Tarihi eserlerden ilham alan buzdolabı magnetleri ulusal ekonomiye güç katıyor

Yazar Damla Wu’nun yazısına göre Çinli bir vatandaş, bir e-ticaret platformunda günlerce bekledikten sonra düşlediği bir buzdolabı magneti aldı. Bu vatandaşın aldığı magnetin orjinali, tarihte bir imparatoriçenin taktığı 9 ejder ve 9 anka desenli bir şapka.

Tarihi eserlerden ilham alan buzdolabı magnetleri ulusal ekonomiye güç katıyor
Yayınlama: 11.11.2024
3
A+
A-

Yazar Damla Wu'nun yazısına göre Çinli bir vatandaş, bir e-ticaret platformunda günlerce bekledikten sonra düşlediği bir buzdolabı magneti aldı. Bu vatandaşın aldığı magnetin orjinali, tarihte bir imparatoriçenin taktığı 9 ejder ve 9 anka desenli bir şapka.

Çin vatandaşları, aralarında büyük rağbet gören bu magneti alabilmek için büyük çaba harcıyor. Şanslı olanlar sosyal medya platformlarında deneyimlerini paylaştı. Adı geçen e-ticaret platformunda çok satılan ejder ve ankalarla süslenen şapka şeklindeki buzdolabı magnetinin günlük satış kotası 200 tane ve satış her akşam saat 8’de başlıyor.

Çevrim dışında da söz konusu şapkalı magneti bulmak çok zor. Sabah saat 6 gibi, yüzlerce vatandaş Ulusal Müze’nin kapısında kuyruğa giriyor ve müzenin kültürel yaratıcılık ürünlerini satan dükkanının 9’da açılmasını bekliyor. Günde bin kişi bu magnete sahip olmak için gereken kuponu almaya hak kazanıyor ve bu kuponla bir kişi en fazla 2 magnet alabiliyor.

Ming Hanedanlığı’nda (1368-1644) imparatoriçe Xiaoduan, 9 ejder ve 9 anka deseniyle süslenen bir şapkayı takıyormuş. Bu şapkanın orjinali Ulusal Müze’nin en değerli koleksiyonundan biri olarak her zaman turistlerin dikkatini çekiyor. Bu şapkadan ilham alınarak tasarlanan buzdolabı magneti, temmuz ayının sonunda piyasaya sürüldükten sonra 80 bin adet satıldı. Aynı desenli rozet, kitap ayracı ve anahtarlık gibi ürünlerin satış miktarı da 10 milyon yuanı aştı.

Beijing Eski Binalar Müzesi’nde içine çökük panel, Hangzhou Müzesi’nde sergilenen yüksek bacaklı porselen bardak, Shaanxi Tarih Müzesi’nde renkli kaz ve balık deseniyle süslenen lamba… otantik tarihi eserlerden kopyalanan buzdolabı magnetleri, minik bir müze oluşturarak, Çinli gençler arasında çok popüler hale gelmiştir. Gençlerin gösterdiği bu ilgi de, kültürel yaratıcılık piyasasının genç tüketicilerin ihtiyaclarına yönelik hassas algıyı ne denli dikkate aldığının bir göstergesi.

28 Haziran 2022’de, Gansu Müzesi’nin kültürel yaratıcılık dükkanında satılan bronzdan at desenli ürünler.

Yazar Damla Wu'nun yazısında “Çin İletişim Üniversitesi Kültür Sektörü Yönetim Fakültesi’nden araştırmacı Bu Xiting, son yıllarda çok sayıda kültürel yaratıcılık ürününün Çin kültürünün derin birimine dayanarak, özgün, sanatsal ve kullanışlı ürünler tasarlandığını ve genç tüketiciler için çok cazibeli olduğunu savunuyor.

Jilin eyaletinden Shanxi eyaletine gelen bir turist, kültürel yaratıcılık ürünü bir hediyelik alan insanların geldiği kenti ve gezdiği yerleri daha iyi anlayabileceğini, seyahat deneyimini ve anılarını aldığı bu hediyeliklerle evine götüreceğini, dolayısıyla bu ürünleri almanın turistler için vazgeçilmez olduğunu belirtti” denildi.

