Ticaret Bakanlığı, fuar alanı yapım projelerinde yapılan harcamalar prefinansman kapsamına alındığını açıkladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada 25 Kasım 2024 tarihinde, Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. (Eximbank) ve İhracatı Geliştirme A.Ş. (IGE) ile imzalanan protokol kapsamında ihracatçılara Eximbank tarafından prefinansman imkanı tanınması ve İhracatı Geliştirme A.Ş. tarafından teminat sağlanmasına yönelik bu protokol ile fuar alanı yapım projelerinde yapılan harcamalar prefinansman kapsamında alındığı bildirildi.
Bu kapsamda, “fuar alanı yapım desteği” için onay alan firmaların finansman ve teminat olanaklarından faydalanarak, Türkiye'de düzenlenen uluslararası fuarlar için niteliğin artması ve geniş katılımcı kapasitesine sahip fuar alanları oluşturulması, sektörün ihracata katkısının artırılması ve uluslararası rekabette öne çıkarılmasının hedeflendiği belirtildi.
Fuarcılık sektörünün, ülke ekonomisi için rekor bir katkı sağlayarak uluslararası hizmet ticareti İstatistiklerine göre 2024 yılı Ocak-Kasım dönemi “diğer iş hizmetleri” ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9'luk artışla 5,1 milyar dolara ulaştığı aktarılan açıklamada şöyle denildi:
“Aynı zaman da TOBB tarafından yayınlanan geçici verilere göre, 2024 yılında ülkemizde düzenlenen fuarlara yaklaşık 22 bin yabancı katılımcı ve 900 bin yabancı ziyaretçi iştirak etmiştir. Ülkemiz, küresel anlamda ticari faaliyetlerin büyük bir kısmının gerçekleştirildiği fuar alanları bakımından 2024 yıl sonu itibarıyla, yaklaşık 767 bin metrekare kapasiteye ulaşmış olup, bu kapasite dünya genelindeki fuar alanlarının yüzde 1,7'sini oluşturmakta ve bu oran Türkiye'yi küresel sıralamada 10. sıraya taşımaktadır. Avrupa kıtasında ise Türkiye, fuar alanlarının yüzde 4,5′ine ev sahipliği yaparak, fuar alanı kapasitesi bakımından 6. sırada yer almaktadır.”
Fuarcılık sektörü çalışmaları kapsamında 5 Nisan 2024 tarihinde yürürlüğe giren “Yurt Dışı Etkinlik Organizatörlerinin Yetkilendirilmesi ve Değerlendirilmesine İlişkin Genelge” ile birlikte yurt dışında gerçekleştirilen etkinliklerin sağlıklı bir şekilde işlemesinin sağladığı, yurt dışında düzenlenen ticari etkinlikler belirli kural ve şartlara bağlandığı ve etkinliklerin denetiminin standartlaştırıldığı belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:
“Bu kapsamda, yurt dışı etkinlik organizasyonu düzenlemek üzere 18 organizatör yetkilendirilerek, ilgili mevzuat kapsamında 2024 yılında hizmet sektörlerine yönelik 27 adet yurt dışı etkinlik organizasyonunu düzenlenmiştir.”
SANAYİ HABER AJANSI