İstanbul, 13 Ocak (Hibya) – Türkiye ekonomisi, geçen yılın 2. çeyreğindeki net borç veren konumundan, geçen yılın 3. çeyreğinde, gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 3,4’ü oranında “net borç alan” konumuna geçti.
Merkez Bankası'nın (TCMB) verilerine göre, sektörlere ilişkin finansal bilançolara göre, dönem sonu itibarıyla yurt içi yerleşik sektörlerin toplam finansal varlıkları 114 trilyon TL, yükümlülükleri ise 123 trilyon TL düzeyinde gerçekleşti.
Böylece, Türkiye ekonomisinin net finansal pozisyon açığının gayri safi yurt içi hasılaya (GSYİH) oranı bir önceki döneme göre 6 puan azalarak yüzde 23,3 düzeyinde gerçekleşti.
TCMB verilerine göre, hanehalkı finansal varlıkları arasında para ve mevduat kalemi yaklaşık yüzde 60’lık pay ile öne çıkarken, yükümlülüklerin tamamına yakını kredilerden oluştu.
Finansal olmayan kuruluşların finansal varlıkları ve yükümlülükleri içinde sırasıyla yüzde 64 ve yüzde 49’luk pay ile firmaların birbiri ile ticari işlemlerinden oluşan diğer alacaklar ve diğer borçlar kalemleri belirleyici oldu.
Tüm sektörlerin borçluluk oranları diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında, Türkiye’de yerleşik sektörlerin toplam borcunun düşük seviyede gerçekleşti. Kredi ve borçlanma senetleri niteliğindeki toplam borcun GSYİH’ye oranı 2024 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 92 oranında gerçekleşerek önceki çeyreğe göre azaldı.
SANAYİ HABER AJANSI