Shanxi eyaletinin merkezi Taiyuan kentinde Jin Li adlı bir dükkan var, burada Shanxi’ye özgü kültürel yaratıcılık ürünleri satılıyor, çeşit sayısı 2 bini aşmış durumda. Dükkanın müdürü Kong Xiangquan, ürünlerine bölgenin kültürü, ünlü tarihi binalarının özelliği ve gençlerin beğendiği moda unsurların yansıdığını aktardı. Kong, geçen yıl dükkanın cirosunun 6 milyon yuana ulaştığını ve bu rakamın bu yıl 8 milyon yuana ulaşmasının beklendiğini söyledi.

Müdür Kong, tarihi eserler ve eski binaların esasını oluşturduğu maddi olmayan kültür miraslarını kopyalayan ürünlerin toplamın dörtte birini oluşturduğunu, diğer ürünlerin daha yaratıcı ve yüksek teknolojili ürünler olduğunu açıkladı. Örneğin, Ying ilçesindeki ünlü ahşap pagodanın AR versiyonu olan buzdolabı magnetini alan bir kişi, üzerindeki kare kodu taradıktan sonra anında pagodayla ilgili videoyu izleyebilir. Böylece aldığı ürünle ilgili daha derin bir etkileşim hissi sağlanmış olur.

Hizmet Ticareti Fuarı’nda sergilenen Wukong temalı ürünler. (12 Eylül, 2024)

Geleneksel tarihi ürünlerin korunmasından kültürel yaratıcılık ürünlerinin geliştirilip ticarileştirilmesine ve dijitalleştirilmesine kadar, Çin’deki kültürel yaratıcılık sektöründe adeta bir evrim yaşanıyor ve her geçen gün daha dinamik bir büyüme gözlemleniyor.

2023 yılında Çin’in kültürel yaratıcılık ürünleri piyasasının boyutunun 16 milyar 380 milyon ABD Doları’nı bulduğu ve bu rakamın bir önceki yıla göre yüzde 13,09 arttığı bildirildi.

Yazar Damla Wu'nun yazısında şu ifadeler yer aldı:

“Lanzhou Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nin dekanı Mao Jinfeng, Çin ekonomisinin büyümesi ve halkın yaşam koşullarının yükselmesiyle, genç tüketicilerin basit maddi tüketimle yetinmeyip, tüketimin kalitesi ve deneyimine daha büyük önem verdiği, bunun da kültürel yaratıcılık ürünlerinin geliştirilmesine yol açtığı değerlendirmesini yaptı. Mao, gençlerin kültürel yaratıcılık ürünlerine olan bu talebinin geleneksel Çin kültürüne olan sevgilerini yansıttığını sözlerine ekledi.

Bayan Wang, ejder ve anka desenli buzdolabı magneti alabildiği için kendini şanslı sayıyor. Beijingli olan Wang, sıkça Ulusal Müze’yi ziyaret ediyor. Wang, magneti aldıktan sonra 9 ejder ve 9 anka desenli şapkanın bulunduğu “Tarihteki Çin” adlı sergiyi de izledi. Wang, her sefer Ulusal Müze’de tarihi eserleri titizlikle incelediğini ve Çin kültürü ve tarihini yansıtan tüm eşyaların titizlikle incelenmeye değer olduğunu vurguladı.”

2023 yılı sonu itibariyle, Çin’de 9645 tarihi eserler birimi bulunuyor. Bunlar arasına kayıtlı müze ve anma salonu sayısı 6833’ü buldu. Geçen yıl düzenlenen 30 bin sergi, 1,4 milyardan fazla ziyaretçiyi ağırladı.

Araştırmacı Bu Xiting, küçük kültürel yaratıcılık ürünlerinin Çin’de kültür ve turizm sektörüne güç kattığına ve gelecekte daha büyük rol oynayacağına işaret etti.


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.