Şanlıurfa, 13 Ocak (Hibya) – Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü münasebetiyle kahvaltılı basın toplantısı düzenledi.
ŞUTSO, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle düzenlediği programda, Şanlıurfa'da görev yapan yerel ve ulusal basın mensuplarıyla buluştu. ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim ile Yönetim Kurulu ve Meclis Üyelerinin katıldığı kahvaltı programında Konuşan ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim mesleğin zorluğuna ve önemine vurgu yaptı.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim konuşmasında; “Bugün, 10 Ocak Gazeteciler Günü'nü kutlamak için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu anlamlı gün vesilesiyle, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak, basınımızın değerli temsilcilerini ağırlamaktan dolayı büyük bir mutluluk duyduğumuzu ifade etmek isterim. Basın, demokrasimizin temel taşlarından biridir. Gerçeklerin ortaya çıkanları, halkın bilgilerini ve katkılarını yönlendiren gazeteciler, her geçen gün daha büyük bir sorumluluk üstlenmektedirler. Zorlukla, bazen kendi canlarını riske atarak, özgür bir basının varlığını sürdürebilmesi için mücadele eden gazetecilerimiz, bizler için her zaman takdir edilmesi gereken kahramanlardır.” dedi.
ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yetim, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası'nın son 2 yılda yaptığı faaliyetleri şu şekilde açıkladı:
“Sanayide yeşil dönüşümü başlattık. GES İhtisas Endüstri Bölgesi’nin kurulmasına yönelik çalışmalar başlattık. Mevcut OSB’mize 4 bin 500 dönüm ilave alan oluşturduk ve ŞUTSO OSB kazandırmak için çalışmalara başladık. 6. Bölge Destekleri ile yatırımcılara avantajlar sunuyoruz. Ceylanpınar ilçemize organize sanayi bölgesi kurulması yönelik çalışmalar başlattık. Viranşehir OSB Bölgesel Kalkınmada Güç Birliği Platformu 29. Toplantısına ev sahipliği yaptık. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak hem kurs hemde istihdam imkanı sağlıyoruz.”
20 yaş ortalaması ile Türkiye’nin yaş ortalamasında en düşük ili olduklarını belirten Yetim, “Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak kurduğumuz Şanlıurfa Teknoloji Geliştirme Eğitim Merkezi (ŞUTGEM) bünyesinde Mevcutta bulunan atölyelerde; aylık olarak 45- 50 kişiyi meslek sahibi yaptık, son 2 yılda 750 üzerinde kurs katılım oldu 620 kişi başarı ile bu kursları tamamladı ve yaklaşık olarak yüzde 65 oranında istihdam sağladık. Bununla beraber olarak; Odamız yetki sınırları içeresinde 453’cü OSB’de olmak üzere toplam bin 457 adet sınai tesis bulunmakta olup, bu tesislerde 42 bin kişi üzerinde istihdam sağlanmaktadır. Şanlıurfa’da üretimde bulunan imalatçı firmaların başında 428 firma ile tekstil sektörü gelmektedir. İkinci sırada ise 419 firma ile gıda sektörü gelmektedir. 2024 yılının ilk 10 ayında 142 sınai tesisi kurulmuş olup, 2023 yılında 159, 2022 yılında 28, 2021 yılında 57 sınai tesisi kurulmuştur.” dedi.
4 bin 15 yeni oda kaydının yapıldığını söyleyen ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yetim, “Göreve geldiğimizden bu yana 2 yıl içerisinde yüzde 25 büyüme sağlanmıştır. Bu çalışmalarımız kapsamında; İhracatçı firmalarımız için Irak, Suriye, Cezayir ülke raporu ve trafo sektör raporu ile bin 661 adet dış ticaret belgesi düzenledik. İhracatımız her yıl artırarak devam ediyoruz, İki yıl önce ihracatımız 230 milyon dolar iken şuan 443 milyon dolara yükselttik hedefimiz yıl sonuna kadar 500 milyon dolara ulaştırmaktır.” açıklamasını yaptı.
Tarım ve gıda faaliyetleri hakkında da konuşan Yetim, “Şanlıurfa pamuğu coğrafi işaret tescilini aldık. Şanlıurfa Keten Köyneği Fıstığı AB Tescil sürecine başladık. Suruç Narı, Avrupa Birliği (AB) nezdinde ilimizdeki ilk tescil edilen üründür. Türkiye genelinde 10. sırada toplamda 21 AB tescili ürün bulunmaktadır. Urfa badem tescil sürecine başladık. Bölgenin Tek Laboratuvarı (ŞUTSO – GAAM) açılışını gerçekleştirdik.” bilgisini verdi.
SANAYİ HABER AJANSI