Türk savunma sanayiinin önde gelen şirketlerinden STM, “Littoral Mission Ship Batch-2 (LMSB2)” projesi kapsamında Malezya Kraliyet Donanması için üç adet korvet inşa edecek. STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ tarafından yapılan açıklamaya göre, bu önemli proje için Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nda bir tören düzenlendi.
Törene Malezya Savunma Bakanı Mohamed Khaled Nordin, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, STM Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İhsan Kaya, STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Malezya Savunma Bakanlığı temsilcileri ve Türk savunma sanayi şirketlerinin yöneticileri katıldı.
“LMS Batch-2 Sadece Bir Başlangıç”
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, törende yaptığı konuşmada, Türkiye ve Malezya arasında “Savunma Ürünleri Tedarikine İlişkin G2G Mutabakat Muhtırası İmza Töreni ve Kraliyet Malezya Donanması için tedarik edilecek ‘Kıyı Görev Gemisi (LMS) Batch 2 Projesi Kabul Mektubu (LoA) Teslim Töreni”ni gerçekleştirdiklerini belirtti. Görgün, Malezya’nın ilk kez bir ülke ile savunma ürünleri tedarikine yönelik bir G2G Mutabakat Muhtırası imzaladığını vurguladı.
Ana yüklenici STM tarafından Türkiye’de inşa edilecek üç geminin Malezya Kraliyet Donanması’nın ihtiyaçlarını karşılayacağını ifade eden Görgün, gemilerin özelleştirilmesi sürecinde HAVELSAN, ASELSAN ve ROKETSAN gibi Türk savunma sanayi firmalarının ürünlerinin kullanılacağını belirtti. Görgün, “LMS Batch-2 Projesi’nin, iki ülke arasında deniz platformları üzerine uzun vadeli işbirliklerinin sadece başlangıcı olduğuna yürekten inanıyorum.” dedi.
“STM’yi Tebrik Ederim”
Malezya Savunma Bakanı Mohamed Khaled Nordin, konuşmasında bu mutabakatın her iki ülkeye, özellikle Malezya’ya büyük fayda sağlayacağını belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti bugün sofistike bir askeri güç, mükemmel savunma teknolojilerine sahip ve Batı Asya’nın en ileri askeri üretim ülkelerinden biri konumunda. Bugün, STM ile LMS Batch 2’nin Kabul Mektubu teslim törenine şahit oluyoruz. STM’yi tebrik ederim.” ifadelerini kullandı.
“Tecrübemizi ve Teknolojimizi Dost Ülkelere Aktarıyoruz”
STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, STM olarak 30 yılı aşkın süredir, Türk Silahlı Kuvvetleri başta olmak üzere güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarını milli ve yenilikçi sistemlerle karşıladıklarını belirtti. Güleryüz, “Ülkemiz savunması için çıktığımız yolda, bugün mühendislik tecrübelerimizi ve teknolojilerimizi dost ve kardeş ülkelere de aktarıyoruz. Pakistan Donanması için inşa ettiğimiz su üstü platformları ve denizaltı modernizasyonlarının ardından, STM ana yükleniciliğinde Ukrayna için de iki adet korvet inşasına devam ediyoruz.” dedi.
“Gemilerin İnşasına Bu Yıl Başlanacak ve 3,5 Yılda Tamamlanacak”
Malezya Donanması’nın gücüne güç katacak bu anlaşmadan gurur duyduklarını ifade eden Güleryüz, “Cumhurbaşkanlığımız ve Savunma Sanayii Başkanlığımız öncülüğünde, dost ve kardeş Malezya Kraliyet Donanması için, uluslararası sularda kendini başarıyla kanıtlamış Ada Sınıfını temel alan üç gemi inşa edeceğiz. Gemilerin inşasına bu yıl başlanacak ve 3,5 yıl içinde üç gemiyi de Malezya Donanması’na teslim edeceğiz.” dedi.
STM LMS Batch-II Gemi Özellikleri
Açıklamaya göre, STM tarafından Malezya Kraliyet Donanması’nın gereksinimlerini karşılayacak şekilde tasarlanan ve özelleştirilen üç korvet, Sahil Görev Gemisi İkinci Seri (LMSB2) Projesi kapsamında Türkiye’de inşa edilecek. Proje kapsamında, gemilerin inşası ve donatımı Türkiye’de, Türk savunma sanayi şirketlerinin yoğun katılımı ile gerçekleştirilecek.
STM ana yükleniciliğinde inşa edilecek gemilerde, ASELSAN tarafından geliştirilen 30 mm MUHAFIZ (Smash) Uzaktan Komutalı Stabilize Top Sistemi, CENK 3D Arama Radarı, ARES 2D Su Üstü Radar ED sistemi, Akrep Atış Kontrol Radarı, Chaff Aldatma Sistemi, Dost-Düşman Tanıma Sistemi (IFF) ve diğer elektronik sensörler; ROKETSAN tarafından geliştirilen ATMACA Gemisavar Füzesi, HAVELSAN tarafından geliştirilen Savaş Yönetim Sistemi (SYS) ve 76 mm top atış kontrol sistemi yer alacak.
Gemiler, 99,56 metre boyunda, 2 bin 500 ton deplasmana sahip olacak, 26 knot maksimum hıza ulaşabilecek, helikopter iniş platformuna ve 111 kişilik personel kapasitesine sahip olacak.
Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI