Gazi Teknopark Genel Müdürü Elif Başak Teksin, Sanayi Haber Ajansı’na verdiği demeçte “Gazi Teknopark olarak, ülkemizin teknoloji alanındaki potansiyelini artırmak ve sürdürülebilir bir inovasyon ekosistemi oluşturma hedefindeyiz” dedi.
Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden biri olan Gazi Üniversitesi’nin akademik gücü ve altyapı desteğiyle 2007 yılında kurduğu Gazi Teknopark, teknoloji alanındaki başarı hikayelerine ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Ankara Gölbaşı yerleşkesinde yaklaşık 20 bin m² kapalı alanda faaliyet gösteren Gazi Teknopark ’ta, halen 140’a yakın firmada, 1100’ün üzerinde Ar-Ge, yazılım, tasarım, destek personeli istihdamı ve 1700’e yakın projenin geliştirilerek 7 Milyar TL gelir elde edildiğini söyleyen Gazi Teknopark Genel Müdürü Elif Başak Teksin, elde edilen başarıların detaylarını Sanayi Haber Ajansı Genel Yayın Yönelmeni Ümit Uçar’a anlattı.
Başak Hanım, öncelikle bize Gazi Teknoparkın kuruluşundaki misyonu ve hedefleri hakkında bize bilgi verir misiniz?
Teksin, Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden biri olan Gazi Üniversitesi’nin akademik gücü ve altyapı desteğiyle 2007 yılında kurduğu Gazi Teknopark olarak temel misyon ve hedefimiz, ülkemizin teknoloji alanındaki potansiyelini artırmak ve sürdürülebilir bir inovasyon ekosistemi oluşturmaktır. Gazi Üniversitesi’nin akademik birikimiyle birleşerek, yenilikçi girişimcilere destek olmak ve onları ulusal ve uluslararası arenada başarıya taşımaktır.
Teksin, şirketleşen ve Ar-Ge sürecinin ardından ticarileşme aşamasına gelen girişimcilerimizin ulusal ve uluslararası pazarlara erişimlerini sağlamak için yürüttüğümüz programlar kapsamında, 2023 yılı sonu itibari ile Gazi Teknopark firmalarının toplam ihracat gelirleri 73 Milyon Dolara ulaşmıştır.
2015 yılında kurulan Bilişim Kümemizdeki firmalarla; Türkiye Cumhuriyeti ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında imzalanan ‘Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması’ (KEOA) çerçevesinde, T.C. Ticaret Bakanlığı’nın da hedef ülkeler listesinde bulunan Dubai’ye, Mart 2024’te Sektörel Ticaret Heyeti düzenlenmesi konusunda çalışmalarımız devam etmektedir.
Pakistan İslamabad’da yer alan ve ülkenin ilk tam entegre bilim ve teknoloji parkı olan Ulusal Bilim ve Teknoloji Parkı (NSTP) ile Gazi Üniversitesi ve Gazi Teknopark arasında iş birliği olanaklarını artırmak amacı ile 2023 yılında bir protokol imzaladık. İki teknoloji geliştirme bölgesinde yer alan firmalar arasında yapılan eşleşmeleri en kısa sürede B2B’lere dönüştürmek için de görüşmelerimizi sürdürme hedefindeyiz.
Teksin, Gazi Üniversitesi Rektörümüz Sayın Prof.Dr. Musa Yıldız başta olmak üzere, Üniversitemizin Teknopark’a verdiği özel önem ve destek son derece kıymetli. Rektör Danışmanımız ve Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Prof. Dr. Halil İbrahim Bülbül ve diğer Yönetim Kurulu Üyelerimizin de Gazi Teknopark vizyonunun geliştirilmesine yönelik belirlediği stratejilerin son dönemdeki çalışmalarımıza yön verdiğinin de altını çizmek istiyorum dedi.
Gazi Teknopark olarak girişimci firmalara ne tür destekler sağlıyorsunuz?
Teksin, Gazi Teknoparkımızda, yeni kurulmuş ve gelişmekte olan küçük firmaların desteklendiği kuluçka merkezimiz, yönetim birimlerimiz, toplantı salonlarımız, kafeterya ve çeşitli sosyal alanlar ile firmalarımızın tüm ihtiyaçlarını karşılamaktayız. Girişimcilere fikir aşamasından uluslararasılaşmaya kadar her adımda destek oluyor ve girişimciliğe yeni adım atan firmalarımıza çok önem verdiklerini belirten Teksin, girişimcilerimiz ile birlikte 2023 yılı sonu itibari ile 50’ye yakın kuluçka statüsündeki firmamıza sürdürülebilir programlar geliştirdik. Bölgemizde, açık ofis şeklinde dizayn edilmiş Anahtar Kuluçka Merkezi ve Akademisyen Kuluçka Merkezimiz girişimcilerimizin hizmetindedir dedi.
Teksin, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, Teknoparkların Bölge Dışı Kuluçka Merkezi kurabilmelerine imkân tanıyan yasal düzenlemeleri ile özellikle şehir merkezinde yeni kuluçka alanları yaratma konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bölgeye firma kabulünde sektörel bir kısıt olmamakla birlikte son yıllarda büyük veri, yapay zekâ, enerji, sürdürülebilirlik, eğitim ve sağlık teknolojileri alanındaki girişimlere daha çok odaklandığımızı söyleyebilirim.
Teksin, BİGG Anahtar programımızı, ön kuluçka ve kuluçka destekleri kapsamında birçok girişimcilik programı yürüten Gazi Teknoparkın lokomotif programı olarak görüyoruz. 5 yıldır ‘Uygulayıcı Kuruluş’ olduğumuz programda bugüne kadar %51 başarı oranına ulaştık. 2017 yılından bu yana 83 girişimci, toplamda 25 milyon TL’ye yakın hibe alarak şirketleşti. 2023-2025 yılları için Ege Teknopark, Bahçeşehir Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, Kuzey İzmir TEKMER ve İnci Holding ile yeni bir konsorsiyum içerisinde yolumuza devam ediyoruz dedi.
Gazi Teknoparkın bugüne kadar firmalarınızın ve sizlerin elde ettiği başarılar nelerdir?
Teksin, Kuruluşumuzdan bu yana, birçok yenilikçi girişimciyi destekledik ve onların başarı hikayelerine tanıklık ettik. BİGG Anahtar programımızla %51 başarı oranına ulaşarak, girişimcilere önemli destekler sağladık. Bugüne kadar 1700’e yakın proje geliştirildi ve firmaların toplam geliri 7 milyar TL’yi aşmış bulunmaktadır. Bu başarının arkasındaki guru kaynağımız firmalarımızdan bahsetmem gerekirse; 2017 yılında Gazi Teknopark ’ta başlayan ve çevresel krizlerle mücadeleye odaklanmış iklim teknoloji geliştiren ONO Yazılım, çevre dostu teknolojiler ve inovasyonlarla geleceğe yönelik çözümler üretmeye devam eden sürdürülebilir bir dünya için çalışmalarını sürdüren çevreci bir firmamızdır.
Gazi Teknopark bünyesinde yer alan Bakiyem Ödeme Çözümleri ise, faaliyetlerine başladığı 2017 yılından bugüne 5500’ün üzerinde müşteriye online ödeme çözümleri sunmuş bir firmamızdır. Müşteri sayılarının yüzde 90’ını KOBİ’lerden, kalan kısmı ise Şişecam ve Flokser gibi devlerden oluşturan bir portföye sahiptir. Teksin, insan odaklı vizyonu, proaktif ve çözüm odaklı bakış açısıyla küresel sağlık bilişimini ve ilaç takip teknolojisini şekillendiren sağlıkta dijitalleşmenin dünya çapındaki öncülerinden olan firmamız Tiga Sağlık Teknoloji’lerinin, sağlık bilişimi alanında ulusal ve uluslararası düzeyde elde ettiği bilgi birikimini ve deneyimleri gençlere aktarmak amacıyla kurduğu Tiga Vakfı’nı bizler için son derece kıymetli buluyoruz. Vakıf, bilişim ve mühendislik alanlarındaki gençlerimize bilgi ve deneyim aktarımını sağlamanın yanında, onların teorik bilgilerini pratik becerilerle pekiştirmelerini sağlayan firmamız, Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi arasında yerini almıştır.
Teksin, CareMed firmamız ise, 2020 yılında KOSGEB AR-GE İnovasyon Projesi kapsamında hayvanlar için geliştirdiği dünyadaki ilk ve tek taş kırma sistemini içeren özel tasarlanmış cihazıyla bölgemizdeki bir diğer başarı hikâyesini yazmıştır.
İlk cihaz satışını Türkiye’de gerçekleştiren girişimci firmamız CareMed, ikinci cihazının satışını ABD’ye geçekleştirmiştir. PetLith marka taş kırma cihazı, kediler için çözümsüz olarak nitelendirilen bir duruma dünya genelinde ameliyatsız bir çözüm sunarak önemli bir adım atmıştır. Firmamız, Fonbulucu Girişim Sermayesi Yatırım Fonu üzerinden düzenlenen fonlamada, 996 yatırımcıdan 3.8 Milyon yatırım almıştır.
