Suriçi’nde 80 yıllık fırın geleneği

Diyarbakır, 11 Aralık (Hibya) – Diyarbakır’ın tarihi Sur içi bölgesinde bulunan 80 yıllık pide fırını, köklü bir kültürü ve paylaşım ruhunu yaşatmaya devam ediyor.

Suriçi’nde 80 yıllık fırın geleneği
Yayınlama: 11.12.2024
1
A+
A-

Fırının sahibi Muhammed Metin Çetiner, dedesinden miras kalan bu işletmeyi kardeşleriyle birlikte aynı değerlerle sürdürdüğünü anlattı.

Çetiner, fırının tarihini ve işleyişini şu sözlerle özetledi:

“80 yıl önce dedem bu fırını açmış. O zamanlar Diyarbakır pidesi, bulgur ekmeği ve Diyarbakır çöreği dışında bir şey yapılmazmış. Dedemden babama, babamdan da bana kalan bu işi devam ettiriyorum. Çırak olarak başladım, getir götür işleri yapardım. Şimdi kardeşlerimle birlikte işletiyorum. Dedemin bir sözü vardı: ‘Zenginden para alın, yoksulun duası yeter.’ Bu anlayışla işletiyoruz.”

Muhammed Metin Çetiner, günümüz ekonomik şartlarına rağmen fırını geleneksel yöntemlerle çalıştırmaya devam ediyor. Kredi kartı kullanımı yaygınlaşsa da, kendilerinin veresiye defteriyle komşuluk ilişkilerini güçlendirdiklerini belirten Çetiner “Ekmek temel bir ihtiyaçtır. Aç yatan birileri varsa biz rahat uyuyamayız. İhtiyacı olanlara veresiye yazıyorum, ne zaman ellerinde olursa getirip ödüyorlar. Amacım eski komşuluk kültürünü ve paylaşımı yaşatmak.” dedi.


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.