 2023’te en çok satan otomobillerde birincilik Tesla’nın

İstanbul, 23 Ağustos (DHA) – Tesla Model Y, 1,15 milyon satış adedini aşarak 2023 yılında en çok satan otomobil modeli oldu. Statista’nın verilerine göre onu Toyota Corolla yakından takip etti. Genel küresel otomobil satışları 2022’de 67,3 milyon iken 2023’te yaklaşık 75,3 milyon adede yükseldi.

SEKTÖRLER – Dünya çapında 2023’te en çok satan otomobillerde birincilik Tesla’nın
Yayınlama: 23.08.2024
1
A+
A-

Sektör analistlerine göre, özellikle Çin ve ABD arasında devam eden jeopolitik gerilimler, Avrupa'daki çatışmaların yarattığı istikrarsızlık, Batı dünyasının çoğunda devam eden yüksek faiz oranları ve yüksek araç fiyatları göz önüne alındığında 2023 yılında görülen büyüme dikkat çekici oldu.

Sektör genel olarak Avrupa, ABD ve Çin otomotiv pazarlarına odaklanırken, 2023 yılında yeni otomobil satışlarının yüzde 22'si gelişmekte olan ekonomilerden geldi. Gelişmekte olan ekonomilerde 2023 yılında 17,5 milyondan fazla yeni otomobil satıldı. Bu rakam, yıl içinde ABD ve Avrupa'da gerçekleşen toplam satışlardan daha fazlaydı.

Hindistan bu gruba önemli bir farkla liderlik etti. Hindistan'da, 2023 yılında dördüncü en büyük bireysel pazar olarak 4,19 milyon binek otomobil satıldı. Hindistan'ı 2,12 milyon adetle Brezilya ve 1,43 milyon adetle İran takip etti. Meksika'da 1,30 milyon adet satılırken, Türkiye'de 984.000 adetlik satış gerçekleşti. 

Eski otomobil üreticilerinin sürekli yüksek otomobil fiyatlarıyla sonuçlanan ihmalleri, tüketicileri istemeden de olsa daha uygun fiyatlı Çin alternatiflerine yöneltti. Başka yerlerde otomobil fiyatları artmaya devam ederken, Çinli otomobil markaları bu eğilimden faydalanarak çok daha hızlı bir şekilde pazarda yer ediniyor.

Çinli otomobil markalarının pazar payı Orta Doğu, Avrasya ve Afrika gibi bölgelerde yükselirken, Latin Amerika ve Güneydoğu Asya'da da büyüme kaydetti. Bu otomobiller aynı zamanda Avrupa, Avustralya, Yeni Zelanda ve İsrail gibi gelişmiş ekonomilerde de pay kazandı. Buna karşılık, ABD ve Hindistan'da, Kore ve Japonya'ya benzer şekilde Çin otomobilleri çok az rağbet gördü. 
 


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.