Tarım Bakanı Yumaklı İş Dünyası İle Buluştu

T.C. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın teşrifleriyle düzenlenen İzmir İş Dünyası Buluşması’na İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İzmir Ticaret Borsas

Tarım Bakanı Yumaklı İş Dünyası İle Buluştu
Yayınlama: 18.03.2024
5
A+
A-

ÜRETİMİN VE ÜRETİCİNİN YÜZYILI

Konuşmasında Türkiye Yüzyılı hedeflerinin büyük olduğunu, özellikle tarımda, üretimin ve üreticinin yüzyılı olacak vizyonunu oluşturmak için çalıştıklarını ifade eden T.C. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin her iline, her ilçesine giderek sektör paydaşlarıyla bir araya geldiklerini belirterek, bu kapsamda Bayındır, Tire, Ödemiş ve Torbalı’da ziyaretlerde bulunduklarını anımsattı.

İZMİR’E YAPILAN DESTEKLERİ AKTARDI

İklim değişikliği ve gıda arz güvenliğinin önemine dikkat çeken Yumaklı, genel olarak dünyada tarımsal üretimle ilgili sıkıntıların bulunduğunu, bunlardan birinin de sektörde çalışan genç nüfus oranının azalması olduğunu aktardı. Bakanlığın düzenlemeleriyle tarımsal üretimdeki sıkıntıların etkilerinin daha az hissedileceğini ifade eden Yumaklı, İzmir’de son 2 yılda tarım ve orman sektörüne yaklaşık 98 milyar lira destek ve yatırım, su alanında ise 52 milyar lira yatırım yapıldığını, kente 215 su ve sulama tesisinin kazandırıldığını, kentte 183 milyon adet tohum ve fidanın toprakla buluştuğunu anlattı.

5 ANA KAİDE VAR

Yumaklı, 2022 sonu itibarıyla Türkiye’nin bitkisel üretiminin 129 milyon ton, 2023’te 137 milyon ton olduğunu, desteklemelerin mevcut haliyle görevini yerine getirdiğini söyledi. Destekleme metodolojilerinin değiştirildiğini bildiren Yumaklı, şöyle devam etti:

“Bunlarla ilgili tamamen 5 ana kaide üzerine oturtulan bir sistematiğin bu metodolojilerle desteklenmesini sağlamaya çalışıyoruz. Onlar da nedir? Sürdürülebilirlik; yani üretiminizin sürdürülebilir olması gerekir. Verimlilik; yapmış olduğunuz üretimin verimli olması gerekir. Üçüncüsü kalite, yani verimli ürettiğiniz ürünün aynı zamanda kaliteli olması gerekir. Dördüncüsü kayıtlılık hala ülkemizde kayıtlılıkla ilgili bir problem var. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlılıkla alakalı yine son yaptığımız düzenlemelerden birisi de veraset vesaire sebebiyle kaydolamamış olanların bir taahhütnameyle ‘ben burayı ekiyorum’ demesi, bizim teyidimiz ve onun çiftçi kayıt sistemine kaydolması. Eğer bu da yeterli olmazsa Çiftçi Kayıt Sistemi’ni zorunlu hale getireceğiz. Yani kayıtlılık olmazsa bir şeyi ölçemezseniz nasıl yöneteceksiniz yani? Beşinci konuda sektöre yatırım. Yani bütün bunlardan sonra bu sektörün ülkemize kazandırdığının önemli bir bölümünün tekrar sektöre yatırım olarak gelmesi.”

10 BİNİ AŞKIN ÜYE FAALİYET GÖSTERİYOR

İzmir Ticaret Odası olarak; tarım, gıda, hayvancılık, balıkçılık, kırmızı et, süs bitkileri, pet ve ev hayvanları ile içecek alanları özelinde faaliyet gösteren 10 bini aşkın üyenin sorunlarına çözüm üretmek ve sektörün gelişmesi için çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini ifade eden İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İzmir’de hayata geçirilen Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgelerindeki çalışmalar hakkında bilgi verdi.

FİNANSAL DESTEK TALEBİ

Üyelerden gelen talepleri Bakan Yumaklı’ya ileten Özgener sözlerini şöyle sürdürdü: “Bakanlığınızca genel tarım sayımı yapılmasına ilişkin çalışmaların başlatıldığını öğrenmekten memnuniyet duyuyoruz. Yanısıra tarımsal üretim tüketim zincirinin şeffaf takibinin sağlanmasının da ürün kayıplarının azaltılması yönünde faydalı olacağını görüyoruz. Üyelerimize can suyu sağlayabilmek amacıyla vergisel teşvikler başta olmak üzere finansal desteklerin sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Tüm ekilebilir arazilerin üretime katılması için tohum ile birlikte mazot, gübre, ilaç, yem, sulama suyu ve elektrik gibi tüm girdilerde maliyetleri düşürecek önlemler alınması ve alım garantisi sağlanması ile birlikte sözleşmeli tarıma yönelik düzenlemelerin de hayata geçirilmesinin elzem olduğuna inanıyoruz”

SÜS BİTKİLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI KURULSUN

Konuşmasında sektörel beklentilere de yer veren Özgener, “Daha önce de önemine değindiğimiz, Bakanlığımız bünyesinde Süs Bitkileri Daire Başkanlığı kurulması talebimizi yinelemek isterim. Denizlerde çalışanlara ait SGK giderlerinin, tarım sektöründe olduğu gibi yarısının devlet tarafından karşılanması yönünde balıkçılık sektörümüzün talebini de size iletmek istiyorum. Bu önerimizi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vedat Işıkhan’a da ilettik, sizlerden de bu konuda desteklerinizi bekliyoruz.”

Konuşmaların ardından, T.C. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, üyelerin sorularını yanıtladı.

Toplantıya kimler katıldı?

Toplantıya, T.C. İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, T.C. Tarım ve Orman Bakan Yardımcıları Ahmet Gümen ve Ebubekir Gizligider, Adalet ve Kalkınma Partisi İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, EBSO Meclis Başkanı İbrahim Gökçüoğlu, İTB Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer, Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Kolat, Menemen Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Süsoy, EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı Hayrettin Uçak, Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık ve Başkan Yardımcısı Birol Celep, İZTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mahmut Erkoç, İZTO Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Oğuz Özkardeş, Jülide Tutan, Mehmet Şahin Çakan ve Serdar Gökhan Arıkan, İZTO Meclis Başkan Yardımcıları Mehmet Tahir Özdemir ve Nevzat Artkıy ile Meclis, Disiplin Kurulu ve Yüksek İstişare Kurulu Üyeleri katıldı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.