Bölgemizde kurulan Marketyo, Yemek sepeti tarafından satın alınması, fikir aşamasından başlayıp exit sürecine giden en iyi başarı hikâyelerimizden biridir. Son dönemde Bölgemizdeki 5 start-up’ın yatırım alması, 1 şirketimizin borsaya açılması önemli gelişmelerimizden sadece birkaçı. Benzer şekilde ön kuluçka oyun girişimlerimizden birinin Angry Birds’ün geliştiricisi Finlandiya merkezli oyun şirketi Rovio tarafından satın alınması gibi global başarı hikayelerinin parçası olabildik.
Bölgemizde geliştirilen projelerin üniversite-sanayi iş birliği içerisinde yürütülmesine büyük önem veriyoruz. Ağırlıklı olarak Gazi Üniversitesi altyapısından faydalanılması ve Gazi Üniversitesi akademisyenleri ile yoğun bir iş birliği yapılması söz konusu oluyor. Yıl içerisinde düzenlediğimiz etkinliklerle üniversitemizin bölümleri, fakülteleri, araştırma merkezleri ve enstitülerinde akademisyenlerle ve öğrencilerimizle bir araya geliyoruz. Bu toplantıların iş birliği sayılarına ve niteliğine önemli katkıları olduğunu görüyoruz.
Gazi Teknoparkın gelecek planları ve projeleri nelerdir?
Gelecek planlarımız arasında, özellikle büyük veri, yapay zeka, enerji, sürdürülebilirlik, eğitim ve sağlık teknolojileri alanlarında daha fazla girişimciye destek olmak ve bu alanlarda yeni projeler geliştirmek var. Ayrıca, ulusal ve uluslararası pazarlara erişimi desteklemek için çeşitli programlarımızı genişletmeyi planlıyoruz.
Gazi Teknoparkın çevre odaklı çalışmaları hakkında bilgi alabilir miyiz?
Teksin, çevre odaklı sürdürülebilir ekonomik büyümeyi desteklemek amacıyla, güneş enerjisi santrali ve alternatif enerji kaynakları kullanımını teşvik eden projeler yürütmekteyiz diyen Teksin, küresel iklim değişikliğinin etkilerinin belirgin şekilde hissedildiği günümüzde çevre odaklı sürdürülebilir ekonomik büyümeyi hedefleyen yeşil büyüme kavramı ve bu yönde yapılan çalışmaların önemini biliyoruz. Gazi Teknopark tarafından yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve alternatif enerji kaynaklarından enerji üretim ve tüketiminin teşvik edilmesi amacıyla kurulan Güneş Enerjisi Santralimizde gerçekleştirdiğimiz çeşitli revizyonlar ve yenilemelerle gücü 330 kWp değerine ulaşan öz tüketimli santral yapısına ulaştık dedi. Teksin, GES sistemi tam kapasite çalıştığında Gazi Teknopark binasının toplam gücü olan 1000 kWp’in yaklaşık olarak %32’sini karşılayacağını ifade etti.
Teksin, GES sisteminin ve Gazi Teknopark bünyesindeki alternatif enerji kaynağı kullanımının farklı bir seviyeye taşınması amacıyla Türkiye’deki ilk Mikro Şebeke çalışmasını Başkent Elektrik ile yürütülen bir projeyle tamamladık. Gazi Teknopark binası için Enerji Verimliliği Sertifikamızı aldık ve Sıfır Atık Sertifikamızı almak için de gerekli çalışmaları sürdürdüklerini belirtti.
Son olarak, Gazi Teknopark olarak Türkiye’nin teknoloji alanındaki geleceğine nasıl katkı sağlıyorsunuz?
Teksin, Türkiye’de bulunan çatı kuruluşlarla firmalarımızı bir araya getirdiğimiz G-Tech Partner isimli programla firmalarımızı potansiyel müşteri ve partner ile buluşturuyoruz. 2024 yılı içerisinde ülkemizin lokomotif firmaları ile kendi firmalarımızı buluşturmak için hazırlıklarımızı tamamladık ve önceden olduğu gibi pek çok iş birliğini kurmayı planlıyoruz. Gazi Teknoparkın, Türkiye’nin teknoloji alanındaki potansiyelini artırmak ve yenilikçi girişimcileri desteklemek için önemli bir rol oynadığını gördük. Gelecek planları ve projeleriyle Türkiye’nin teknoloji alanındaki geleceğine önemli katkılar yapmaya devam edeceklerini belirttiler. Gazi Teknopark olarak, Türkiye’nin teknoloji alanındaki potansiyelini artırmak ve inovasyon ekosistemini güçlendirmek için varız. Her geçen gün daha iyi işlere imza atarak, ülkemizin Ar-Ge, inovasyon ve girişimcilik ekosistemine önemli katkılar sağlamaya devam edeceğiz diye belirtti.
Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI