Memorial Şişli Hastanesi Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Selçuk Güneş, tiroid nodülleri ve tiroid nodüllerinin tedavisi hakkında bilgi verdi.
Tiroid nodüllerinin tiroid bezinde oluştuğunu belirten Doç. Dr. Selçuk Güneş, “Her tiroid nodülü kanser anlamına gelmemektedir. Nodülün iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunun belirlenmesi çok önemlidir. Büyüklüğü 1 santimetre ve altı nodüllerde hastaya takip önerilmektedir. 1 santimetre ve üzeri nodüllerin ise biyopsi yapılarak incelenmesi gerekmektedir. Biyopsi sonucu iyi huylu çıkan nodüller tiroid fonksiyonları da göz önünde bulundurularak takip edilmelidir.” dedi.
Kanserli nodüller boyutuna bakılmadan alınmalıdır
Doç. Dr. Güneş, tiroid kanserlerinin cerrahi olarak tedavi edilebildiğine değinerek, Cerrahi sonrasında gerek görülürse radyoaktif iyot tedavisi uygulanabilmektedir. En sık görülün kötü huylu tiroid kanseri türü papiller tiroid karsinomudur. Tiroid nodülüne yapılan ultrasonografik değerlendirmenin sonucunda malignite kriterleri varsa yapılan ince iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB) sonucunda tümörle ilişkili hücreler görülmüşse nodülün boyutuna bakılmaksızın cerrahi yapılmalıdır.” şeklinde konuştu.
Foliküler tiroid kanseri tanısı zor bir türdür
Foliküler tiroid kanserinin, papiller tiroid kanserinden sonra en sık görülen tür olduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Güneş, şunları kaydetti:
“40-60 yaş arasında ve genellikle kadınlarda görülmektedir. Tanısı zor konulan bir kanser türüdür. İnce iğne biyopsisi sonucu foliküler adenom teşhisi konmuşsa tiroid bezinde nodülün yer aldığı lob çıkarılır. Yapılan detaylı biyopsi sonucu çıkarılan lobun kanser olduğu belirlenirse diğer lob da çıkarılarak ameliyat tamamlanmaktadır.”
SANAYİ HABER AJANSI