Shell Rotterdam’daki dev biyodizel tesisinin inşaatını durduruyor

Stockholm, 3 Temmuz (Hibya) – Shell, on yılın sonuna kadar atıkları yeşil jet yakıtı ve biyodizele dönüştürmesi beklenen Avrupa’nın en büyük biyoyakıt tesislerinden birinin inşaatını durdurdu.

Shell Rotterdam’daki dev biyodizel tesisinin inşaatını durduruyor
Yayınlama: 03.07.2024
5
A+
A-

Petrol şirketi Salı günü yaptığı açıklamada, bugüne kadar ilerlemesini geciktiren teknik zorlukları ele almak için en büyük enerji dönüşümü projelerinden biri üzerindeki çalışmaları “geçici olarak durduracağını” söyledi.

Shell, Hollanda'nın Rotterdam kentinde bulunan tesisi 2021 yılında inşa etmeye başladı ve başlangıçta Nisan ayında yılda 820.000 tona kadar biyoyakıt üretmeye başlaması beklenirken bu tarih 2025'e ertelendi.

Tesiste biyoyakıtın yaklaşık yarısı, atık yemeklik yağ ve hayvansal yağdan yapılan sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) için kullanılacaktı. Havayolu şirketlerinin küresel iklim hedefleri doğrultusunda karbon emisyonlarını azaltmaları için bu yakıt bazı kesimler tarafından hayati önemde görülüyor.

Yeni gelişen endüstri, SAF'ın artan karbon emisyonlarının bir iklim felaketine yol açmasını önlemek için gereken zaman ölçeğinde parafin bazlı havacılık yakıtlarının terini almasının gerçekçi olmadığını iddia edenlerin eleştirilerine de maruz kalıyor.

Bir Shell sözcüsü “Şu anda sahadaki inşaatı geçici olarak durdurmak gibi zor bir karar alıyoruz” dedi. “Bu bize stok yapma, mühendisliği tamamlama, proje sıralamasını optimize etme ve böylece sermaye disiplinini sürdürme fırsatı veriyor.”

Sözcü sözlerine şunları da ekledi: “Düşük karbonlu yakıtlar Shell'in müşterilerimize uygun fiyatlı ve sürdürülebilir ürünler sunma hedefinin önemli bir parçasını oluşturuyor.”

Havacılık sektörü dünyadaki karbon emisyonlarının yüzde 3'ünü oluşturuyor ve karbonsuzlaştırılması en zor ulaşım türlerinden biri olarak görülüyor.

Çalışmayı durdurma kararı, şirketin geçen yıl Mart ayında Singapur'un Bukom Adası'ndaki bir SAF projesini iptal etmesinin ardından Shell'in biyoyakıt planlarına bir darbe daha indirdi.

Shell, Hong Kong Uluslararası havaalanı ve Singapur'un Changi'si gibi büyük Asya merkezlerine tedarik sağlamak üzere yılda 550.000 ton SAF üretebilecek bir tesise yatırım yapmayı düşünüyordu.

Shell'in yeşil havacılık planlarına vurulan darbe, şirketin düşük karbonlu çözümler üzerinde çalışan personel sayısını en az 200 kişi azaltarak yeşil büyüme hedeflerini küçültme sinyali vermesinin ardından geldi. 130 pozisyon daha gözden geçirilecek.

 

SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.